Ik ben momenteel aan het lezen in het boek ‘Creativity, Inc.‘, geschreven door de oprichter van Pixar: Ed Catmull. Hij vertelt over de geschiedenis van Pixar, over de problemen die er allemaal opduiken bij het leiden van een bedrijf, bij het maken van films en het constant streven naar uitmuntendheid, naar het best mogelijke.
Vooral het motiveren van zijn medewerkers en ervoor zorgen dat ze zelfs in een groter bedrijf de oorspronkelijke bedrijfscultuur aanhouden zijn onderwerpen die hem sterk hebben gemotiveerd om meer dan 40 jaar lang het bedrijf te leiden. Het cultiveren van samenhorigheid, een plaats van creativiteit, een plek waar mensen gemotiveerd worden om verantwoordelijkheid te nemen, om inspraak te hebben en hun ideeën uit te spreken, is blijkbaar niet evident en een werk van lange adem, als het al ooit eindigt. Het boek gaat voornamelijk hierover, veel minder over de vele succesvolle films van Pixar zelf.
Fouten maken
Ed Catmull schrijft in het boek dat fouten maken in onze maatschappij helemaal verkeerd aangepakt wordt. De moeilijkste eigenschap om eruit te krijgen bij nieuwe medewerkers is het idee dat fouten maken slecht is. Het is zo ingebakken in onze huidige cultuur, dat jij het waarschijnlijk ook als een nederlaag ervaart wanneer je een fout maakt.
Terwijl het juist een moment is om veel te leren, om je idee aan te passen, om verder te evolueren. Of om een dood spoor te verlaten en in een andere richting te werken.
Het zit zo ingebakken in ons denken en gedrag, wij zijn door onze manier van onderwijs zo geconditioneerd dat fouten maken slecht is en ten alle tijden moet vermeden worden. Ik heb het in mijn nieuwe boek ook over dit fenomeen: angst om te falen. Ik snap het volledig, ook ik heb dit regelmatig. Maar je moet jezelf daartegen verzetten. Je moet jezelf dwingen om te experimenteren, om dingen te proberen. Enkel zo kan je vooruit geraken, enkel zo kan je ontwikkelen en evolueren.
Je zal zeker tegen een muur lopen, meermaals zelfs, maar dat is dus echt geen probleem. Dat is een teken dat je dingen probeert, dat je leert en leeft. Probeer iets anders, verander iets, bekijk alles even van een afstand en ga verder. Neem het als een moment om te leren, niet als een enorme persoonlijke nederlaag.
Thomas Edison
Door vele de grootste uitvinder aller tijden genoemd met ongeveer 1400 uitvindingen op zijn naam. Zo is hij onder andere de uitvinder van de gloeilamp. Maar wat weinigen weten is dat hij 10 000 keer faalde voordat hij de juiste samenstelling van de gloeidraad vond en hij slaagde in zijn project. Falen is geen optie, falen is gewoon een onderdeel van het leven en moet veel positiever benaderd worden.
Angst om te falen zorgt ervoor dat je niets nieuws durft proberen, dat je alles in twijfel trekt en bij het vertrouwde blijft. Maar in de tuin blijf je dan bij gangbaar of biologisch maar durf je de stap naar natuurlijk tuinieren niet zetten uit schrik voor fouten en falen. En dat is spijtig. Want ik kan je met mijn hand op mijn hart zeggen dat je dan heel veel mist in je tuin en leven.
Terug naar Pixar
Het viel Ed Catmull op dat je nog zo dikwijls tegen mensen kan zeggen dat falen en fouten maken absoluut geen probleem is en juist een leermoment is, toch veranderde hun gedrag nauwelijks. Iedereen is zo doordrongen van het negatieve van fouten dat het bijna niet uit iemand zijn gedrag en denken te krijgen is.
De enige manier waarop het voor hem mogelijk leek om anderen te overtuigen was als iedereen regelmatig over zijn fouten sprak en vertelde wat hij eruit had geleerd. Ook hijzelf en andere hooggeplaatste mensen spraken over hun fouten en vergissingen en deelden deze met hun medewerkers. Op deze manier werd het iets duidelijker dat het echt geen probleem was om fouten te maken. Zeker in een creatief beroep waarin je vaak anders moet denken, originele oplossingen en verhalen moet zoeken, is het maken van fouten inherent aan het beroep. Wil je nieuwe zaken verzinnen, kan het niet anders dan dat je vele malen vastloopt. Maar dat is normaal, denk maar even aan Thomas Edison: 10 000 keer!
Bij Yggdrasil
Ook bij Yggdrasil worden er veel fouten gemaakt. Nog altijd trouwens. Je moet echt niet geloven dat bij ons alles rozengeur en maneschijn is. Verkeerde ontwerpkeuzes, verkeerde planningen, verkeerde soort mulch, slechte beslissingen … Ook die zijn niet vreemd bij ons.
