Slakken in de natuurlijke moestuin
Slakken. Het is een jaarlijks wederkerend probleem. Zodra de bloesems aan de bomen staan, de eerste groenten gezaaid en geplant zijn, beginnen de problemen. En samen met dat begin, druppelen ook de eerste mails over slakken binnen. De inleiding verschilt misschien nog, maar de uiteindelijke vraag is altijd dezelfde: ‘Wat doen wij tegen slakken?’
En het antwoord luidt ook altijd hetzelfde: ‘We doen niet echt iets, of toch geen bestrijding’.
Lees de brochure en ontdek op welke manier je je probleem met slakken oplost!
Giftige planten in de natuurlijke moestuin
Natuurlijk tuinieren houdt onder andere in dat je niet systematisch alles verwijdert wat je niet zelf gezaaid hebt. Planten die je spontaan wil laten uitzaaien zoals dille, koriander, veldsla, ga je niet overal verwijderen. Je kent wellicht ook niet alle kiemplantjes die verschijnen. Veel van de onkruiden die spontaan opkomen zijn eetbaar en gezond. Die wil je wellicht, of een aantal ervan althans, laten uitgroeien. Sommige zijn eetbaar maar niet lekker, andere zijn niet giftig maar worden toch niet gegeten. Ten slotte zijn er een aantal die giftig zijn. Het is goed die te herkennen.
Hierbij beschrijf ik een elftal giftige planten die het vaakst in de moestuin groeien zonder dat je die geplant of gezaaid hebt. Soms verschijnen ze ineens uit het niets.
Mulchen met blad
Er is veel te vertellen over mulchen, zoveel zelfs dat ik er een volledig boek over geschreven heb: Mulchen in de natuurlijke moestuin. En ook daar heb ik niet alles in geschreven omdat het anders een veel te dik boek werd.
In deze brochure ga ik dieper in op de belangrijkste periode om te mulchen (het najaar) en met welk materiaal je dat dan het beste doet.
Blad heeft vele voordelen en is hét mulchmateriaal bij uitstek, aangeleverd op het juiste moment door de natuur. Wat dat betekent, waarom blad nu geschikt is en hoe je dit best legt, lees je allemaal in deze brochure!