Nu breekt een periode aan dat een extra uurtje werk in de tuin heel veel verschil kan maken naar de rest van het seizoen toe. Doordat het regelmatig (een beetje) regent en de temperaturen omhoog gaan, groeit ook het onkruid explosief. Blijf je de komende weken weg uit je tuin, dan kan je zeker zijn dat je naar een jungle terugkeert!
Geloof me, ik spreek uit ervaring, er zijn enorm veel voordelen aan het uittrekken van onkruid wanneer het nog klein is. Voor onkruid uittrekken geldt zelfs: hoe kleiner, hoe beter!
Ik mulch toch?
Misschien klinkt het wat verwarrend wanneer je mij hoort zeggen dat er nu veel onkruid groeit in de tuin. Want in principe is je volledige tuin gemulcht en krijgt onkruidgroei weinig kans.
Toch?
Niet helemaal.
In deze periode is de mulchlaag bij ons heel dun. Doordat we de laatste keer gemulcht hebben in oktober is het grootste deel hiervan verteerd. En maar goed ook, zo kunnen we vlot planten maar vooral ook zaaien. Er ligt nog wel wat mulch, maar op vele plaatsen is het maar een flinterdun laagje. Onkruidzaadjes ontkiemen hieronder en komen al snel piepen.
Mulch je met stro of houtsnippers zal dit probleem zich niet voordoen en blijft de onkruidgroei beperkt. Mulch je in het najaar met blad en grasmaaisel dan bestaat de kans dat er nu na elke regenbui een opstoot is van opkomend groen 🙂 .
Wees er vroeg bij
Onkruid dat een tijd ongestoord kan groeien, brengt vele nadelen met zich mee en zeer weinig voordelen. Het enige voordeel dat ik zo direct kan bedenken is het onderdrukken van nieuw onkruid. Hierdoor is het verwijderen van grote onkruid meestal een werk dat vlotter verloopt dan een hele hoop kleine prulletjes uit trekken. Maar dan nog …
Wanneer je er vroeg bij bent, dan vordert onkruid wieden snel en is het veel leuker om te doen. Indien je regelmatig doorheen je tuin gaat, moet je maar hier en daar wat uitrekken en schuif je heel snel vele meters op. De voldoening is dan veel groter na een half uur dan wanneer je op dezelfde tijd maar een metertje bent opgeschoven. Groot en veel onkruid wieden is echt demotiverend!
Zo doe ik met mijn moeder trouw elke woensdag een uurtje onkruid op ons centrale hoofdpad. Het is een gewoonte waarmee mijn moeder vorig jaar begonnen is en waar ik mij heb bij aangesloten. De eerste keren deed mijn moeder slechts enkele meters van het hoofdpad op dat uur. Ik denk dat we deze week samen gemakkelijk een 40 meter hebben gedaan op dat uurtje. Ik verzeker je dat het een goed gevoel geeft als na het aflopen van de wekker achterom kan kijken en een lang proper pad ziet!
Door dit elke week opnieuw te doen, kan je steeds sneller vooruit gaan en binnen enkele maanden houden we zo alle hoofdpaden perfect opgekuist op dat ene uur.
Er staat simpelweg veel minder onkruid dan wanneer je enkele weken niets doet. Ook is het dan al veel groter gegroeid wat het verwijderen sterk bemoeilijkt.
Groot is lastig
Groot onkruid is om verschillende redenen veel lastiger om te verwijderen. Sommige onkruiden vormen al heel snel zaad. In dit geval moet je voorzichtig zijn dat de pluisjes zich niet verspreiden of de zaden uit het omhulsel vallen wanneer je het onkruid uittrekt. Of in het geval van tuinkers schieten de zaadjes weg indien je de plant probeert uit te trekken. Enkele zaden in je ogen en neusgaten is niet de plezantste manier om verder te werken in de tuin!
Ook bestaat het risico dat je bij het uitrekken van dit grote onkruid je groenten mee uittrekt. Of toch op zijn minst een deel wortels beschadigt of de plant wat lostrekt. Zeker niet ideaal, vooral bij jonge aanplant en zaaisels heeft dit soms verregaande gevolgen. Ze zijn trouwens vaak al wat slechter ontwikkeld omdat ze te veel concurrentie hadden van het snelgroeiende onkruid.
Mulch je, dan zal groot onkruid dat je uittrekt ook veel mulchmateriaal meenemen. Je mulchlaag verdwijnt grotendeels wat extra werk betekent om deze aan te vullen.
