[mashshare]
Het lijkt soms heel tegenstrijdig als ik vertel over het leggen van een dikke mulchlaag, waarna ik dan leukweg zeg dat we veel groenten spontaan laten uitzaaien.
Maar hoe kan je dat nu combineren? Gaat de mulchlaag deze kiemen net zo goed tegenhouden als de zaden van je onkruid? Of moet je dan op sommige plaatsen minder mulchen en moet je onthouden waar je iets hebt laten uitzaaien?
Wordt het niet allemaal heel ingewikkeld als je het zo moet doen?
Eigenlijk verlopen deze twee ogenschijnlijk tegenstrijdige teelthandelingen heel vlot, sterker nog, ze werken zelfs heel goed samen 🙂 .
Mulchen volgens de natuurcyclus
Mulchen, een dikke laag organisch materiaal op de bodem leggen, zorgt ervoor dat het zonlicht wordt tegengehouden en dat onkruidzaden niet kunnen kiemen. Het is dé oplossing om ieders favoriete werkje – wieden – in de moestuin te voorkomen.
Wanneer je wat moet mulchen kan je zelf kiezen, maar ik probeer met de seizoenen mee te mulchen. In tegenstelling tot in een gangbare moestuin waar het seizoen in het voorjaar begint, starten we in een natuurlijke moestuin eigenlijk in het najaar.
Deze periode is heel belangrijk omdat de zorg voor de bodem primeert. En een blote bodem in de winter ziet heel hard af! In de natuur vallen in het najaar de bladeren van de bomen en struiken en trekken vaste planten zich terug in de grond. Hierbij laten ze hun bovengrondse delen afsterven zodat deze een beschermende laag vormen.
In het najaar gaan we onze bedden dus massaal afdekken met gevallen blad en houtsnippers, eventueel gemengd met afgemaaid gras. Ook blad van zuring, smeerwortel, oogstresten, engelwortel, … kan gebruikt worden, zolang het maar organisch materiaal is 🙂 .
Gedurende het najaar en de volledige winter gaat deze laag uw bodem beschermen en als voedsel dienen voor je bodemleven. Dit bodemleven gaat hier traag maar gestaag aan knabbelen en tegen het voorjaar is het grootste deel van de laag verdwenen. Op vele plekken zal de bodem terug vrijkomen, de bodem kan dan gebruik maken van de eerste zonnestralen en opwarmen.
Nu is er de kans voor vele zaden om te kiemen en te groeien!
Je groentezaden hebben een voorsprong!
In theorie (niet altijd zo in de praktijk, maar hopelijk wel) stond er vorig jaar geen of nauwelijks onkruid in bloei en heeft er zich niet veel onkruidzaad verspreid. Het zaad van vroeger onkruid zit al wat dieper onder enkele lagen verteerde mulch. Het zaad van de groenten en kruiden die je in zaad hebt laten komen, ligt bovenaan.
Dit zaad gaat het eerste kiemen, en gaat redelijk gemakkelijk en vaak ook massaal doorheen de dunne mulchlaag komen piepen. Tegen dat deze kiemplantjes wat groter zijn, moet je opnieuw beginnen met mulchen, anders ga je veel te veel jonge plantjes krijgen!
Dit is meestal in de maand mei, begin juni.
Je hebt dan ook de meeste groenten uitgeplant en uitgezaaid, zodat je de bedden stilaan terug volledig mag afdekken. Het mosterdblad, de sla, de koriander, dille en melde die zichzelf hebben uitgezaaid zijn al voldoende opgekomen, je zal hoogstwaarschijnlijk zelfs al wat moeten dunnen of verplanten om sterke, dikke planten te krijgen.
Vanaf nu ga je proberen om de rest van het jaar de bodem bedekt te hebben, maar vogels die komen krabben, mollen die een berg aarde omhoog duwen en een gebrek aan tijd, zorgen ervoor dat er hier en daar nog wel wat zelf uitgezaaide groenten en kruiden doorheen de mulchlaag komen.
De 2 systemen gaan goed samen
Het mulchen in het najaar en iets later mulchen in het voorjaar, zorgt ervoor dat groenten en kruiden de kans krijgen om spontaan op te komen en zich zo elk jaar opnieuw zelf uit te zaaien.
