Een plantje dat al jaren opduikt in onze tuin en niet zo direct een nut lijkt te hebben is de duivenkervel. Een fragiel, mooi bloeiende en zich goed uitzaaiende plant die welkom is, al is het maar voor zijn uiterlijk dat toch net wat anders is dan de meeste planten en daardoor direct opvalt in een zee van planten.
Naam
De wetenschappelijke naam Fumaria komt van het Latijnse woord fumus dat ‘rook’ betekent.
Waarom die naam werd gegeven is niet duidelijk. Er zijn meerdere verklaringen in omloop. Men dacht dat de plant behalve uit zaad ook kon ontstaan wanneer damp of walm uit de grond ontsnapte, vandaar de volksnaam ‘aardrook’. Een andere verklaring zegt dat het sap net als rook tranen in de ogen zou brengen en zo het zicht verbeteren. Dat de rook van duivenkervel de boze geesten zou verdrijven is een andere uitleg.
Officinalis betekent dat de plant als geneesmiddel is gebruikt.
De Nederlandse naam duivenkervel verwijst naar het feit dat duiven de zaden ervan eten.
Beschrijving
Duivenkervel is een eenjarige, inheemse plant die in geheel Europa voorkomt. Ondertussen groeit de plant ook in Noord-Amerika, Australië en Zuid-Afrika. Ze groeit in bermen en tuinen, op akkerland, braakliggende terreinen en op muren. Het is een sierlijk onkruid. De kiemblaadjes zijn erg lang, als het ware lintjes. Het is een teer uitziende plant met dunne, klimmende stengels die 25 tot 30 centimeter hoog worden. Als ze andere planten tegenkomen leunen ze ertegen. De blaadjes zijn zilvergrijs en verdeeld in vele lijnvormige slippen. Volgens sommigen lijken ze op de afdruk van een kippenpoot.
Duivenkervel bloeit van mei tot in de herfst met trossen kleine lilaroze bloemetjes met een donkerpaarse top. Ze zijn buisvormig en afwisselend geplaatst in de bladoksels langs de slanke bloemstengel. De bloemen zijn opvallend door vorm en kleur. De bevruchting gebeurt door insecten maar zelfbestuiving is ook mogelijk. De vrucht is een groenachtig plat kogeltje en bevat één zaadje. Iedere plant brengt 300 tot 800 zaden voort die 10 tot 30 jaar kiemkrachtig blijven. Geen gebrek aan plantjes als je ze eenmaal in je tuin hebt!
Tuin
Duivenkervel is een belangrijke voedselplant voor de zomertortel. Deze tortelduif is fel achteruit gegaan en is niet te verwarren met de Turkse tortel die ten overvloede aanwezig is. Koeien en schapen eten graag duivenkervel. De bloemen van de duivenkervel worden druk bezocht door bijen.
Medicinaal
Zoals alle planten van de papaverfamilie is duivenkervel geen eetbare plant omdat ze meerdere alkaloïden bezit. Er zijn echter geen vergiftigingen bekend. Maar het is niet veilig om duivenkervel als voedsel te gebruiken.
Als medicinale plant is ze reeds duizenden jaren in gebruik. Bij kortstondig medicinaal gebruik werkt de plant opwekkend, maar na acht dagen krijgt ze een kalmerende en hypnotiserende werking.
Duivenkervel werd vroeger gezien als een van de belangrijkste bloedzuiverende kruiden. Het werd gebruikt bij lever- en galziekten, obstipatie en maagzwakte. Zowel thee als sap werden gebruikt. Uit onderzoek blijkt dat duivenkervel een regulerend effect heeft op de gal.
Uitwendig werd duivenkervel vooral gebruikt bij allerlei huidproblemen als lotion om de huid te zuiveren.
Magie
Isidoor Teirlinck schrijft in zijn Flora Magica dat tovenaars en heksen duivenkervel in het offervuur wierpen en zich zo onzichtbaar maakten.
Roelandt says
Ik heb het gevoel dat als een geneeskrachtige plant gemakkelijk terugkomt in je tuin is het goed om hem te gebruiken in een thee.
Ik heb de laatste tijd veel stinkende gouwe in de tuin, ik had wat last van de lever
en ik gebruik hem nu daarvoor
Kitten-Mittens says
Dan kan je beter het gedroogde zaad vd Mariadistel gebruiken. Lijkt me veel beter en veiliger.
lies Oosterhuis says
heeel interessant en leuk, dankjewel!!
Guy Barré says
Vroeger ,in mijn stadstuin, kwamen bosduiven eten van deze duivenkervel.
Niet enkel zaad zoals in het artikel, maar ook blad.
Voordeel was wel dat ze van de rest afbleven. De kopjes van mijn bonen die uitkwamen werden niet vernield, bij mijn buurman wel.