Er zijn verschillende denkpistes over het snoeien in de tuin. Volgens de ene is het niet natuurlijk en nodig en beschadigt en verzwakt het de plant. Volgens anderen kunt u geen fatsoenlijke opbrengst hebben met ongesnoeide bomen en is het juist wel natuurlijk om te knippen.
Het is volgens mij geen zwart-wit verhaal maar het wel of niet snoeien hangt af van uw uitgangsmateriaal en uw bedoelingen.
Wij hebben in onze houtkanten en her en der verschillende wilde kersenbomen staan. De zijn nog nooit gesnoeid en groeien heel goed. Ook de opbrengst is goed, maar er zijn enkele belangrijke nadelen. De kersen zijn zaailingen wat betekent dat je nooit op voorhand weet wat er gaat aan hangen. Het kunnen donkere of lichte kersen zijn, zuur of zoet. Deze bomen moeten niet gesnoeid worden.
Wanneer u een kers op naam in de tuin wilt hebben, bv. Hedelfinger of Early Rivers, dan zit u in een ander verhaal. Deze bomen worden specifiek opgekweekt. U krijgt een boom die op 2 plaatsen geënt is, en deze boom gaat u wél moeten snoeien. Doet u dit niet, dan gaat u niet veel kunnen oogsten vrees ik.
U moet er ook rekening mee houden dat bomen in de natuur ook gesnoeid worden! Vele dieren eten schors van takken waardoor deze afsterven, rukken takken af of eten gedeeltes van een plant op. Dit zorgt elke keer voor verjonging, vernieuwing en is te vergelijken met een snoeibeurt. Het is dus zeker niet onnatuurlijk om te snoeien.
Bessenstruiken
Voor velen is een fruitboom te groot voor de tuin, maar een bessenstruik past toch zowat in elke tuin. Ook hier is een jaarlijkse snoei aangeraden. Wederom is dit niet noodzakelijk en zal uw plant groeien en bloeien zonder snoei. Maar na enkele jaren gaat de opbrengst sterk gedaald zijn, zodat u in de zomer maar enkele trosjes kunt plukken ipv stramienen vol. Ook zorgt snoei voor verjonging waardoor een bessenstruik gemakkelijk 20 jaar of ouder kan worden.
Snoeit u niet gaat de struik veel sneller versleten zijn en moet u deze ook veel sneller vervangen.
Snoei van een bessenstruik is niet zo heel eenvoudig en vraagt wat ervaring. Ik heb vorig jaar naar aanleiding van een snoeicursus al eens stapsgewijs opgeschreven hoe u best te werk gaat, deze stappen kunt u hier lezen: 5 principes van het snoeien.
Wilt u nog meer lezen over snoeien en heeft u een uitgebreid assortiment aan soorten staan of in de planning? Dan is er maar één boek dat u moet hebben: Bessen in de tuin.
Het moment van snoeien komt dichterbij. Zodra er nog wat meer blad gevallen is, beginnen wij eraan. Met plezier trouwens want een goede snoei staat garant voor vele potten confituur, blije kinderen en veel vogels :-).
Volgende Stap?
Schrijf u in voor email updates, zo wordt u automatisch op de hoogte gehouden van elk nieuw bericht!
Geef een reactie