In de winter wordt het rustiger in de tuin en hebben we tijd om na te denken over het seizoen dat gepasseerd is en het seizoen dat gaat komen.
Uiteraard zijn er dingen mislukt en gelukt, maar dikwijls heb je ook dingen gehoord en gezien van medetuiniers, of ben je gewoon geïnteresseerd in tuinieren en altijd op zoek naar informatie en andere manieren om te tuinieren.
En het mag misschien ook slechts zijdelings met tuinieren te maken hebben, want uiteindelijk straalt je manier van tuinieren uit over de rest van je leven. Dingen zoals composttoiletten, waterzuivering, imkeren en het belang van zaadteelt zijn nauw verbonden met natuurlijk tuinieren. Meer informatie over deze onderwerpen kan je nieuwe inzichten en methodes geven om aan de slag te gaan in je eigen tuin.
Voor al het voorgaande en meer organiseren we ook dit jaar in de winter terug een hele reeks lezingen. De onderwerpen staan hieronder opgelijst, de eerste begint binnenkort, de laatste is pas voor het einde van de winter gepland.
Wacht echter niet te lang met inschrijven, de plaatsen zijn beperkt en sommige onderwerpen kunnen altijd op veel interesse rekenen!
1. Composttoilet door Marc Van Hummelen
Met een composttoilet kan je je eco-voetafdruk drastisch verlagen. Maar hoe begin je eraan? Hoe werkt het en wat heb je nodig? Is het hygiënisch, veilig? Welke systemen bestaan er en wat zijn de voor- en nadelen? Hoe gebeurt de compostering? Deze en andere vragen kan je kwijt in het kleinste kamertje-vragenuurtje.
Wanneer je de presentatie verlaat, heb je voldoende theoretische en praktische kennis om bij je thuis aan de slag te gaan!
2. Natuurlijke Waterzuivering door Marc Daelemans
Marc Daelemans is een wereldautoriteit op het gebied van waterzuivering met behulp van planten. Hij legt op een zeer goede en duidelijke manier uit wat er mis is met onze huidige waterkringloop en wat het belang is van wateropvang en zuivering door planten ter plaatse.
Je gelooft het misschien niet, maar een plantenzuivering haalt veel betere resultaten dan welke chemische installatie ook. Marc Daelemans zal je tijdens zijn lezing moeiteloos overtuigen 🙂 .
3. Praktische toepassing van permacultuur in de tuin door Lucrèce Roegiers
Lezingen, cursussen en workshops waarin wordt uitgelegd wat de principes zijn van permacultuur en hoe je dit kan toepassen in een ontwerp van je tuin kan je overal volgen.
Waar je echter nauwelijks informatie over vindt, is hoe je de permacultuurprincipes in de praktijk toepast.
Hoe vertaal je al deze theorie uit boeken naar de praktijk in je eigen moestuin? Hoe ga je die natuurlijke vijanden aantrekken? Hoe ga je je bodem verbeteren? Hoe kan je groenten kweken zonder spitten?
Al deze en nog veel meer vragen worden beantwoord in een lezing over de praktische toepassingen van permacultuur in de moestuin.
Lucrèce Roegiers is niet enkel onderlegd in de theorie van permacultuur, maar ze is eveneens een ervaringsdeskundige. Door decennialang te werken in een natuurlijke tuin, leer je theorie omzetten in de praktijk!
4. Cursus Humisme door Marc Van Hummelen
Een gezonde bodem is een bodem die leeft, het is een web van allerlei organismen die een enorm en complex ecosysteem vormen: het bodemvoedselweb.
De belangrijkste taak van een tuinier bestaat uit het gezond houden van dat bodemvoedselweb en de bodem haar werk te laten doen. De vitale bodem beloont ons met mooie, gezonde groentjes vol vitaminen en mineralen.
Op zaterdag 12 december komt compostmeester, permaculturist en ex-boswachter Marc Van Hummelen je vertellen hoe je dat kan doen.
Je leert wat er precies met onze bodem en onze voeding aan de hand is, hoe dat bodemvoedselweb precies in elkaar zit en wat het voor je planten doet, hoe je het bodemvoedselweb kan herstellen en gezond houden.
5. Natuurlijk Imkeren,door Lode Devos
De voorbije jaren is er veel ophef geweest over de massale bijensterfte. Vele oorzaken werden in het debat naar voren gebracht, al werd de nadruk vooral gelegd op het gebruik van pesticiden als oorzaak voor de vele miljoenen dode bijen.
Maar ook allerlei maatregelen die klassieke imkers uitvoeren in de bijenkasten hebben dikwijls een – negatieve – invloed op het leven van de bijen. En dat terwijl er een alternatief is. Een manier van imkeren waarbij je niet elke week in de kast gaat prutsen, waarbij je geen koninginnendoppen moet kapot maken, waarbij de bijen op hun eigen honing in hun zelfgemaakte raten overwinteren.
Een manier van imkeren waarbij die constante vrees voor varroa zelfs verdwijnt! Dat is natuurlijk imkeren, en dat is een onderwerp waarover Lode Devos honderduit en als specialist ter zake komt vertellen. Hij heeft zelf enkele kasten staan en heeft mij ook overtuigd om een verbeterde warré-kast te zetten :-).
Bent u zelf geïnteresseerd in imkeren? Wilt u misschien beginnen of weet u gewoon graag wat meer over de honingbij en hoe slim die beestjes wel zijn?
6. Inleiding tot Permacultuur door Mieke Vanderhaeghen
Het woord permacultuur verduidelijkt niet direct de lading die het allemaal dekt. Er zijn verschillende principes die de basis vormen en als u nog maar juist in contact gekomen bent met permacultuur, lijkt het nogal ingewikkeld.
Maar eigenlijk is het dat helemaal niet, mits je een beetje uitleg krijgt 🙂 .
Mieke zal de verschillende principes van permacultuur en de ideeën die er achter zitten verduidelijken, met de nadruk op tuinieren. Permacultuur beslaat immers een heel ruim gebied, wij focussen ons op Yggdrasil op het tuinier-gedeelte.
7. Blijf van ons zaad af! door Esmeralda Borgo
Waarom zelf zaden winnen? Omdat dat boeiend is? Uiteraard. Maar er zijn nog andere redenen om dat te doen.
We willen vooral dat het zaad in handen blijft van boeren en tuiniers. En we willen terug meer genetische diversiteit in plaats van al die monoculturen en rassen en gewassen. Kortom, we willen zaadsoevereiniteit.
En net die zaadsoevereiniteit staat op het spel. Waarom dat zo is, zal Esmeralda Borgo uit de doeken doen.
Deze lezing gaat niet dus over het hoe van zelf zaad winnen, alhoewel dat ook heel belangrijk is, maar gaat over het waarom van zelf zaad winnen.
Locatie
Al deze lezingen en workshops gaan door te Yggdrasil.
Volgende Stap?
Schrijf u in voor email updates, zo wordt u automatisch op de hoogte gehouden van elk nieuw bericht!
Geef een reactie