[mashshare]
Als ik praat over natuurlijk tuinieren of tuinieren met de natuur mee, dan denken veel mensen spontaan aan een overvolle tuin. Zeker wanneer ze geen kennis of ervaring hebben met natuurlijk tuinieren dan verschijnt er een beeld in hun hoofd van een overwoekerde tuin waar alles door elkaar staat. En dan bedoel ik niet enkel groenten en fruit, maar ook heel veel onkruid.
Wat voor sommigen blijkbaar bij tuinieren met de natuur mee hoort, is dat je onkruid niet uitdoet of toch maar zeer beperkt. Uiteraard zijn er veel onkruiden die ook eetbaar zijn, maar een eigenschap van onkruiden is heel vaak dat ze snel bloemen vormen en gigantisch veel zaad. Dat maakt dat ze op korte termijn (soms enkele maanden) zich kunnen ontwikkelen tot een probleem.
Uiteraard kan je altijd je onkruiden gaan oogsten en opeten, net zoals je met je groenten zou doen, maar er is natuurlijk ook een reden waarom het onkruiden zijn en geen groenten 🙂 .
Onkruid wieden natuurlijk?
In de natuur groeit alles vanzelf en wordt er niet gewied. Waarom moet het dan in een natuurlijke moestuin?
Maar als je naar de natuur kijkt, dan sterven er ook gigantisch veel planten die overgroeid worden. Er komen vaak enorme hoeveelheden zaden vrij, waarvan een groot deel kiemt. Wat je dan krijgt zijn heel veel iele planten waarvan er enkelen overleven en de kans krijgen om uit te groeien.
Maar zo gaan we in de moestuin niet te werk. Een moestuin is geen casino waar je van alles laat uitzaaien en hoopt op iets eetbaars om te oogsten. Het argument: ‘Als je het niet kan overwinnen, moet je het maar opeten’ vind ik persoonlijk dikke zever. Neem nu bv. zevenblad in je moestuin: dat heeft absoluut geen nut. Je kan het inderdaad opeten, je kan er pesto van maken, je kan het hoogstwaarschijnlijk op vele manieren klaarmaken.
Maar als je het niet actief gaat bestrijden, dan blijft er na enkele jaren niets anders meer over dan zevenblad. En ik vermoed dat je maaltijden dan wel een beetje ééntonig worden. Of je moet je groenten gaan kopen in de winkel …
Onkruiden wieden beter?
Zelfs wanneer je op een natuurlijke manier moestuiniert is het nooit helemaal natuurlijk. Je moet altijd keuzes maken. Ofwel ga je voor groenteproductie en moet je wieden en je planten onkruidvrij houden ofwel grijp je heel weinig in maar zal je ook veel minder oogsten.
Wij kiezen ervoor om rigoureus te wieden, al laten wij veel (on)kruiden in meer of mindere mate staan. Maar ze gaan nooit overheersen en worden zonder pardon verwijderd als ze in de weg staan of te talrijk worden.
Ons hoofddoel in de moestuin is en blijft het kweken en oogsten van groenten. Kruiden vormen hierbij een welkome aanvulling, maar soorten zoals boomspinazie, kleine veldkers, paardenbloem, melde, … worden sterk onder controle gehouden.
Wat we merken is dat groenten toch last ondervinden als ze overgroeid worden of te sterk omringd worden door onkruiden. Het is nog maar zelden zo geweest dat groenten die lang in onkruid hebben gestaan er sterker en beter uitkomen als hun broers en zussen die ongestoord hebben kunnen groeien.
Het omgekeerde is meestal het geval: ze komen er ijler, zwakker en kleiner uit en geven een kleinere opbrengst.
Wij wieden
Ik tuinier op een natuurlijke manier, maar ik combineer groenten volgens ons systeem. Daar horen ook (on)kruiden bij, maar niet willekeurig en ongecontroleerd. Onkruid in onze moestuin zal altijd aanwezig zijn, maar in beperkte mate en nooit overheersen.
Er zijn vele vormen van natuurlijk tuinieren, en iedereen is vrij in zijn keuze. Maar na vele jaren ervaring ben ik ervan overtuigd dat onkruid en een goede opbrengst niet te combineren is.
Het is of het één of het ander, je moet dus een keuze maken 🙂 !
Waar kies jij voor en wat zijn jouw ervaringen?
Volgende Stap?
Schrijf u in voor email updates, zo wordt u automatisch op de hoogte gehouden van elk nieuw bericht!
johanna says
ik kies voor mijn groente en dus wieden.
en dat doe ik vooral na een regenbui.
dan gaat alles er makkelijker uit.
het werk op zich vind ik leuk en het werkt zelfs licht verslavend.
johanna
Melotte Carine says
Groot gelijk! En sommige van deze onkruiden zijn zo sterk dat het continu wieden is. Vooral diegene die via ondergrondse stengels zich voortplanten. Ik denk dan aan zevenblad, heermoes, kruipende boterbloem enz…..
ber10 says
ik heb gemerkt dat je het onkruid in losse, zachte grond er veel makkelijker uit trekt! Een voordeel dus. Maar als het onkruid heel dicht naast de groente staat, snijd ik het soms af om de groente onder de grond niet te beschadigen.. Het onkruid langs of op de paden vind ik hardnekkiger.
Melde eet ik op, dus dat scheelt weer!
Frank Anrijs says
Dat afsnijden van onkruid vlak langs een groente is een goede tip! Anders trek je inderdaad soms de groente mee uit 🙂
Peter IJzerman says
Zevenblad is inderdaad hardnekkig en mechanisch moeilijk te bestrijden.
Het staat al heel lang in mijn gewone tuin.
Sinds twee jaren maai ik het een paar keer per jaar af voordat er bloemen in komen en gebruik ik de zachte bladeren om de kale stukjes op mijn volkstuin mee te bedekken.
Nu bekijk ik het zevenblad dan ook met andere ogen.
Wim says
Na het zaaien bedek ik de grond, na opkomst van de plantjes, zo snel mogelijk weer met gras, blad e.d. Planten poot ik in de bedekte grond zonder gras of blad weg te halen. Wieden blijft hierdoor tot een minimum beperkt. Omdat ik slechte ervaringen heb met ingroei van gras en onkruid heb ik nu de paden ook bedekt.
Anita Meuwissen says
Hier vind ik nu mijn antwoord op de zeer karige groentenopbrengst van mijn tuin dit jaar, ik heb een te groot onkruid probleem en met name kweekgras, duizendblad, distel, fijnstraal enz, met name dit jaar na volgens mij een hele foute lading groencompost!! ik had deze onkruiden vorig jaar niet. Ik heb nog veel hooi staan dan ga ik er maar mee mulchen als ik het onkruid eruit heb per m2!! Mijn groenten krijgen dus echt onvoldoende voeding. Dank voor de tip.