Bijna iedereen begint aan een moestuin om ‘zelf gezonde groenten te kweken’. Meestal als een reactie op het zoveelste voedselschandaal, het sukkelen met een ziekte of uit nostalgie (opa had toch zo’n mooie moestuin!).
En dit is ook een heel belangrijke reden, zeker wanneer u dan ook nog eens het verschil in eigen gekweekte groenten proeft. Uit wetenschappelijk (welke waarde heeft dit trouwens nog in een wereld waar elke onderzoek gesponsord wordt) onderzoek blijkt nog niet eenduidig dat eigen gekweekt biologisch voedsel beter smaakt, ik weet ondertussen allang beter. De pruim die ik van de boom aftrek en opeet smaakt duizend keer beter dan dat hard geval dat al een week onderweg is vanuit Spanje.
Net zo voor tomaten: een vers geoogste Coeur de Boeuf, lichtjes opgewarmd door de zon is onbeschrijfelijk veel lekkerder dan die onrijpe tomaten die groen geplukt zijn en al enkele dagen liggen te wachten in de supermarkt. Hierop hebben zelfgekweekte en vers geoogste groenten toch wel een enorme voorsprong.
Maar daar blijft het meestal niet bij
Wanneer u begint met natuurlijk tuinieren weet u nog niet veel over de werking, over het wat, hoe en waarom. Maar wanneer uw ervaring toeneemt, wanneer uw kennis groeit, merkt u dat natuurlijk tuinieren eigenlijk heel simpel is.
Mijn verwondering over de eenvoud en tegelijkertijd de complexiteit van de natuur groeit nog elke dag. Er zijn zoveel simpele oplossing in de natuur, die zo’n verstrekkende gevolgen hebben. Iets niet doen in de tuin kan zo’n grote verandering meebrengen dat u niets anders dan verbaasd en verwonderd kan zijn.
Het bekijken en beleven van de tuin, van de insecten die er leven, van de dieren die er allemaal komen en gaan, van planten die groeien en bloeien, … het resulteert in mateloos respect en nederigheid voor de natuur. Volgens mij wordt je door natuurlijk te tuinieren automatisch dichter betrokken bij de natuur, bij het mysterieuze van alles wat er gebeurt, wat er groeit en bloeit.
Zo gaat u stilaan overgaan op een andere levenswijze, waarbij u respect heeft voor onze omgeving. Doordat u uw eigen groenten kweekt, moet u minder winkelen, gebruikt u minder verpakking en wordt u zodoende ook minder blootgesteld aan het hoge aantal prikkels die u aanvallen zodra u een supermarkt binnenstapt. De – opgelegde – drang tot consumeren wordt minder en ook het opgelegde – jachtige – levenstempo wordt minder eens je in de tuin bezig bent.
Het geeft mij rust en de uren passeren zeer vlot eens ik aan het wieden, oogsten, planten, mulchen of mijmeren 🙂 ben.
Natuurlijk tuinieren is een start
Ik bekijk natuurlijk tuinieren als een start van een groots proces. Daarom ook dat ik via mijn Online Cursus ‘Groenten Kweken’ zoveel mogelijk mensen wil bereiken. Ik ben er immers van overtuigd dat eens u op een natuurlijke manier tuiniert, u ook op een andere manier naar de dingen gaat kijken. Dat u eens nadenkt waarom we zoveel tv kijken, waarom we de auto nodig hebben voor de bakker om de hoek en waarom alles 3x verpakt is.
Ik hoop dat ik ook via het natuurlijk tuinieren mijn kinderen terug dichter bij de natuur kan krijgen, terug dichter bij ons roots. Dat ze weten dat een prei in de grond zit, dat een koe niet paars ziet en dat stront van een ezel stinkt.
Dat het mogelijk is om in de moestuin te lopen, te spelen en van alles te eten en dat tuinieren tof is en geen ‘werken’.
En ik hoop voor u hetzelfde 🙂
Reacties zijn zoals altijd welkom in de commentaren hieronder!
Volgende Stap?
Schrijf u in voor email updates, zo wordt u automatisch op de hoogte gehouden van elk nieuw bericht!
Olga says
Ik ben het er helemaal mee eens. Ik ben ook ” tuinmeester” van de biologische landgoed moestuin Warmoezerij Wolfslaar in Breda ( zie ook Facebook Warmoezerij Wolfslaar) . Juist door het niet doen van dingen en de natuur uitnodigen in de tuin ben ik ( en met mij 12 vrijwilligers) zo verrast. Veel losgelaten elementen in de tuin nodigen de vlinders, bijen, egels, vogels uit in de moestuin. Dat gebeurt ook in mijn eigen moestuin die ik daarnaast nog heb.
Het is fantastisch om toevallige bezoekers uit te leggen waarom wij het koninginnen kruid, kamille, smeerwortel, hondsdraf, brandnetel etc. ” gedogen”. Ik vind het heel fijn m van alles uit te leggen over natuurlijk tuinieren. Er is zoveel te vertellen. Ik lees altijd met plezier dit blog!
Frank Anrijs says
Dank u wel Olga voor uw reactie!
Het is inderdaad leuk om van alles te kunnen vertellen over de moestuin 🙂
Groeten,
Frank
Joke says
Niets is zo leuk als lekker in de tuin bezig zijn samen met de kinderen.
Sinds wij een moestuin hebben wilt de oudste eindelijk groenten eten, zeker als hij ze zelf gezaaid heeft. En de kleinste vind niets zo leuk als alle bloempjes op te eten (enkel in het eetbare gedeelte) en lekker met z’n tenen in het zand te vriemelen 🙂
Frank Anrijs says
Helemaal juist!
Annie says
Dankjewel! De passie en gedrevenheid waarmee je schrijft over tuinieren en de natuur en het ‘natuurlijke’ ontroeren me. En maken dat ik zin gekregen heb om zelf een moestuintje aan te leggen. voor mezelf, voor m’n kinderen en zeker voor m’n kleinkind!
Frank Anrijs says
Dag Annie,
ik hoop dat je nog veel kan genieten van je moestuin, met je kinderen en kleinkinderen 🙂
Groeten,
Frank
Melanie says
Wat een mooi stuk, dank je! Het bewustzijn van het feit dat we deze planeet met andere levende wezens delen, en het ervaren van de verbondenheid hiertussen is iets wat nog meer toe mag nemen. Ik denk dat we dan pas echt op een andere manier zullen kunnen leven.
Frank Anrijs says
Dag Melanie,
we bouwen aan de weg … al gaat het langzaam 🙂
Groeten,
Frank