Een experiment met ratten. De helft van de ratten zit in een kooi met als opschrift ‘Doolhof slim’, de andere helft krijgt het label ‘Doolhof dom’. Nochtans is er geen verschil tussen deze twee groepen dieren. Studenten moeten verschillende testen uitvoeren met deze ratten en wat blijkt? De resultaten zijn zoals verwacht: de ratten uit de slimme groep zijn slimmer dan de ratten in de domme groep.
Hoe kan dat?
De studenten gingen onbewust anders om met de ‘slimme’ ratten: ze gaven ze complimentjes, aaiden ze … en op deze manier werden de ratten meer gestimuleerd om hun best te doen. De ‘domme’ ratten kregen minder aandacht en presteerden minder.
Het Pygmalion effect
De naam verwijst naar een Griekse mythe: prins Pygmalion maakte een standbeeld van zijn ideale vrouw uit ivoor. Hij werd verliefd op dit standbeeld omdat het zo perfect was. De godin van de liefde bracht het standbeeld voor hem tot leven.
Het effect houdt in dat wanneer iemand verwachtingen heeft over iemand, deze een invloed hebben op de ontwikkeling van deze persoon. Dit effect is aangetoond in onder meer het onderwijs, maar heeft een veel breder effect. Wanneer een leraar hoge verwachtingen heeft van een leerling, zelfs indien dit onbewust is, zal de leerling beter presteren. Dit effect gaat dus niet over de invloed van verwachtingen over jezelf, maar over iemand anders.
Dit effect heeft ook een keerzijde: indien je over iemand lage verwachtingen hebt, gaat deze de verwachtingen invullen en slechter presteren. Dit noemt men het Golem-effect.
Positief denken
Ik ben altijd al overtuigd geweest dat positief denken heel belangrijk is. Maar dan voor mezelf. Door te focussen op het positieve, door bij negatieve gebeurtenissen vooral naar de positieve elementen te kijken, krijg je een totaal ander leven. Door je eigen verantwoordelijkheid te nemen, door de schuld niet altijd bij een ander te leggen, maar door te kijken hoe jij zelf een probleem kan oplossen, verandert je manier van denken en leven.
En dat is ook zo in de tuin. Heb je problemen in je tuin? Steek het niet op het weer, op plaaginsecten of op andere omstandigheden, maar kijk wat jij kan doen. Zoek naar oplossingen om plaaginsecten te vermijden, probeer een antwoord te vinden voor de veranderende weersomstandigheden. Ik zeg niet dat het eenvoudig is of zelfs mogelijk. Maar door je instelling te veranderen, denk je anders en is de kans dat je oplossingen vindt en een betere tuinier wordt veel groter.
Indien je enkel naar het negatieve kijkt en de schuld bij anderen legt (plaaginsecten, natuur, bodem, buren …) zoek je niet eens naar een oplossing maar blijft je in je eigen negatieve spiraal ronddraaien.
Terug naar het Pygmalion-effect
Terug naar het Pygmalion-effect en een andere toepassing hiervan. Zou het kunnen dat de manier waarop je over je moestuin denkt, je ingesteldheid, ook een positieve invloed kan hebben op je tuin? Dat door dingen positief te benoemen het beter loopt? Door op een zachte, vriendelijke manier te werken en om te gaan met je tuin, deze ook beter zijn best doet en alles beter groeit en bloeit?
Een vreemd idee, of zit er toch iets in? Ik vraag mij af wat jij ervan denkt 🙂 . Ik lees het graag in de reacties!