De meesten gaan in het voorjaar tevoorschijn komen, na de koudeperiode, maar velen gaan her en der, het hele jaar door, opkomen. Zo ben je verzekerd van bv. dille en koriander, het hele jaar door, zonder zelf iets te zaaien of te planten.
Het lijkt misschien allemaal heel moeilijk en ingewikkeld, maar probeer het gewoon eens, het valt echt reuze mee. Laat enkele planten in zaad komen, en kijk wat er volgend jaar allemaal vanzelf terugkomt!
Het is echt heel leuk om jonge plantjes sla te kunnen oogsten vroeg op het seizoen, sla die je niet zelf hebt moeten zaaien en planten 🙂 .
Foto: Michael Frei
Volgende Stap?
Schrijf u in voor email updates, zo wordt u automatisch op de hoogte gehouden van elk nieuw bericht!
AnneTanne says
Ook hier ligt een dikke laag mulch op de moestuinbedden, maar inderdaad kunnen wij probleemloos oogsten van achtergebleven zaden.
Meer nog: als je jarenlang mulcht, en tegelijkertijd ongewenste kruiden tijdig wegwiedt, merk je na een aantal jaren dat wat er nog ontkiemt, vaak voor een flink deel ‘gewenste’ kruiden zijn.
Jarenlang hadden wij problemen om onze pastinaak tot flinke wortels te laten uitgroeien. Tot we een keer een plant in bloei en in zaad lieten komen, en dat zaad gewoon zijn gang lieten gaan. De pastinaak kiemde overvloedig op de meest gunstige plek, en voor het eerst in jaren hadden we pastinaken die die naam waardig waren…
cin says
Ik mulch op sommige plaatsen opzettelijk met planten die in zaad zijn gekomen. Veldsla en winterpostelein lenen zich daar bijvoorbeeld heel goed voor. Tegen het einde van het groeiseizoen komen ze op, waar de andere groenten zijn verdwenen. Je kunt er bijna de hele winter van oogsten en ze zorgen in die periode voor bodembedekking. Ze zijn over hun hoogtepunt geen als je plaats nodig hebt voor andere groenten.
Wouter Van Gucht says
Beste,
Ik heb dat braaf gedaan voor de eerste keer: een laag stro, karton en dan grasmaaisel. En met dit warme weer, denk ik dan, is er vrolijk heel wat onkruid (gras) beginnen groeien op m’n mulchlaag.
Ik zal nog veel moeten leren ;-))
Frank Anrijs says
Al doende leert men!
Ook wij maken nog elk jaar fouten 🙂 !
Susanne says
Hoe kom ik aan zoveel mulch ad het van het seizoen (100m2).
Met groet
Susanne
Frank Anrijs says
Er vallen heel veel bladeren van de bomen, deze kan je overal verzamelen.
Ook kan je dikwijls nog gras afmaaien, houtsnippers gebruiken, smeerwortel snijden, …
Rita Dekens says
Beste Frank,
Ik heb in het najaar vooral grasmaaisel gebruikt als mulch. Een tuinier vertelde me dat dit de bodem heel sterk verzuurd en dat ik daarom kalk moet strooien.
Is dat zo?
Frank Anrijs says
Gras gaat je bodem zeker niet verzuren, volgens mij verzuurd bijna niets van organisch materiaal je bodem.
En als je een te zure bodem hebt, zeker geen klak strooien. Het gebruik van compost is dan een veel betere oplossing!
Susanne says
HELP
Het afgelopen najaar had ik deze site nog niet ontdekt. Ik heb net mijn tuin met groenbemesters ingezaaid. Ik heb nu mulch verzameld van dode takken. Dagen bezig geweest met verzamelen en versnipperen. Spreid ik deze nu op de ingezaaide, nog niet opgekomen groenbemesters of bewaar ik het voor later?
Willem says
Hallo Frank,
Mulchen, composteren? Composteren vind ik erg lang duren. Kun je dat composteren overslaan en het gewoon gelijk als mulch gebruiken. Alles redelijk grof snijden en mulchen maar.
Anita Meuwissen says
duidelijk artikel, ik ben vorig jaar gestopt met afdekken ivm het spontane zaad, dat is namelijk toch mijn doel. Nu begrijp ik het beter. een tweede poging met het komende najaar. Er is eerst nog veel veel onkruid te verwijderen ;-(
Kan ik het onkruid dat niet in zaad staat laten liggen als mulch?