[mashshare]
De laatste jaren was het altijd moeilijk om in oktober al volop te mulchen in de tuin. Enkele jaren geleden viel het blad vooral in de tweede helft van oktober en had je zo voldoende materiaal.
Zeker dit jaar bleef het blad lang hangen en viel het vooral de afgelopen weken, waardoor er nu pas heel veel bladmateriaal klaar ligt om uitgespreid te worden op je bedden.
Maar je bedden zijn nog niet altijd klaar!
Een nachtje vorst helpt
Een 15-tal jaren geleden ben ik mijn eerste job gestart bij een plantencentrum. Net van school werd ik verantwoordelijk voor de ‘kuilhoek’, een stuk zand waar met paden grote plantvakken waren afgebakend. Hier werden dan sierbomen, haagplanten, coniferen, rozen, fruitbomen: eigenlijk alle soorten planten die met een blote wortel worden verkocht ingekuild. De wortel was zo beschermd en de planten konden hier gekeurd en uitgekozen worden door de klanten.
Het begin van het seizoen was altijd voor de rozen. Deze kwamen rond half oktober binnen in pakken van tien en betekenden de opening van de deze kuilhoek. Het lijkt nu misschien bizar, maar de eerste jaren gebeurde het heel vaak dat de rozen ingekuild werden terwijl er smeltende sneeuw viel. Of we moesten een klein bevroren pelletje grond doorsteken omdat het de nacht ervoor gevroren had.
Het voordeel van een keer nachtvorst in de loop van oktober is dat het blad even daarna van de bomen valt, maar ook dat de meeste groenten in de tuin de geest geven en verdwijnen. Nieuw-Zeelandse spinazie, warmoes, radijzen en courgettes stoppen niet enkel met groeien, door de vorst valt de hele plant slap en zakt hij ineen op de grond.
Het voordeel hiervan
Het voordeel hiervan is dat tegen eind oktober, wanneer er veel blad is en het mulchseizoen op volle gang komt, je plaats hebt op je bedden om te mulchen. De laatste jaren is het niet evident om te mulchen op je bedden, simpelweg omdat er nog allerlei planten op staan – en in de weg staan.
Je moet dan omzichtig te werk gaan, de bladeren van de courgette omhoog houden om eronder bladmulch te leggen, maar je kan het nooit echt goed bedekken, want waar de plant in de grond zit kan je maar een dun laagje leggen. Wanneer de courgette dan later helemaal in elkaar zakt, moet je eigenlijk nog eens terug komen om alles mooi af te werken.
Het mulchen neemt zo meer tijd in beslag en het werk is niet zo goed gedaan.
Je kan daarom best wachten met mulchen tot er aan deze twee voorwaarden is voldaan: voldoende blad en een keer nachtvorst 🙂 .
Daarom hebben wij tot nu toe nog niet veel gemulcht bij Yggdrasil, woensdag en donderdag beginnen we er volop mee! Het blad ligt met hopen op de grond, vannacht gaat het vriezen en zullen de meeste planten flink schrikken en verdwijnen tot volgend jaar, wat ons de kans geeft om sneller en beter te mulchen 🙂 .
De tijd van mulchen is aangebroken
De komende weken zijn alle omstandigheden goed om volop te mulchen en je bedden voor te bereiden op de winter. In ruil helpt het bodemleven jou en bereiden zij de bodem en je bedden voor op het voorjaar.
Mulch nu goed en voldoende en je zal in het voorjaar nauwelijks werk hebben. De mulchlaag zal grotendeels verteerd zijn waardoor de bodem in april vrijkomt en kan opwarmen. Enkele weken later kan jij onkruidvrij in een mooie rulle bodem aan de slag!
Een droom van elke tuinier 🙂 !
Volgende Stap?
Wilt je meer weten over mijn nieuwe boek dat binnenkort verschijnt? Hier vind je alle informatie: Boek Natuurlijke Moestuin
job says
Hoi Frank, ik heb eigenlijk nog volop onverteerde houtsnippers op de bedden liggen die ik in het voorjaar neer heb gelegd, is het dan toch nodig/handig om daar nog een laag bladeren over te leggen? Zeker als ik volgend voorjaar weer compost wil toevoegen onder de mulchlaag is dat een enorm karwei. Mijn ervaring is ook dat de bladeren in maart nog niet echt verteerd zijn.
Frank Anrijs says
Zolang je bodem goed bedekt is, zou ik er niets meer opleggen.
Zeker niet indien je volgend voorjaar verse compost gaat opbrengen. Bladeren gaan inderdaad in maart nog niet volledig verteert zijn, dus zou je ze moeten weghalen. Houtsnippers verteren trager en zullen zelfs nog na de winter aanwezig zijn, daarom kan je de bladeren dit jaar achterwege laten.
Eens je geen compost meer moet opbrengen, zou ik wel bladeren mulchen in het najaar.
job says
Ok bedankt!
joyce wethmar says
Hoi Frank,
Ik heb wat tegels weggehaald uit mijn tuin om daar een moestuin te beginnen, een arme grond dus! Nu had ik begrepen dat het goed is om de grond te bemesten dus heb ik gekozen voor paardenmest wat overigens nog vers is. Ik heb nu een gedeelte gedaan. Kan ik hierover heen dan een bladerbed vormen? En hoe dik moet die laag dan ongeveer zijn?
Groeten Joyce
Frank Anrijs says
Je kan inderdaad je paardenmest het beste afdekken met een dikke mulchlaag. Hoe je moet mulchen kan je hier lezen: http://blog.natuurlijkemoestuin.be/leer-perfect-mulchen-met-behulp-van-4-eenvoudige-regels/