ada de haan says
Beste Frank, sinds de webinar van AmsterdamZuid hang ik aan je lippen 😉 jouw kijk op de tuin spreekt mij erg aan en voelt heel vertrouwd dichtbij voor mij. Alles ging vliegend goed, ik hoorde het gewoon groeien. Het voelde alsof mijn ingesteldheid, zoals jij dat zo mooi zegt, meehielp aan de groei…. totdat….Ik ben een week weggeweest en had de kapucijners laten hangen, ze waren niet dik genoeg nog. Ik kwam terug en raad’s… alle, maar dan ook alle, kapucijners verdwenen. Niet de buurvrouw, maar waarschijnlijk zijn er ratten…. De titel van je nieuwe blog sprak mij aan, dat snap je. Maar je geeft helaas geen tips om de ratten te weren. Maar ik ben al op zoek naar natuurlijke methodes. Niet zo makkelijk als het ratten betreft, merk ik. Maar mijn positiviteit heb ik gelukkig nog, na een dag niet, dat wel. Misschien kun je nog een keer over het weren van ratten schrijven? Lieve groet uit Abbekerk, NoordHolland.
Danny says
Hey,
ik heb ook ratten gehad en ze zijn uiteindelijk (tijdelijk?) weg. Hoe: geduld, 2 vangkooien en veel jagen :).
Ik heb een composthoop waar ze heel dikwijls aan zaten en telkens ik daar kwam om compost op te gooien, liepen ze weg. Ik ben dan enkele keren met een lege bloempot naar daar gegaan en heb ze zo, door snelle reacties kunnen vangen. Uitendelijk hebben m’n 2 vangkooien er 1 gevangen. In totaal 4 ratten weggedaan en 5km verder in het veld vrijgelaten, want het zijn ook maar gewoon dieren die hun instinct volgen.
Grjs
Danny
ada de haan says
dank Danny, voor je reactie en
zo is het, nu ik weer veel op de tuin ben, zie ik geen ratten( vraat ) meer.
Ze eten zelfs niet aan mijn broodje pindakaas, wat ik heb neergelegd.
Als de tuinvrouw van huis is, dansen de ratten 😉
groet, ada
albert creemers says
de bekende stelling, is een glas half vol of is een glas half leeg. Het is altijd ne moeilijke, als je fouten maakt en je leert daaruit, moet je een jaar wachten om het opnieuw te proberen en geduld is niet mijn beste eigenschap maar er zijn veel ergere dingen dan zaaisel dat niet opkomt en kolen die opgevreten worden.
Agnes Van de Vyver says
Ik geloof er wel in.
Mensen die tegen hun kamerplanten praten en ze de nodige zorg bieden ook natuurlijk, hebben daar mooie resultaten mee.
In alles wat we benaderen heeft de positieve ingesteldheid haar invloed.
Alwina Vreden says
Hier geloof ik ook in. Het is volgens mij ook wetenschappelijk bewezen dat planten kunnen horen.. ik praat dus wel met mijn planten en probeer zo mijn liefde op ze over te brengen. En ik mag echt niet klagen over mijn tuin en de opbrengst ondanks dat ik in deze omstandigheden nog een beginneling ben:-)
Wendy says
Natuurlijk heeft je denken over je moestuin invloed. Door je intentie ernaar zal dat een positieve (of negatieve) invloed hebben op alle levende organismes en planten die daar groeien en bloeien… Positieve/negatieve energie straal je nu eenmaal uit en alle levende wezens kunnen die oppikken. Ook praten op een positieve manier met de natuur, plant en dier heeft gevolgen…. en omgekeerd negatieve ook… Alles heeft een bepaalde energie en is verbonden met elkaar.
hugo lahousse says
Optimisme en pessimisme hebben beiden als oorzaak een gebrek aan kennis. Wat overblijft is realisme. Mvg
Yvonne says
Leuk Frank zo’n invalshoek weer! Al je berichten zijn stimulerend. Ben het helemaal eens met je aanpak van hoe te tuinieren en ook met de stelling dat je zelf iets kan doen aan een situatie. En zo niet dan niet, dan was het niet in jouw macht.
In de geneeskunde heet jouw effect het nocebo effect in tegenstelling tot het placebo effect.
Lia Michels says
Ik denk dat datgene wat jij denkt zeer zeker van invloed is op het resultaat. Alles is energie en jouw aandacht stuurt de energie, wat je uitzend ontvang je. Het is in de kwantummechanica bewezen, wat je aandacht geeft groeit, dus positieve aandacht groeit, maar zo ook negatieve aandacht groeit. Dus de keuze is aan de individuele mens. Kies je er voor om positieve of negatieve energie uit te zenden.