Terwijl ik Ed Catmull bezig hoorde over de fouten die Pixar maakte en waarom hij daarover vertelde, viel het mij te binnen dat het voor jou misschien wel eens nuttig was om te horen welke fouten wij zoal maken bij Yggdrasil 🙂 .
Sterker nog, ik heb er zelfs een tijd geleden al eens over geschreven: Onze warmtekring. Maar misschien moet ik het wat vaker doen, om te tonen dat je uit die fouten heel vaak goede lessen leert die je later nog goed van pas komen.
Als het jou helpt om met meer zelfvertrouwen aan je eigen natuurlijke tuin te beginnen, dan schrijf ik maar al te graag over onze eigen bloopers en fouten. Want eerlijk, ik heb echt al vaak meer geleerd uit iets dat fout liep dan wanneer alles vlot gaat. het is niet enkel een cliché, het is echt zo 🙂 .
Dus vanaf nu krijg je af en toe een verhaal over iets wat ik fout heb gedaan of wanneer iets helemaal anders uitdraaide dan gepland. Zo kan iedereen leren en moeten we niet allemaal het wiel opnieuw uitvinden …
Volgende Stap?
Schrijf u in voor email updates, zo wordt u automatisch op de hoogte gehouden van elk nieuw bericht!
Johan Duyck says
Dag Frank,
bekijk je dit even; het zijn twee hele korte filmpjes over Benjamin Zander, die het in het deze filmpjes op een ludieke manier heeft over fouten maken. Op school kijken we zo naar ‘fouten’:
https://www.youtube.com/watch?v=Jw8BsmveZoo
en
https://www.youtube.com/watch?v=F4rs1HYZGl8
Hartelijke groet,
Johan
Elvira Meulkens says
Beste Frank, eerst en vooral een fijne zonnige zondag. En aub, maak niet de fout ons gelukkig te maken, het boek zo vlug als mogelijk in onze handen te krijgen. Want als je ziek wordt, dan is niemand geholpen. En het is niet uw schuld dat die papierfirma failliet ging en je naar een nieuwe moest zoeken. Het mag gerust nog een maand later verschijnen. De meesten van ons hebben werk genoeg met in de moestuin. En daardoor minder “tijd” om te lezen. Het eerste boek en je “BLOG” heeft toch ook veel tips, totdat het tweede boek in de handen te krijgen. Liever een gezonde Frank en het boek ook dus een maand later. Dank je wel, dat we uit je fouten mogen leren, en als het lukt: tot de eerste mei.Elvira 🙂 🙂
Olivier Guiot says
Lees ik dit goed? Papierfabriek of drukker failliet?
Elvira Meulkens says
Dat staat in een vorig schrijven in verband met het voorverkoop van het boek. Eens gaan kijken Olivier Guiot. Danke. Fijne dag nog
Olivier Guiot says
Ik vind dit nergens, maar dat is spijtig om horen.
Elvira Meulkens says
https://projectyggdrasil.be/nl/de-leverdatum-van-het-boek-opgeschoven
Olivier Guiot: dit is deel 2 over de voorverkoop van het tweede boek. Daar staat ook alles erin. De blauwe Links kan je aanklikken en ook lezen. Ik hoop dat je het verstaat. Lieve groetjes, Elvira
Saskia Symens says
Leuk om te horen, Frank. Ik heb dikwijls de indruk dat ik VOORAL fouten maak in de tuin, maar de natuur is verduldig, en elk jaar wordt de oogst wat beter en leer ik wat bij. En het is inderdaad kwestie van niet bij de pakken te blijven zitten als je eens een tegenvaller, of veel tegenvallers hebt. In Japan is er een spreekwoord “7 keer vallen, 8 keer opstaan”. 🙂
Voor mijzelf is experimenteren het allerleukste aan tuinieren, maar alle voorbijgangers willen er hun zegje over doen, sommigen positief, anderen zeer negatief. Och, het is hun angst om de geijkte paadjes te verlaten en te falen, zeg ik dan bij mezelf. En voor de rest hoop ik dat mijn houtkant snel groeit, hihi.
Frie Buijks says
Beste Frank,
Helaas komen jouw interessante mailtjes slechts sporadisch door.
Klopt het, dat er op 1 mei een nieuwe activiteit gepland staat, waarop men kan inschrijven?
We hebben ook nog plantjes nodig. Wat is er nu voorradig?
Dan is dat wel een reisje waard vanuit Wernhout.
Vriendelijke groet van Cocky Braat en Frie Buijks
Elvira Meulkens says
http://blog.natuurlijkemoestuin.be/een-extraatje-drie-gratis-rondleidingen-op-1-mei/ Frie Bui