Enkele maanden geleden heb ik geschreven over het plan om een ontmoetingsdag te organiseren bij Yggdrasil. Een eerste editie om te kijken of er interesse is en of we alles gebolwerkt krijgen.
De bedoeling is om hiervan een jaarlijkse activiteit te maken waar mensen elkaar kunnen ontmoeten, kennis uitwisselen en vriendschappen onderhouden. En tegelijkertijd ineens ook van alles kunnen bijleren over een specifiek onderwerp!
Telkens is er een rode draad, een specifiek onderwerp waarover de meeste lezingen gaan. De eerste rode draad was snel gevonden en is redelijk algemeen: natuurlijk tuinieren.
De lezingen
Heel wat lezingen ligt al vast, over sommige moet nog wat gebrainstormd worden.
Enkele onderwerpen die zeker aan bod komen zijn een levende bodem en composteren. Uiteraard mag ook het systeem van schijnbare chaos en mulchen niet ontbreken. Dat zijn natuurlijk onderwerpen die je kan verwachten, maar doordat er veel lesgevers zijn, zijn er ook enkele andere invalshoeken.
Zo is er een lezing over het ontwerpen en inrichten van je tuin. Niet enkel de inrichting van je moestuin, maar van je volledige tuin: dus ook je voortuin, kruidentuin, randen … Ook het belang van een zone 5 in elke tuin komt aan bod, je krijgt een jaaroverzicht van de activiteiten in een permacultuurtuin en de link tussen groen en je gezondheid.
Omdat het ook niet altijd eenrichtingsverkeer moet zijn, zijn er ook dialogen gepland. De eerste is een gesprek om een manier te vinden om natuurlijk tuinieren beter te verspreiden, een tweede dialoog is een begeleid gesprek over inheemse en uitheemse planten. Dit levert al snel verhitte discussies op, maar het is een veel besproken onderwerp in permacultuur dus hier zeker op zijn plaats.
Uiteraard zijn er ook verschillende rondleidingen, met als thema permacultuur. De nadruk ligt hier wel op tuinieren. Deze starten telkens er een reeks lezingen start, vaak zijn er zelfs twee rondleidingen tegelijk. Hierdoor krijgt iedereen die langskomt de kans om een begeleide rondleiding te volgen. Uiteraard staat de tuin de hele dag open voor iedereen die deelneemt aan de ontmoetingsdag.
Praktisch
Hoe gaan we nu praktisch te werk? Er komt halverwege de maand mei een site online waarop de verschillende lezingen beschreven staan zodat je op voorhand een keuze kan maken.
Je kan bij het inschrijven aanvinken welke lezingen je wil volgen doorheen de dag. Na betaling van de inschrijving ben je klaar om een topdag te beleven op 23 juni!
Er komt op de site allerhande informatie: een plattegrond, uitleg over de dagplanning, uitleg bij de verschillende lezingen, wegwijzers naar de parkeergelegenheden, links naar overnachtingsplaatsen in de buurt voor mensen die van ver komen, informatie over het middageten …
De dag start om 9 uur en eindigt rond 18 uur, al vermoed ik dat het wel wat kan uitlopen. De eerste lezingen starten om 10 uur, daarna is het middagpauze tot 13 uur en start de volgende blok lezingen.
Doorheen de hele dag is er gratis koffie, thee en water, andere consumpties zijn er tegen betaling. ’s Middags wordt er een lichte maaltijd voorzien: verschillende soorten soep met verschillende soorten brood en boter. Naar het einde toe zullen er ook nog enkele andere versnaperingen beschikbaar zijn.
Zo kan je gevoed en gelaafd de volledige dag geconcentreerd volgen, informatie uitwisselen en genieten en dit voor de voorlopige kostprijs van zo’n 45 euro.
Hoofdbedoeling
De hoofdbedoeling van deze dag is tweeledig. Allereerst wil ik op deze manier mensen die ver weg wonen ook eens de kans geven om naar Yggdrasil te komen. Voor een lezing of rondleiding is het vaak onzinnig om vele uren in de auto te zitten of onderweg te zijn met de trein. Maar voor een volledige dag is het natuurlijk een ander verhaal.
Daarnaast wil ik ook graag mensen die bezig zijn met natuurlijk tuinieren samenbrengen. Veel mensen hebben vaak het idee dat ze op een eiland bezig zijn omdat rondom hen iedereen gangbaar werkt en hopen commentaar heeft op die rommelige tuin met al dat blad en stro op de grond.
Wanneer je samenzit met meer dan honderd mensen, en je ervaringen kan uitwisselen, dan ga je versterkt naar huis en heb je een ander gevoel. Dan weet je dat er veel mensen in dezelfde situatie zitten, maar dat ook veel mensen bouwen aan een beter begrip over natuurlijk tuinieren. Je kan contact houden met elkaar of gewoon terug afspreken op de ontmoetingsdag van volgend jaar!
Volgende Stap?
Schrijf u in voor email updates, zo wordt u automatisch op de hoogte gehouden van elk nieuw bericht!
Yvette DeplOige says
Beste
Wij zijn geïnteresseerd om deel te nemen op 23 juni. Sinds kort zijn wij gestart met De tuin van Agatha, een ecologisch logies annex grote natuurlijke moestuin, gelegen in het mooie Zammelen. Het zou ook fijn zijn om deelnemers van de studiedag bij ons te kunnen ontvangen. Wij hebben eveneens een wekelijkse tuinblog op onze website. Beste groeten!
loes meijer says
gaaf frank, die studiedag, uk ga proberen te komen
Saskia says
Interessant! Ik kom zeker, was altijd al benieuwd hoe Yggdrasil eruit zag. Heb de trein al geboekt en camping besproken. ? Saskia