Ann Kenis says
Dag Frank,
Ik vind het een prachtige gedachte en heel mooi geschreven ook!
Liefde voor de grond, de plantjes, de diertjes (ja, zelfs voor de pissebeddekes, de mieren en de wespen) maakt dat we automatisch dichter bij ons liefdevolle zelf komen. En zo is de cirkel rond. Wij zijn immers een deel van de natuur, die ook voor ons zorgt.
Warme groeten,
Ann
Gerda says
Hi Frank,
Yes, of course my flowers are doing well because I admire them a lot (apart from watering them regularly.) Sometimes in the evening I just look at my garden and so much enjoy every detail of it that I’m sure that we actually influence each other positively, my garden and me. It’s love….really…
Gerda
HEDY THEYS says
Absoluut waar Frank! Door altijd de positieve punten uit eender welke situatie te halen blijf je groeien in zelfbewustzijn…..en van daaruit groeit je tuin ook mee met jou en vorm je samen een perfect dialoog op natuurlijke basis. Dankjewel voor je mooie post🌺🌺👍🏼
Bert says
Je hebt het zelf al eens gezegd, observeren en anticiperen.
Het is niet belangrijk of een glas half vol of half leeg is.
De vraag is, hoe krijg ik het weet vol.
Jo says
… als het half leeg voelt zal men echter sneller opgeven/ sproeien/ herbeginnen ipv verder bouwen enz. Een half leeg glas zie ik daarom liever als een half vol glas (of dat probeer ik mezelf toch aan te leren). Een bijna leeg glas giet ik liever direct uit en start opnieuw …
Irma says
Helemaal waar. Je intentie, positief of negatief, beïnvloed je tuin. (en natuurlijk ook alle andere dingen in je leven)
Jenny Brinkerink says
Helemaal waar gedachten zijn krachten.
Misschien kent u het al maar de CD Talking Trees van Bert Barten (componist, schrijver, kunstenaar etc.) is een aanrader hoe bomen communiceren met elkaar. U kunt op het YouTube kanaal kijken en luisteren naar de uitleg.
https://maatschapwij.nu/videoportret/bert-barten-talking-trees/
Heel veel dank Frank voor alle tips en informatie.
Met vriendelijke groet,
Jenny Brinkerink
valeska says
Dank je Jenny voor de link. Ik had hier nog niet van gehoord. Geweldig
Veerle says
Dat posotief denken positiviteit met zich meebrengt en negatief denken negativiteit daar twijfel ik niet aan. Of praten tegen mijn planten al dan niet een invloed heefr weet ik niet maar ik doe het wek. Ik praat evenveel tegen mijn planjes als tegen mijn katten en dat is behoorlijk veel. Vaak heb ik al gedacht dat ik ga eindigen als een oud vrouwtje binnen in de stommelstoel prevelend tegen de katten en buiten op de stok leunend hele verhalen vertellend tegen de zoveelste generatie plantjes. Eerlijk gezegd vind ik dat best een leuk vooruitzicht.
jimmy says
Beste Frank,
ik had net zo goed op deze stelling kunnen reageren, en had het ook bijna gedaan, maar ik heb besloten me te beperken tot een vrijblijvende muzikale tip: ‘Yggdrasil’, cd van de groep Wardruna. Scandinavische, sjamanistische inslag. Oermuziek. Geniet er van…
Ties says
Een experiment uitvoeren geeft altijd positief resultaat. Soms komt er iets uit wat je al dacht. Spannend en leuk wordt het pas als veel mensen zeggen dat het niet zal lukken. Wanneer je dan toch doorzet en het lukt wel, dan ben je een stap verder. Lukt het niet, dan weet je waarschijnlijk waarom het niet lukte en heb je vast iets waarmee het de volgende keer wel lukt. Zo kun je er altijd positieve dingen uit halen. Laat het maar gebeuren en trek je lering eruit! Altijd winst, als je het maar wilt zien.