De voorbije weken heb ik het wat rustiger aan gedaan, en heb ik de vrijgekomen tijd gebruikt om terug wat boeken te lezen. Een boek dat al lang op mijn ‘te lezen’ lijstje stond was ‘Teaming with nutrients‘. Dit boek was de opvolger van ‘Teaming with microbes‘, een absolute aanrader!
Dit boek was voor mij een absolute revelatie en het heeft mijn interesse voor de de bodem en het daarin aanwezige leven flink aangewakkerd. Het boek is behoorlijk populair, het is ondertussen zelfs al vertaald in het Nederlands: Het bodemvoedselweb.
Ik heb hiervan nog geen recensie geschreven, maar neem maar van mij aan dat dit boek dik de moeite waard is om te lezen :-).
Hoge verwachtingen
Doordat ik het eerste boek van Jeff Lowenfels zo fantastisch vond, heb ik geen seconde geaarzeld toen zijn 2de boek uitkwam. Dit boek gaat over de aanwezigheid van voedingsstoffen in de bodem en over hoe planten deze opnemen. Mijn verwachtingen waar hoog gespannen, het eerste boek had mij immers zoveel leesplezier en interessante informatie bezorgd!
Maar al snel werd er een serieuze domper gezet op mijn leesvreugde.
De eerste 100 pagina’s zijn heel moeilijk om door te geraken. Heel veel uitleg over de verschillende onderdelen van een cel, uit welke stoffen een celwand is opgebouwd, welke verschillende onderdelen er allemaal aanwezig zijn in een cel, uitleg over moleculen, over hun onderlinge bindingen, over het transportsysteem, …
Op zich zijn dit allemaal wel interessante dingen om te weten, maar het boek was in het begin eigenlijk een les biologie voor gevorderden en liep over naar een les chemie voor gevorderden.
Ik ben gewoon om boeken in het Engels te lezen, maar wanneer er allerlei chemische termen en moeilijke benamingen worden gebruikt, dan wordt het lezen en begrijpen van de inhoud direct toch veel moeilijker. Het leest niet vlot, ik moest dikwijls stukjes opnieuw lezen omdat ik het niet helemaal begrepen had.
Iets beter
Na deze zware theoretische blok, was er een beetje beterschap. In het volgende hoofdstuk werden er verschillende soorten voedingsstoffen besproken, daarna werd uitgelegd hoe water (en dus ook voedingsstoffen) zich doorheen de plant verplaatst. Ook hier waren er soms moeilijke passages, maar het lezen ging al veel vlotter, ik begon al terug goede hoop te krijgen :-).
Maar ondertussen zat ik al zeer ver in het boek en was het blijkbaar tijd om af te ronden. De laatste hoofdstukken behandelden het testen van de grond, de factoren die de opname van voedingsstoffen beïnvloeden en een bespreking van een hoop organische meststoffen.
Ik bleef een beetje teleurgesteld achter, ik had verwacht nieuwe dingen te leren, nieuwe inzichten te krijgen. Maar het was een bezoekje aan een biologie- en een chemieles, beide bemoeilijkt door het Engels.
Wat had ik wel verwacht?
Op zich is het het waarschijnlijk nodig dat je als lezer wat achtergrond hebt over de werking van de cel, wat er allemaal inzit en wat er gebeurt. Maar zo uitgebreid is absoluut overbodig volgens mij, wij blijven tuinders, en moeten niet weten wat de juiste structuur van een mRNA is en wat dit allemaal doet. Het eerste deel had veel beperkter kunnen/moeten zijn, het tweede deel veel uitgebreider.
Ik had verwacht dat er dieper zou ingegaan worden op de samenwerking met schimmels, over de exudaten die de wortels uitstoten, over de wisselwerking tussen de bacteriën in de bodem en de haarwortels, over hoe de wortels zelf hun pH rond hun wortels kunnen aanpassen, … Over zoveel onderwerpen in verband met planten en de opname van voedingsstoffen heb ik vragen, maar er zijn er maar enkele beantwoord in het boek.
Conclusie
Teaming with nutrients is geen boek dat u moet gelezen hebben. Indien uw achtergrond van chemie en biologie goed is, dan zal het eerste deel wel lukken, maar het wordt dan eerder een opfrissing van wat u vroeger geleerd heeft. Het tweede deel is de inleiding van wat er volgens mij had moeten instaan, maar verder dan de inleiding geraakt de schrijver spijtig genoeg niet.
Ik vind het boek een teleurstelling en ga u dus ook niet aanraden om het te lezen. Ik blijf zoeken naar een goed boek over de bodem, het bodemleven en de wisselwerking met planten. Ik houd u op de hoogte :-).
Volgende Stap?
Schrijf u in voor email updates, zo wordt u automatisch op de hoogte gehouden van elk nieuw bericht!
Marie says
Heel graag Frank! dank je voor het lezen van dit boek en delen van je ervaring.
Ivy Dillen says
Ik vermoed dat er nog een derde boek zal komen met de informatie waar jij op zit te wachten, Frank.
Frank Anrijs says
Hopelijk 🙂
Cees says
Teaming with microbes is in het Nederlands vertaald: Het Bodemvoedselweb, een aanrader, dat zeker!
Frank Anrijs says
De link staat in de inleiding 😉
Daniël says
Frank is die vertaling al lang uit?
Cees says
Sinds ruim een maand, echt een aanrader!
Marc Siepman says
Hoi Frank,
Bedankt voor deze recensie (en de aanbeveling). Hij bevestigt wat ik ook ervoer bij het lezen. Ik ben nu bezig met de vertaling van Building Soils Naturally van Phil Nauta. Ik hoop dat ik daar een prettig leesbaar boek van kan maken (in het Engels is dat niet het geval). Het zou eind dit jaar al uit moeten komen. Dit boek gaat over het in balans brengen van de voedingsstoffen in de bodem, het interpreteren van bodemtests en het gebruik van microbiële entmaterialen (zoals EM). Het gaat Bodem in Balans heten.
Dus nog steeds niet het boek dat jij zoekt, maar als jij het tegenkomt hoor ik het graag! En uiteraard stel ik je op de hoogte als ik zoiets tegenkom…
Met gevoel voor humus,
Marc