Het is stilletjes aan lenteweer geworden, de tuin roept en u begint uw in de winter opgestelde plannen ten uitvoer te brengen.
Als snel merkt u echter dat er een groot verschil is tussen theorie en praktijk en dat u toch nog met vele vragen zit.
- Ik heb stro en karton gelegd in het najaar, maar hoe ga ik nu verder?
- Is karton wel goed (milieuvriendelijk genoeg) om de bodem te bedekken, heeft dit geen slechte gevolgen?
- Moet ik mijn bedden afboorden met planken?
- Hoe moet ik planten in stro?
- Mag ik direct in de compost zaaien?
- Hoe zit het met het aanhogen van aardappelen wanneer je niet mag spitten of de grond bewerken?
- Welke kruiden kan ik best op mijn groentebedden planten?
- …
Zo kan ik nog wel een tijdje doorgaan en ik wed dat ook u met verschillende vragen zit. Vragen die u niet durft stellen of waarvan u gewoon niet wist aan wie u ze kon stellen.
Gebruik de reactiemogelijkheid hieronder en stel elke vraag over de natuurlijke moestuin die in je opkomt. Werkelijk elke vraag is goed, zelfs als ze u onnozel in de oren klinkt.
Er zijn immers geen domme vragen, enkel domme antwoorden.
Grijp dus deze kans en vul snel de problemen waarmee u nu worstelt hieronder in. Of misschien heeft u bij het opstarten van uw natuurlijke tuin wel enkele problemen inventief opgelost en wilt u dit hier delen om nieuwkomers te helpen? Vul dan het grote vak hieronder in en druk op ‘Reactie plaatsen‘.
Ik zal u eeuwig dankbaar zijn :-).
Tom De Vlaminck says
Voor mij zouden de antwoorden op alle bovenstaande vragen al relevant zijn!
Ik ben pas gestart en zou inderdaad op die vragen al niet direct een antwoord weten en maar wat uitproberen 😉
Frank Anrijs says
Dag Tom,
de antwoorden op de bovenstaande vragen zijn iets te lang om hier te geven.
Ik zal deze week in een volgende blogpost al zeker de vragen die hierboven staan beantwoorden. Alle bijkomende vragen zullen dan ook in die of meerdere blogpost(s) beantwoord worden.
Al zeker tot dinsdag!
Marie van Vorstenbos says
Hallo Frank,
Ben je eeuwig dankbaar voor alle antwoorden van bovenstaande vragen! Ook wij zijn pas afgelopen najaar gestart en moeten dus nog veel leren..
Enkele maanden geleden is er paardenmest opgebracht op sommige vaste bedden, wat doen we met de restanten (best veel) nu we besloten hebben niet te spitten?
groetjes,
Marie
Mirjam Eeckhout says
Mag ik direct in de compost zaaien? Bij mij lukt dat niet goed.
Hoe zit het met het aanhogen van aardappelen wanneer je niet mag spitten of de grond bewerken? Aardappelen zet ik nog altijd mooi in rijtjes. Hoe doe je dat op permacultuurwijze?
Frank Anrijs says
Ja, je mag direct in compost zaaien, maar het moet dan wel de juiste soort compost zijn.
Ook aardappelen kunt u aanhogen, zowel met compost als met stro. Maar uiteindelijk is het geen verplichting om aardappelen aan te hogen, ze groeien en geven zo ook een goede opbrengst.
Een uitgebreidere uitleg volgt in de volgende blogpost :-).
Groeten,
Frank
Tom De Vlaminck says
“Ik heb stro en karton gelegd in het najaar, maar hoe ga ik nu verder?”
Misschien nog iets concreter : ik heb GEEN stro en karton gelegd in het najaar en wil graag toch dit jaar nog starten, maar hoe?
Ik heb momenteel enkel gazon (ruime oppervlakte – iedereen maakt fouten ;)) en wil er graag een deel van gebruiken om te experimenteren met een natuurlijke moestuin (om op termijn nog meer gras kwijt te raken). De neiging is groot om er de spade in te zetten en het gras om te spitten, maar ik weiger keihard 😉 Dus ik ben gestart met gewoon een plantgaatje te maken, gewoon in het gras. Lijkt momenteel perfect te werken, hoewel het er niet uitziet 😉 Na veel nalezen op de site hier zou ik het gras errond niet laten staan, maar dit bedekken met compost of daarrond karton en stro kunnen leggen, niet? Gras weg, onkruid weg en plantjes blijven, dat lijkt mij momenteel het proberen waard!
jan says
Wanneer gebruik je een tunnel serre of een kleine serre?
Steven Devijver says
Ik ben van plan om na de ijsheiligen een haag van fruitbomen en bessen te planten. De bedoeling is om zaad rechtstreeks in de grond te planten en vervolgens te enten. Twee vragen hieromtrent:
1) er wordt aangeraden om ook stikstof- toevoegende planten te zaaien zoals de legume familie. Echter, ik dacht begrepen te hebben dat fruitbomen het nuet goed doen in stikstofrijke grond. Klopt dit?
2) Als ik begin mei plant, zullen de boompes dan voldoende ver zijn tegen de eerste vorst in oktober of november?
Bedankt
Adem Buyum says
Ik kijk uit naar al de antwoorden van bovenbenoemde vragen.
Wat ik graag ook had willen weten is, de takkenstructuur dat aanbevolen wordt om een beter vulling van de oppervlakte te benutten en nog andere voordelen, moet dat ontworpen worden volgens een vaste structuur of rekening houden met wat je wil planten en zaaien?
Alvast bedankt!