Hoe je mulcht op een bestaande moestuin is de laatste jaren al uitgebreid aan bod gekomen in deze blog. Maar hoe ga je te werk op een overwoekerd terrein?
Aan de hand van de onderstaande video’s leg ik uit hoe we het aanpakken!
Starten op een ruw terrein
Voorbereiden van het terrein
Aan de slag met karton
Waarom het karton afdekken?
Goed overlappen
Aan de slag met stro
Laatste tips
greet says
Dag Frank,
Na jaren op een volkstuin start ik nu op een groter stuk buiten de stad.
Nu pas, en over 4 a 5 maand plan ik te beginnen zaaien. Tegen die tijd is het karton nog niet verteerd. En zo veel karton verzamelen kost ook tijd en energie (en autoritten). Ik zocht dus een andere luie manier.
Ik zal het werk laten uitvoeren door achtereenvolgens schapen (die staan er sinds deze week), een varken en kippen en ganzen.
Daarna gaan de andere dieren naar een ander terrein en kan ik planten en zaaien. De jaren oude hooi/mest mengeling van een oud kippenhok gaat later rond de planten en op de paden verhakselde snoeiresten van de vele bomen alhier.
Graag lees ik je bedenkingen bij wat ik voor ogen heb. Andere blogvolgers: elke bedenking kan me tot nadenken en bijsturen aanzetten, dus ik verneem ze graag.
Greet
Johan Duyck says
Dag Greet,
ik heb enkel ervaring met het beleggen van karton op bestaande begroeiing, zoals Frank aangeeft. Ik heb op het karton een laag houtsnippers van een tiental cm gelegd en alles één jaar laten liggen, zonder er ook maar iets op te doen. Na dat jaar was alles verdwenen, karton en plantenresten. De overtollige houtsnippers gebruikte ik in de paadjes in de moestuin. Ik heb toen op de vrijgekomen bedden nog eens 12 cm gerijpte groencompost gelegd. Door daarna telkens goed te mulchen, krijg je een voedzame, losse bodem, waarin je eerlijk kan zaaien en planten. Het is meestal een kwestie van eerst genoeg materiaal te verzamelen. Het werk nadien verloopt vrij vlot, vind ik.
Aan karton is er meestal een overvloed (bij fietsenhandelaars, verkopers van koelkasten,…). Dan hoef je soms maar één groot voer af te halen (of te laten brengen, want ze zijn het graag kwijt).
Bij mij is dat dus een succesverhaal. Ik heb geen ervaring met begrazing, maar ik denk dat planten zoals kweekgras en brandnetel niet weg zullen zijn.
Ik wens je in elk geval veel succes!
greet says
Dag Johan,
Dank je voor je reactie, tips en inzichten. Ik deel jou ervaring en enthousiasme helemaal en spitten was nooit een optie met mijn rug . Ik heb enkel ervaring met karton en mulchen met houtsnippers, 20 maand later verteren en dan nog 15 cm compost toegevoegd het eerste jaar en daarna jaarlijks een cm of 3. Het werkt inderdaad heel goed. Het ging toen ook maar om een stadstuin en dan valt dat aanvoeren inderdaad mee… op en af rijden met een fietskarretje is dat bij mij…en ondertussen werd die tuin ook zelfbedruipend wat mulchmateriaal betreft en de grond los en voedzaam.
Vandaar net mijn vraag over begrazing, omdat ik er niet voldoende van weet.
Nu begin ik elders op veel groter stuk (dus veel meer karton nodig indien ik daarvoor zou opteren). Ik begin natuurlijk op slechts 1/6de ongeveer maar da’s nog steeds 10 keer meer dan mijn huidige stadstuintje. Met fietskarretje materiaal bijhalen is ook niet meer zo realistisch. En als ik de prijzen voor compost nu bekijk dan worden dat zeeeer dure worteltjes. Eigen Hout kan ik voldoende verhakselen. Dieren zijn er. En ik wil graag komend sesoen starten.
Als iemand ervaring heeft met dieren en begrazing voorafgaand de nuts-tuin (ruimer dan enkel menselijk voedsel, is dat dan nog een moestuin?) hoor ik graag tips en bedenkingen.
Greet
Patrick says
Beste Greet,
Missen de tuiniers in de buurt contacteren voor mulchmateriaal om houtsnippers en groen mulchmateriaal te bekomen de laatste maand heb ik zo een 15tal cubemeters kunnen bekomen om te mulchen en wegeltjes aan te leggen.
Groetjes, Patrik
Voor karton kan jij altijd terecht bij fietswinkels, wel op tijd aanvragen en stockeren op voorhand
Baukje de Boer says
Bijzonder het verhaal over het mulchen met karton. Ik heb ontdekt dat er veel karton is wat niet meer verrot/ oplost in mijn tuin. Zelf ben ik tot de conclusie gekomen dat in het karton van de afgelopen 2 jaar een soort van plastic is toegepast. Voor mij dus een reden om karton niet meer te gebruiken. Tenzij het heel oud karton is.
Groet Baukje
Laura says
Dag Frank,
Met een groep jongeren gaan we een moestuin starten volgens de principes van jouw boeken. We willen graag weer kennis en vaardigheden opdoen wat onze generatie een beetje kwijt geraakt is.
Paar praktische vragen:
1. Eerste keer eenmalig frezen/spitten of ook beter niet?
2. Enkel karton met stro nu mee starten? Of ook verrijken met compost? Ik las namelijk dat jullie daar wel iets mee hadden gedaan. En zo ja dan onder het karton of pas in het voorjaar erop als dit verteerd is?
3. Paden nu ook volgens bovenstaande principe of daar nu al een laag houtsnippers op en enkel de bakken met karton/stro?
Heel hartelijk dank namens een groep enthousiastelingen van de Veluwe!
Ineke says
Hoe pak je het aan als je terrein heel ongelijk is? Met geulen en kuilen? Moet je dan aan grondbewerking doen om eerst te egaliseren?