Mulch je niet, dan verwijder je samen met het grote onkruid veel van je vruchtbare laag, wat eigenlijk nog erger is dan het weghalen van je mulchlaag. Je moet dan je bodem terug aanvullen met compost om dit verlies te compenseren.
Een misschien onverwacht voordeel van klein onkruid is dat je dit eenvoudig kan gebruiken als mulch. Trek de wortel eraf, scheur desnoods de plant in enkele stukken en je kan het materiaal terug leggen op de bodem. Bij groot onkruid is dit veel moeilijker: taaier en vaak zitten er al bloemen of zaden op de plant waardoor je hem zeker niet mag gebruiken als mulch!
Een gouden tip
Wanneer je vaak onkruid uitdoet, staat er niet veel en mis je ook niet veel onkruiden. Maar zelfs als je enkele kleine kiemplantjes zou missen, dan is dat geen probleem. Enkele dagen later passeer je weer en zie je de jonge onkruiden wel.
Indien je een onoverzichtelijke massa aan onkruid hebt staan, is het ten eerste al niet leuk om onkruid te wieden, maar ben je allang tevreden als het meeste onkruid weg is. Er blijven dan vaak nog kleine plantjes staan die je niet ziet omdat er aarde opgevallen is bij het uitrekken van de grote onkruiden. Of je bent zo gefocust op de grote onkruiden, dat je de kleine simpelweg niet ziet.
Doordat je traag vordert doorheen de tuin, duurt het vaak lang voordat je terugkeert om te wieden. De kleine plantjes zijn dan alweer uitgegroeid tot grote onkruiden en je kan opnieuw beginnen.
Het is daarom aan te raden dat je het stuk dat je al hebt opgekuist, goed onderhoudt. Passeer daar telkens voordat je begint aan de stukken waar veel en groot onkruid staat. Het klinkt misschien contraproductief, maar het is echt beter om een opgekuist stuk regelmatig te onderhouden en dan pas tijd te steken in de rest van de tuin. Zo houdt je dat stuk alvast mooi en opgeruimd en kan je geleidelijk de rest van de tuin opkuisen. Zo wordt het propere stuk geleidelijk groter en blijft het ook proper!
Nog beter!
Nog beter is het om groot onkruid te voorkomen door in deze periode, mei-juni, misschien wat extra uren in de tuin door te brengen om naast het vele zaaien en planten ook wat tijd te steken in wieden. De voorsprong die je nu neemt door onkruid in de beginfase al te verwijderen is onbetaalbaar.
Wij hebben het met veel vallen en opstaan geleerd en het lukt nog niet om overal op tijd en stond te passeren, maar ik besef ondertussen het belang van onkruid wieden in de beginfase maar al te goed!
Dus bijt de komende weken door en spendeer wat extra tijd in de tuin 🙂 !
Volgende Stap?
Schrijf u in voor email updates, zo wordt u automatisch op de hoogte gehouden van elk nieuw bericht!
Susaane says
Mulch juist nu niet met de grote hoeveelheid planten/onkruid en afgemaaid gras?
John says
Onze planten knippen we af zodat het bodemleven niet weggetrokken wordt, en omdat de wortels composteren. Dat laatste zorgt voor voeding in de grond en luchtkanaaltjes. Onkruid gewoon afknippen voordat het bloeit en daarna laten liggen. Dat moet dezelfde voordelen hebben. Is dat een optie of komt het onkruid altijd terug?
Wim says
Goedendag tuinvrouwen en tuinmannen,
Eens las ik “onkruid wieden is onkruid zaaien”. Volgens mij een uitspraak in een van de artikelen van deze website. Er blijven vele haarwortels van het onkruid achter in de bodem die weer nieuwe onkruidplanten vormen. Ik ben het met de opmerking van John eens dat afknippen of afsnijden beter is dat het uittrekken van onkruid. Hiervoor maak ik gebruik van een schoffel die rondom vlijmscherp is. Schoffelen op het maaiveld zodat het bodemleven gespaard blijft. Liefst bij droog en zonnig weer. Verder na opkomst van gezaaide of gepote plantjes weer aanvullen met mulch al is het maar een dun laagje. De rest van het oppervlak blijft bedekt met een paar cm mulch door het hele jaar aan te vullen. Dit is leuker werk dan het onkruid verwijderen.