Het is volgens mij een ongeschreven wet maar rond het begin van mei begint ongeveer elke Belg zijn tuin terug op te kuisen. De eerste mooie dagen in deze maand en u ziet overal mensen met een rugsproeier of gieter zijn steentjes, oprit, randen van de tuin, … bespuiten en begieten. Negen van de tien keer is dit een product op basis van glyfosaat (Roundup, Panic, …), zowat het meestgebruikte herbicide door particulieren en professionelen.
Ik weet niet of ik er dit jaar meer aandacht heb aan besteed door alle commotie rond Monsanto, maar het lijkt mij alsof elk jaar meer en meer mensen dit herbicide gebruiken om het onkruid uit hun tuin en voorhof te bannen. Zelfs op de onnozelste plaatsen, waar er niemand last kan hebben van onkruid wordt er gespoten.
Onduidelijkheid
Er wordt gezegd en dat blijkt ook uit onderzoek dat glyfosaat onschadelijk is voor de mens. Het grote probleem hierbij is dat glyfosaat nooit alleen gespoten wordt. Er worden allerlei andere stoffen aan toegevoegd, waardoor de eigenschappen van glyfosaat veranderen. Maar de toelating voor het gebruik zijn gebaseerd op onderzoek naar de werkzame stof glyfosaat, niet naar glyfosaat in combinatie met andere stoffen. Vreemd niet?
Uit onderzoek naar de combinatie van glyfosaat met deze andere stoffen blijkt dat glyfosaat wel sterk schadelijke gevolgen heeft op de processen in het menselijke lichaam. Verstrekkende gevolgen die resulteren in een sterk verhoogde kans op autisme, Alzheimer, kanker, … en ga zo maar door.
Hoe gaat het in de gangbare landbouw?
Volgens de regelgeving wordt glyfosaat niet in de bodem opgenomen en mag u enkele dagen na toepassing al terug groenten kweken. Zo ook gaat een lokale boer bij ons te werk. Hij bewerkt de grond, legt de plantbedden aan en zaait een snelgroeiend gras in als groenbemester. Na enkele weken wordt de groenbemester doodgespoten met Roundup, het gewas wordt na enkele dagen ingefreesd en daarop wordt knolselder geplant. Volgens de toelatingen volledig in orde.
In principe kan er niets van de Roundup in de knolselder komen. Maar wat als de onderzoeken naar de combinatie van glyfosaat en bijgemengde stoffen juist zijn? Wat als Roundup zo wel in onze groenten terecht komt? Wat als het zo in ons lichaam terecht komt?
Zo moet u ook beseffen dat ons diervoeder voornamelijk in Zuid-Amerika wordt gekweekt. De soja en maïs zijn Roundup-ready gewassen van Monsanto en worden uitgebreid bespoten met Roundup. Wat in die planten zit, komt in onze dieren terecht en zo in de biefstuk die u tot nu toe met veel smaak opat.
Het stille gif
Onlangs werd op de Duitse zender ZDF een reportage getoond over de effecten van Roundup in Latijns-Amerika, waar enorm grote oppervlakten zijn volgeplant met deze Roundup-ready gewassen van Monsanto. Uit deze reportage blijkt dat er een sterk vermoeden is naar de negatieve effecten van glyfosaat. Ook blijkt uit testen dat 60% tot 70% van de Duitse bevolking sporen van glyfosaat in zijn urine heeft. Deze reportage kan u via volgende link bekijken: Das Stille Gift.
Uit recent onderzoek blijkt trouwens dat ook in Vlaanderen ongeveer 50% van de mensen glyfosaat in zijn lichaam heeft zitten: Sporen van glyfosaat gevonden in de urine van Vlaamse testpersonen.
Onze Noorderburen
In Nederland is er in het recente verleden veel meer commotie geweest over Roundup en wordt het middel tegen 2018 verboden voor particulieren en niet-commerciële organisaties. In België wordt er met geen woord over een verbod gerept, al lijkt dat na een recente publicatie misschien toch wel eens nodig.
Onderzoek naar het effect van glyfosaat in het menselijke lichaam
Op 18 april 2013 verscheen er immers een artikel in Entropy, waarin het middel Roundup met als hoofdbestanddeel glyfosaat onderzocht en gelinkt wordt aan verschillende moderne ziektes zoals autisme, Alzheimer, …
Een wetenschappelijke publicatie is niet eenvoudig te lezen, maar onderstaande video is een interview met één van de auteurs van het artikel. Hierin probeert men de bevindingen uit het artikel in mensentaal uit te leggen:
Het is werkelijk hallucinant welke mogelijke invloeden het gebruik van glyfosaat allemaal heeft op de werking van verschillende processen in ons lichaam. Nu is al deze informatie niet nieuw, maar het is wel de eerste keer dat het zo duidelijk en allesomvattend wordt voorgesteld.
