Wat is het niet?
Allereerst wil ik benadrukken dat het geen permacultuurcursus. Het is een cursus waar we dieper ingaan op technieken die helpen bij het ontwikkelen van je moestuin en het vergroten van je opbrengst. En opbrengst moet je niet eng zien als kilo’s groenten maar ook als een grotere diversiteit, meer vrije tijd, meer bloemen, meer leven …
De onderwerpen zijn heel breed, maar hebben altijd een link met tuinieren.
Het is ook geen doorsnee cursus moestuinieren
Dingen zoals plantafstanden, tijdstippen van zaaien en hoe je tomaten moet dieven worden niet behandeld, deze informatie kan je in elk boek over moestuinieren vinden of gewoon op het internet.
Je kan/mag er wel vragen over stellen op het forum, ik zal ook links aanbieden naar websites en boeken waar je alles kan vinden wat je nodig hebt, maar ik ga niet uitleggen hoe ver bloemkolen van elkaar moeten staan en hoe diep jouw plantajuintje moet zitten.
Het is belangrijk om te beseffen dat je in deze cursus niet leert hoe je groenten moet kweken. Het komt ook wel beperkt aan bod, maar het is meer een cursus die helpt bij het ontwikkelen van de randen van je tuin. Letterlijk en figuurlijk.
Wat is het wel?
Je leert het nut van hagen, fruit, water, bomen en grasland in al zijn vormen. Je leert zaad oogsten, opbrengst verwerken en bewaren en ook nieuwe soorten van tuinieren komen aan bod.
Het is een cursus die je leert, na de opstart, om de volgende stappen te zetten om je tuin succesvoller en rijker te maken. De informatie die aangeboden wordt is moeilijk te vinden op internet, daarvoor is ze te specifiek en gedetailleerd.
De planning
Dit is de planning van afgelopen cursusjaar. Hier worden ongetwijfeld nog kleine aanpassingen aan aangebracht, een beetje afhankelijk van de beschikbaarheid van de lesgevers.
November:
- Andere visie op tuinieren!
- Combineren volgens ons systeem. Niet enkel de inleiding, maar de praktische uitwerking doorheen de jaren.
- Plagen en ziektes in de tuin
December:
- Ontwerpen (2x)
Januari:
- Enten fruit
- Tuin voorzien klimaatverandering: hoe ga je om met droogte, te veel regen op korte periodes, wat kan je doen tegen te hoge temperaturen …
Februari:
- Aanleggen van poel in verschillende formaten + onderhoud en verbetering van bestaande poelen
- Kruiden: vermeerderen en snoeien
Maart:
- Insecten in de tuin
- Tuinvogels: herkennen, aantrekken, houden
April:
- Kweken in een serre
- Composteren
Mei:
- Wildplukken
- Inhoudsstoffen van onze groenten
- Waterzuivering
Juni:
- Voedselbos. Theorie en praktijk. Wat is het nut? Past het in een kleine tuin? …
- Voedselbos doorheen de jaren
Juli:
- Bewaren en verwerken van oogst (groenten, fruit, kruiden): fermenteren, pekelen, wekken, invriezen, inzuren, bakken, koken, drogen, koel bewaren, konfijten
- Electromagnetisme
Augustus:
- Mulchen doorheen het jaar
- Zaden zelf kweken, oogsten, bewaren
September:
- Snoeien kleinfruit
- Kweken paddenstoelen (op stammetjes)
- Maken van vlechtwerken
Oktober:
- Schimmels in de bodem
- Bodemzorg in het algemeen
Wil je weten waarom ik besloten heb om deze cursus in te richting? Hier vind je meer informatie: Waarom een online cursus voor gevorderden?