Dat we onze tuin openstellen voor allerlei soorten bezoekers is normaal in een natuurlijk systeem. Dat we daarbij ook soms minder gewenste gasten binnenhalen, moet je erbij nemen.
Maar je kan natuurlijk door een specifieke huisvesting te voorzien behoorlijk selectief zijn in de gasten die je uitnodigt. Zo hebben wij, net als vele andere tuinders, last van woelmuizen. Ze vreten aan onze aardappelen, bieten, peterselie, … Eigenlijk vreten ze aan alles als ze honger hebben :-).
Om de populatie in te dijken hebben we vele jaren geleden al een kast gehangen voor kerkuilen. Deze is elk jaar bezet en het nest bestaat meestal uit 3 jongen. De ouders vangen al een behoorlijke hoeveelheid muizen om deze jongen groot te krijgen, maar toch is het bereikte evenwicht nog niet goed genoeg.
Een andere jager
Omdat we nog altijd te veel schade ondervinden van deze ondergrondse beestjes, hebben we beslist om nog een extra jager aan te trekken. Plannen voor de gewenste kast kan je gemakkelijk vinden op de site van de vogelbescherming: http://www.vogelbescherming.be.
Wij kozen voor het volgende plan en hebben er deze winter enkele opgehangen:
[gview file=”http://blog.natuurlijkemoestuin.be/wp-content/uploads/2015/08/torenvalkkast.pdf”]
In het natuurdomein enkele kilometers verder zitten er verschillende torenvalken, de kans dat wij er ooit één in een kast zouden krijgen is dus redelijk groot.
In het vroege voorjaar heeft mijn vader éénmalig een torenvalk zien zitten in de kast in onze zelfpluktuin. Sindsdien echter hebben nooit nog een teken van leven gekregen uit één van de 4 kasten, dus we gingen ervan uit dat er dit jaar geen koppel met jongen was.
Toch direct prijs!
Enkele weken geleden was ik gras aan het maaien in de zelfpluktuin, en ineens zag ik beweging vanuit mijn ooghoeken. In de vogelkast zaten 2 kopjes juist boven de rand naar mij te kijken.
Even later vloog de moeder (of vader?) binnen met een muis vermoed ik want de jongen begonnen luid te piepen. Ze zijn ondertussen al volgroeid en uitgevlogen, nadat ze eerst nog enkele weken hun vliegkunsten geoefend hebben in en rond de boom.
Maar ik wil je zeker de foto’s van onze nieuwe gasten niet onthouden 🙂 :
Veel muizen
Om 3 jongen groot te krijgen, moeten de ouders, net als bij de uilen, hard werken en grote hoeveelheden muizen aanbrengen. Ze vangen deze uiteraard niet allemaal op ons domein, maar jagen ook op de omliggende velden.
Maar een aanzienlijk deel zal ook van onze populatie (woel)muizen komen, wat toch weer een stap is om de druk van deze beestjes op onze groentetuin wat naar beneden te krijgen.
Een interessante video over het voedergedrag van torenvalken kan je hieronder bekijken:
Volgende Stap?
Schrijf u in voor email updates, zo wordt u automatisch op de hoogte gehouden van elk nieuw bericht!
Pé says
Wauw, … echt fantastisch ! Ik ben verrukt te horen dat dit (bouw)plan echt werkt. Op en top permacultuur ook.
Ik kan me de vreugde al inbeelden die je moet overkomen zijn bij deze ontdekking.
De beestjes hebben overschot van gelijk ook: room with a view, hapjes à volonté, … en een zeer fijn gastgezin natuurlijk 🙂
Margreet says
Geweldig! Wij hebben sinds dit voorjaar een torenvalkenkast opgehangen, eigenlijk meer omdat ik het zulke prachtige vogels vind, dan dat ze muizen vangen, als is dat een prettige bijkomstigheid.
Brigitte Martens says
Een andere tip die ik kreeg van iemand die professioneel met roofvogels bezig is: laat in je grasweide alles gewoon groeien en maai er een wandelpad van 1, 5m breed in. Het lange gras trekt insecten en kleine dieren aan en als ze het pad oversteken worden ze makkelijker gespot door roofvogels. Dat hebben we dus gedaan :-). Ik zou graag nestkasten willen hangen maar weet niet goed waar. Voorlopig hebben we nog maar 1 grote boom (kerselaar). Tips?
Frank Anrijs says
Wij laten het gras inderdaad ook groeien en maaien het pas na half juli.
De gangen maaien we ook omdat we anders niet bij onze bomen geraken om fruit te plukken :-). Goed om te weten dat het nog een ander nut heeft!
Onze kast hebben we – toevallig – ook in een kersenboom gehangen. Ongeveer 5 m hoog tegen de stam, met de opening naar het zuidoosten.
Dat zou de beste richting zijn …. Onze kast hangt wel redelijk rustig, veel volk komt er niet in de buurt in het voorjaar.
KIM VAN HEMELEN says
Dat is nu het probleem met permacultuur, die woelmuizen, eerst komt de mol af op het rijke bodemleven, en het jaar erna zijn de woelmuizen er, die de gangen van de mol gebruiken…goed dat mijn tuin ook in natuur/landbouwgebied ligt, dan zal dat ook geen probleem opleveren om uilen en valken naar de tuin te lokken…Maar de woelers wegkrijgen, dat kan je vergeten. Moest mijn moes-/fruittuin aan huis zijn, deden onze katten wel hun duit in het zakje…De buts met de buil dan maar nemen zeker? Er zijn ook speciale vallen voor woelmuizen, maar daar geloof ik niet sterk in.