[mashshare]
De ondertitel van mijn boek is niet toevallig ‘Op reis met 7 rode koffers’. Er zit een heel systeem achter het opstarten van je natuurlijke moestuin en ik heb een analogie gemaakt met een reis met 7 rode koffers om het wat visueler en duidelijker te maken.
De reis met die rode koffers begint bij iemand die uit het ouderlijk huis gaat vertrekken en in zijn/haar eigen huis gaat wonen. Wanneer je bij je ouders inwoont heb je meestal nog geen verhuiswagen vol met spullen en krijg je alles nog redelijk eenvoudig ingepakt en verhuisd 🙂 . Zeven koffers volstaan dan om alles mee te nemen, maar het zijn vaak essentiele dingen om je nieuwe leven mee op te starten.
In je tuin
In je tuin zijn er zo ook verschillende stappen (= koffers) die je moet meenemen als je wil beginnen met een natuurlijke tuin. Niet spitten, mulchen, ontwerpen … zijn verschillende onderwerpen die heel belangrijk zijn.vaak
Ik vertel in het boek (en in cursussen, rondleidingen, lezingen …) dat je niet te veel ineens moet willen, dat je best klein start. Een geleidelijke start waarbij je stilaan de verschillende onderdelen in je tuin aanlegt en uitvoert. Zo heb je na enkele jaren een stuk moestuin dat goed draait, waar het bodemleven al allerlei werk verricht voor jou en waar de randen steeds meer invloed hebben.
Net zoals bij een verhuis
Wanneer je verhuist met je koffers, dan zorg je ervoor de eerste avond dat je kan slapen en pak je je donsovertrek, je laken, je kussensloop, wekker en toiletgerief uit. Zo kan je je tanden al poetsen, je een beetje opfrissen en in een opgemaakt bed slapen.
Ook enkele kleren en ondergoed haal je uit je andere valies, maar het is goed mogelijk dat je nog niet al je kleren kan uitpakken omdat je je kasten nog niet in orde hebt gemaakt.
Je valies met kookspullen pak je nog niet uit, ook al is de keuken volledig ingericht en afgewerkt. De eerste dagen moet je nog een heleboel andere dingen regelen, ga je ‘s avonds eten met vrienden en nog een laatste keer bij hotel mama. Die valies volgt wel wanneer je er tijd voor hebt. Ondertussen heb je er wel al enkele kommen, lepels, glazen en andere ontbijtspullen uitgehaald zodat je toch een ontbijt kan eten ‘s morgens.
En zo gebeurt het heel dikwijls bij een verhuis dat je niet direct alles uitpakt maar dat je door de drukte eerst de – voor jou – belangrijkste koffers uitpakt, misscien zelfs maar gedeeltelijk zodat je verder kan. Wanneer je daarna meer tijd hebt, je kasten af zijn, of andere problemen opgelost zijn, begin je stilaan je valiezen helemaal uit te pakken, alles krijgt zijn plaats. Hier en daar wordt er nog iets aangepast: een kast verplaatst, een extra rek gezet …
Na een tijd heb je je volledige huis op orde en ben je volledig verhuisd 🙂 .
In je tuin
In je natuurlijke tuin kan je best ook zo aan de slag gaan. Er zijn veel verschillende dingen die je kan/moet doen en maar je kan natuurlijk niet alles tegelijk doen. Sommige dingen hebben ook pas na enkele jaren een effect, andere zijn in jouw tuin misschien helemaal niet zo belangrijk en kunnen gemakkelijk even wachten.
Zo pak je geleidelijk de zeven koffers uit en ben je op weg naar een goed draaiende, succesvolle natuurlijke moestuin. Het is heel moeilijk om ineens alles perfect uit te voeren, het is gewoon een geleidelijk proces waarbij je telkens verbeteringen en uitbreidingen aanbrengt, tot je tevreden bent, tot je alle koffers hebt uitgepakt.
Je moet dus geen angst voelen dat je het niet gaat redden wanneer je aan een natuurlijke moestuin begint, want het lijkt inderdaad soms alsof je heel veel moet doen en veranderen wanneer je overschakelt. Maar je kunt best geleidelijk aan beginnen en stap voor stap dingen aanpakken en aanpassen. Zo kan je op je eigen tempo je manier van tuinieren veranderen en is je kans op slagen veel groter 🙂 .
Volgende Stap?
Schrijf u in voor email updates, zo wordt u automatisch op de hoogte gehouden van elk nieuw bericht!
Elvira meulkens says
Danke Frank voor het aanmoedigen, en werkelijk niet alles ineens te willen doen. 🙂