Er staan zeer veel verschillende problemen op onze drempel te dringen. Je moet al bijna een lijstje bijhouden om te kunnen volgen tegenwoordig. Maar er zijn ook zeer veel oplossingen, zelfs redelijk simpele oplossingen die een grote impact kunnen hebben.
Zo is er een probleem met de zuivering van afvalwater in België. Er wordt gigantisch veel, maar echt gigantisch veel geld gepompt in het aanleggen van rioleringen zodat ons afvalwater gezuiverd kan worden. Een probleem waar blijkbaar niet goed over nagedacht is, is dat op de huidige manier het bijna niet mogelijk is om dit afvalwater goed te zuiveren.
Daarnaast is er zoiets als een peak-fosfor. Fosfor is een levensnoodzakelijke meststof voor ons huidig landbouwmodel maar is een eindige grondstof die steeds schaarser wordt. Dat terwijl wij er elk jaar verschillende kilo’s van doorspoelen door onze toiletten.
Om dan ook al niet te spreken van de vele liters drinkbaar water die wij gebruiken om onze uitwerpselen uit ons toilet te krijgen, water dat perfect drinkbaar is en net als zoveel andere dingen steeds schaarser en kostbaarder wordt.
Onze uitwerpselen zijn geld waard!
Enkele jaren geleden werd er in een artikel op Lowtech Magazine een berekening uitgevoerd naar de waarde van onze stoelgang. De cijfers zijn berekend aan de hand van oude gegevens en de prijzen van grondstoffen stonden toen op een dieptepunt door de crisis. Ik verwacht dat de waarde van onze stoelgang ondertussen al een veelvoud waard is:
Als we de ‘productie’ van alle Nederlanders (16,6 miljoen inwoners) en Belgen (10,4 miljoen inwoners) optellen, en de cijfers van King voor het westen als uitgangspunt nemen, komt dat per jaar neer op 135.000 ton stikstof, 54.000 ton kalium en 40.500 ton fosfaat. Dat is wellicht een flinke onderschatting, gezien het sindsdien flink veranderde eetpatroon.
De prijzen voor deze stoffen fluctueren sterk (al naargelang de olie- en gasprijs), maar zelfs als we de lage prijzen uit begin 2007 nemen (280 dollar per ton stikstof, 260 dollar per ton fosfaat en 170 dollar per ton kalium) komt dat overeen met een totaalbedrag van 57,5 miljoen dollar of 41 miljoen euro dat we jaarlijks letterlijk door de WC spoelen. Anderhalve euro per persoon per dag. Begin 2008 stonden de prijzen voor kunstmest vier tot vijf keer hoger en met de uitputting van fossiele brandstoffen kan de waarde van deze grondstoffen alleen maar stijgen.
In onderstaande video wordt een kringloopsysteem voorgesteld waarbij men in verschillende stappen probeert om onze stoelgang efficiënt te recuperen. Zo wordt er energie uit gewonnen, algen mee opgekweekt en worden de meststoffen eruit gehaald.
Video
Een andere, eenvoudigere oplossing?
Er bestaat nog een andere, eenvoudigere oplossing: een composttoilet. Je hebt geen water nodig, geen kostbare infrastructuur en je kan de resten gewoon composteren op je eigen terrein.
Ben je geïnteresseerd in meer informatie over composttoiletten?
Kom dan naar de lezing van Marc Van Hummelen, expert in theorie en praktijk van composttoiletten! Meer info vind je via volgende link: Lezing Composttoiletten.
Copyright foto: Marc Van Hummelen
Volgende Stap?
Schrijf u in voor email updates, zo wordt u automatisch op de hoogte gehouden van elk nieuw bericht!
Krol says
Wij gebruiken hier nu al een half jaar met succes een composttoilet binnen – daarvoor hadden we er ook al eentje buiten in de tuin. We zijn blij met onze eigen kringloop, onze prima compost, en onze gedaalde waterrekening!
Gerard says
Veel over composttoiletten is te vinden op de site van de twaalf ambachten. http://www.de12ambachten.nl
Aanbevolen en niet alleen voor het water- en reukloze toilet !