Onze eerste poel (vooraan in de tuin) bestaat al van bij het begin van Yggdrasil. Hij is uitgegraven op het laagste punt waar van nature uit altijd water verzamelde en bleef staan tijdens natte periodes.
Deze poel is aangelegd zonder folie en heeft altijd vol gestaan. Het was een ideale plek voor kikkers, padden, libellen, salamanders … om hun ding te doen en ons te helpen in de tuin. Ook was het een drinkplaats voor vogels en allerlei andere dieren, broodnodig in droge periodes.
De aanhoudende droogte van de laatste zes jaar heeft er echter voor gezorgd dat het waterniveau in de zomer zeer laag staat. De laatste jaren is de poel op sommige momenten zelfs volledig drooggevallen, uiteraard net op de momenten dat dieren water nodig hebben.
Extra poelen
Vorige winter hebben we daarom enkele extra poelen aangelegd. Halverwege de tuin en helemaal achteraan in de zelfpluktuin zijn er twee poelen uitgegraven. Beide poelen worden aangevuld met regen van de daken van constructies in de buurt. We hebben hier wel een folie ingelegd en deze afgedekt met een laag grond. Hierdoor is er plantengroei en krijg je een natuurlijke begroeiing.
Een poel grenst aan een bos, de andere aan een houtkant en een grote takkenhoop. Dit is een ideale schuilplaats voor allerlei dieren die graag water in de buurt hebben maar er niet in leven.
Door verschillende poelen verspreid over de tuin aan te leggen, krijgen de dieren in onze tuin meer mogelijkheden om te drinken uit open water, iets wat tot nu toe enkel helemaal vooraan in onze tuin kon.
Zuiderse helling
Bij de poel in onze zone 4 hebben we een zachte helling voorzien. Deze is zuid gericht en hebben we afgedekt met bakstenen en lavagruis. Het idee is dat deze plek een warme helling wordt voor bijvoorbeeld salamanders en andere zonnekloppers. Ook blokkeert het de begroeiing waardoor het gegarandeerd een open plek blijft.
Na het maken van de verschillende stapelmuurtjes in de tuin, had ik nog een deel bakstenen over die hier perfect in verwerkt zijn.
Bij een oude witloofboer heb ik een heleboel kweekbakken op de kop kunnen tikken. Deze hebben we boven op de helling geplaatst. Met een vijverpomp op zonnepanelen wordt het water rondgepompt. De bakken staan in verbinding en lopen in elkaar over.
Waterkers
Een oud idee dat al lang wachtte op uitvoering was het zelf kweken van waterkers. Voor de winkel maar ook voor onszelf.
Waterkers is gezond en een regelmatige dosis in je eten heeft heel wat voordelen. Het bevat vele mineralen en sporenelementen, het helpt bij het afdrijven van schadelijke stoffen, bij de spijsvertering …
Maar waterkers heeft stromend water nodig, en dat hadden we niet. Door het opzetten van de bakken in een watervalsysteem, samen met de vijverpomp, is dat stromend water er nu wel.
Waterkers neemt veel stoffen op uit de omgeving, dus wat is er beter dan een bodem gevuld met lava om ze in te zetten?
Ik heb er enkele weken geleden een paar plantjes ingezet. Ik ga dit jaar het systeem bekijken en af en toe wat bijsturen en hopelijk kan ik het uitbreiden de komende jaren naar de andere bakken en starten met oogsten.
Lava
De poel is nog in een jong stadium, er zijn enkele soorten aangeplant, er is ook al leven in maar het evenwicht is zeker nog niet in orde. Algen zijn massaal aanwezig en nemen een groot deel in van de vijver. Je zag in de witloofbakken dat er ook problemen met algen ontstonden. Er kwamen overal algendraden tevoorschijn en het aantal groeide gestaag.
Na het opvullen van de bak met lavagesteente, waren deze bak en ook de bakken daarna op enkele dagen volledig algenvrij. De lava filterde het water perfect, wat ervoor zorgt dat er op zijn minst proper water terug in de poel terecht komt.
Flow-forms
De bedoeling is om ook nog flow-forms te installeren zodat het water extra zuurstof en vitaliteit krijgt. Ook dat zou moeten helpen om het systeem sneller in evenwicht te krijgen. De flow-forms liggen klaar, het uitvoeren zal waarschijnlijk iets zijn voor in het najaar, wanneer alles wat rustiger is in de tuin.
Foto’s
laura bouchet says
Knap gedaan, Frank!
Christine Taelman says
heel nieuwsgierig
Flo Gimbel says
Een flinke klus, ziet er mooi uit. 👍
Karien says
Ja, ook nieuwsgierig naar de evolutie!
Ruben Boonen says
Je mag altijd meer details geven over de aanleg van de poelen: afmetingen, diepte, welke planten aangeplant…
Ulrike k says
Mooi gedaan, Frank! Ik vraag me af of het groene spul met draden niet wieren zijn. Dat zijn namelijk zuurstofplanten en komen vaak voor in vijvers. Algen maken het water groen en troebel, wieren zwemmen in het water als groene massa en zijn makkelijk met net of handen eruit te halen…
Karin corthouts says
Mag ik weten hoe groot en hoe diep je deze poel gemaakt hebt? En heb je betonietmatten of gewone vijverplastiek gebruikt?
Ik ben zelf van plan op een braakliggend terrein iets dergelijks te maken.