Er zijn al verschillende recensies op mijn blog verschenen over boeken die ik interessant vind en zeker nuttig om te lezen indien je met permacultuur en de tuin bezig bent. Ondertussen is het wel al lang geleden dat er nog een boekbespreking is verschenen, simpelweg omdat ik veel minder publiceer op mijn blog (nog maar eenmaal in plaats van driemaal per week tijdens de eerste jaren) en het dan een beetje zonde vind om dit met een boekbespreking in te vullen. Alle vorige boekbesprekingen kan je hier bekijken: Boekrecensies.
De boeken die ik de laatste jaren gelezen heb en een link hebben met de tuin, permacultuur of mijn project lijst ik regelmatig op. Je kan de lijst bekijken via deze link. De lijst bevat boeken over diverse onderwerpen, zeker niet enkel over tuinieren.
Een hele tijd geleden heb ik het boek ‘De acht grote lessen van de natuur’ gelezen door Gary Ferguson. Het is een fantastisch boek dat zoveel mogelijk mensen moeten lezen, daarom ook dat ik sinds lang terug een recensie post op mijn blog 🙂 .
De acht grote lessen van de natuur
Ik ben altijd op zoek naar nieuwe boeken met de natuur als onderwerp. Een tijd geleden botste ik op het boek De acht grote lessen van de natuur van Gary Ferguson. Hij bleek al een twintigtal boeken met een link naar de natuur geschreven te hebben, maar dit is het eerste boek dat vertaald is naar het Nederlands.
De titel leek mij nogal overmoedig en bezorgde me een kramp van achterdocht. Ik begon dan ook met lage verwachtingen aan het boek. Maar wat was ik verkeerd. Ik kan zonder enige terughoudendheid zeggen dat dit een van de beste boeken is die ik afgelopen jaar gelezen heb. En ik lees veel.
Het was niet wat ik had verwacht
Wanneer je een boek leest over de natuur dat gebaseerd is op nieuwe wetenschappelijke inzichten (zoals de achterflap vermeldt), dan verwacht je een mainstream boek dat hier en daar wat van de platgetreden paden afwijkt. Groot was dan ook mijn plezier toen al snel bleek dat in dit boek allesbehalve deze paden worden gevolgd.
Het uitgangspunt van het boek is dat we allemaal een onderdeel zijn van de natuur, maar dat we verdwaald zijn en terug verbinding zoeken. In acht hoofdstukken, acht lessen, probeert de schrijver ons duidelijk te maken hoe we het beste het contact met de natuur kunnen herstellen.
Voor iemand die bezig is met permacultuur, is de natuur een centraal gegeven, iets wat je bestudeert, observeert en waarvan je leert. Naarmate de lectuur vorderde, werd het mij steeds duidelijker: dit is een permacultuurboek. Sterker nog, dit is voor mij het boek over sociale permacultuur dat ik tot nog toe miste!
Sociale permacultuur
Geen gewone mindfulness, technieken en methodes die met een permacultuursausje worden overgoten om ze op smaak te brengen. Maar de juiste mix van wetenschap, nieuwe inzichten, natuurvoorbeelden, mythes en ga zo maar door. Kijk alleen al eens naar enkele van die acht lessen:
- openstaan voor alles wat we niet weten
- alles is met elkaar verbonden
- hoe groter de diversiteit, hoe sterker het leven wordt
- om ons te genezen moeten we het vrouwelijke terugvinden
- het leven verspilt geen druppel energie
- de natuur is enorm veerkrachtig
Elk hoofdstuk is een uitgewerkt permacultuurprincipe! En niet toegepast op de tuin, niet op de economie, niet op de architectuur, maar op de mens, op onszelf. Vernieuwend, verhelderend, opwekkend, hoopgevend. Ik kan het niet anders beschrijven.
ABSOLUTE aanrader
Ik vond het boek een echte eye-opener, verfrissend en vooral: het bood een nieuwe blik op iets waar ik al lang mee bezig ben. Je ontwikkelt dan een soort tunnelvisie, en dit boek opent je blikveld weer. Ik heb dit boek als luisterboek geconsumeerd en zocht bijna naar excuses om ergens naartoe te rijden zodat ik verder kon luisteren, zo goed vond ik het boek.
Als je met permacultuur bezig bent, zeker als je met sociale permacultuur bezig bent, dan is mijn advies: lees dit boek. Je zult er alleen maar beter en wijzer van worden.
Agnes Van de Vyver says
Dat geeft echt goesting!
Bedankt Frank
Syl says
Nieuwsgierig en gemotiveerd door je enthousiasme het boek besteld. Dank voor de tip
Remi Heylen says
Bedankt voor deze info. We zullen het zeker lezen.
Een tip :Twee boeken met interessante inzichten :
LIVING ENERGIES
https://www.econologie.com/fichiers/partager/Viktor_Schauberger_Living_Energies.pdf
Dirt, the erosion of civilizations
https://cepeas.org/wp-content/uploads/2018/05/9-dirt.pdf
Chantal Cresens says
Fijn, Frank. Je maakt me benieuwd … zodra ik, na mijn verhuis, weer wat meer tijd heb, lees ik het door jou aangeraden boek !
Chantal
Loes Meijer says
gaaf, dank je wel, ik ga het lezen, ik ben benieuwd.
Sylvia Sabbe says
Dank je voor de tip. Ga ik zeker kopen en lezen. Lijkt me een boek dat mijn leven kan verrijken. Het cyclische van de natuur, de zingeving die ze ons schenkt, de lessen die ze ons geeft, haar voorbeeld van kracht en niet opgeven, de uitbundigheid van haar groeien en bloeien.
Fijn dat jij de tijd steekt in je blog en deze gratis met ons deelt. Dat wij inzage krijgen in je ervaringen en dat jij je verrijking met ons deelt.
Vanuit Viroin op zoek naar plantjes en bloemen. 🙏🙏🙏
Hilde Peeters says
dank u, dit lijkt mij heel boeiend, ik ga het zeker lezen.
Britta says
Dank je wel Frank🌞. Klinkt echt geweldig en ik wordt er nu al blij van als ik je recensie lees van dit boek, mooi om zo duidelijk verwoord de verbinding tussen natuur en mens te lezen. Het klopt en voelt voor mij heel natuurlijk🌞🌻
Maartje says
Leuk te zien dat er een boek geschreven is over de sociale kant van permacultuur. Ik kan me er nu al helemaal in vinden zonder het gelezen te hebben. Bij mijn afscheid van een Jenaplanschool heb ik de principes van permacultuur 1 op 1 vertaald naar ons jenaplan onderwijs. Zonder dit boek te kennen. Ga het zeker lezen.