Meer informatie over glyfosaat vindt u in de uitstekende brochure: Why Glyphosate Should Be Banned – A Review of its Hazards to Health and the Environment
Wanneer u dit leest, dan hoop ik dat u nooit of te nimmer nog Roundup – en bij uitbreiding bestrijdingsmiddelen van welke soort dan ook – gebruikt, al is het maar uit voorzorgsprincipe.
PS: Wat mij altijd enorm verbaast is dat over zulke publicaties en problemen niets verschijnt in onze media. Niets op tv of in de krant, terwijl er wel plaats is voor een item over de make-up van een of andere voetballersvrouw of de zoveelste scheiding van Rupert Murdoch. Kwestie van prioriteiten zeker?
Volgende Stap?
Schrijf u in voor email updates, zo wordt u automatisch op de hoogte gehouden van elk nieuw bericht.
Guy says
Het doet me denken aan het plastic-verhaal.
Sommige plastics worden toegpast bij voedingswaren, vandaar dat je een driehoekje met een nummer terugvind. Sommige nummers zijn geschikt voor voeding, andere voor verpakking, andere voor…
Ook hier worden soms andere aditieven gebruikt, neem bijvoorbeeld kleurstoffen. Zijn deze dan niet schadelijk? Duidelijk is dat de verschillende producenten van plastics geen database onderling bijhouden, ze weten dus nagenoemd niets van elkander en bijgevolg wij ook niet.
En er zijn zoveel toepassingsmogelijkheden voor plastics dat de producenten bijna carte-blanche hebben. Hoeverder je de plasticmolecule bewerkt hoe moeilijker deze past in een biologische omgeving, het kan dus blijkbaar niet op.
Sommige zeggen dat papieren zakken schadelijker zijn voor het milieu als voorbeeld, ik ben toch geneigd geen plastic te willen verbruiken. Maar in de winkel kan je meestel moeilijk een andere keuze maken.
Duidelijk is dat plastics schadelijk zijn voor het milieu en waarom dan niet voor ons. Meerdere docu’s zijn hier al over gemaakt, microplastics die in vis, mosselen en oesters terecht komen, dingen, dieren die wij eten.
Vis promoten? Ik denk er niet aan.
Chemie is niet gelijkopgaand aan bio-logie.
Om even terug te komen op het topic, ik gebruik mijn eigen urine in de composthoop en als mest, verdund 1/10 om te gieten.
Moet ik me dan zorgen maken?
Greetz
Guy
Frank Anrijs says
Dag Guy,
ik durf daar niet op antwoorden.
Ik weet dat humus en humuszuren helpen om gevaarlijke stoffen en zware metalen vast te leggen in de bodem zodat uit het circuit verdwijnen. Of dit ook al in een composthoop gebeurt durf ik niet zeggen. Natuurlijk is de urine verdunt en wordt deze nogmaals verwerkt door het bodemleven in de composthoop en dan nog eens verspreid over de grond.
Ik kan me niet voorstellen dat er dan nog meetbare concentraties aanwezig zijn, maar zoals in het begin gezegd: ik durf mij hier niet over uitspreken.
Tot zaterdag,
Frank
jan dheedene says
De buren sproeiden onlangs roundup vooraleer ze gras inzaaiden.
Vreemd genoeg staat er nu meer paarse dovenetel dan gras??
Brigitte Martens says
Pffff, ik heb 2 jaar geleden ook gesproeid :(( ik wist toen niet beter. Volgens mij weten veel mensen niet beter.
Frank Anrijs says
Yep, helemaal juist!
De wilde erwin says
Hetzelfde verhaal heb ik als kind gehoord ,maar toen ging het om DDT ,de ontwikkelaars van die producten ,zijn zoals steeds ,gewetenloze schurken ,en het enige criteria dat zij hanteren is zoveel mogelijk winst maken !het verhaal in de video is huiveringwekkend ,deze keer gaat het nog veel verder,zij zijn de oorzaak van kankers,autisme,alzheimer……vul zelf het rijtje aan .wij hebben ooit de nieuwe kantoren verfraaid in brussel ,mijn buurvrouw werkt daar ,dit is de nieuwe onwetende wereld waar wij vandaag in leven ,tot er iemand de moed heeft om met deze zaken naar buiten te komen,alleen al de aanblik van de verpakking van roundup vond ik al vreemd,ik dacht waar komen ze nu weer mee af zulke zaken lopen nooit goed af .Ben blij dat het nu eindelijk verboden word…..