Yggdrasil heeft al vele jaren een tijdschrift waarin we vertellen over onze activiteiten, maar vooral informatie geven over natuurlijk tuinieren. Plantbesprekingen, dierbesprekingen, recepten, werkzaamheden, fouten van ons, plannen bij Yggdrasil. Het komt allemaal aan bod.
We hebben dit met de start van 2023 naar een hoger niveau getild en gelinkt aan het lidmaatschap bij Yggdrasil. Naast kortingen als lid, krijg je ook 4 keer per jaar het (digitale) magazine.
Hieronder een artikel uit de lente-editie die juist is verschenen.
Stapelmuurtjes in aanleg
In het kader van de online cursus voor gevorderden wordt er elke twee weken een webinar gegeven over een specifiek onderwerp dat verband houdt met natuurlijk tuinieren. Enkele voorbeelden zijn enten, groenten kweken in een serre, water in de tuin, schimmels in de bodem, oogst bewaren en verwerken … In totaal zijn er 24 lessen, dus er is redelijk wat inbegrepen.
Ontwerpen
De start van de cursus is elk jaar dezelfde: twee webinars over het ontwerpen van je tuin. Deze worden gegeven door Marleen Massonnet van Arvensis. En tijdens de tweede webinar komt telkens het maken van stapelmuurtjes aan bod.
Een stapelmuurtje is niet meer of niet minder dan wat het woord zegt: een muurtje dat je bijeen stapelt met allerlei soorten stenen. Niet gemetseld, niet opgevuld met zand, simpelweg steenmateriaal opstapelen.
De voordelen?
Je creëert bijkomende microklimaten in je tuin. Stenen absorberen warmte en geven deze traag af, wat het, zeker langs de zuidkant, tot een geschikte plek maakt voor zuiderse planten. Maar niet enkel voor planten, ook voor allerlei soorten dieren is het ideaal. Vlinders, hommels of bijen warmen vroeg in het seizoen op in de zon op een warme steen. Hagedissen koesteren zich graag in de zon, en bij verstoring kruipen ze direct in de steenhoop eronder.
Marleen vertelt ook:
Afhankelijk van de beschikbare ruimte kunnen er tal van dieren in leven zoals spinnen, mieren, pissebedden, duizendpoten, metselbijen, en muizen. Kikkers, padden en salamanders gebruiken de holtes laag bij de grond om beschut te kunnen overwinteren.
en
Planten kunnen zich vestigen in de kieren en spleten. Echte muurplanten zoals muurleeuwenbek, muurhavikskruid, en muurvaren maken gebruik van de kleinste kiertjes en hebben zelfs geen compost of potgrond nodig.
Welk materiaal?
Afvalmateriaal gebruiken is de bedoeling. Ik ben bij Yggdrasil aan de slag gegaan met wat er voorhanden was en dat was best veel en divers. Een hele hoop bakstenen, grote stukken beton die jaren geleden uit de oprit zijn gehaald, dakpannen, bloempotten, kasseien, tegels, houten stammen en betonklinkers. Samen een ideale mix om te beginnen stapelen.
Hoe?
In principe moet je voor een lage muur geen fundament maken, maar wij hebben veel gravende beesten zitten zoals mollen, muizen, konijnen … dus heb ik het zekere voor het onzekere genomen en de betonblokken gebruikt als fundament. Een stuk in de grond ingegraven, en daarbovenop ben ik beginnen stapelen. Niet volgens een plan of richtlijnen, maar gewoon volgens de inspiratie van het moment.
Probeer zoveel mogelijk in verband te stapelen en gebruik af en toe een grote tegel, dakpan of betonblok om alles goed samen te houden. En dan werk je met wat je hebt en hoe je het graag ziet.
Ik heb telkens een hele hoop materiaal klaar gelegd zodat ik keuze had en kon variëren in bouwmaterialen. En zo werkte ik telkens alles op wat er klaarlag en schoof stuk voor stuk op. De muurtjes bij Yggdrasil zijn ongeveer 50 cm hoog, een hoogte die snel te bereiken is en waarbij de muur toch nog redelijk eenvoudig stevig te maken is. Zelfs als je niet veel kaas gegeten hebt van bouwen!
Op het einde had ik veel restmateriaal over waarmee ik niet zo goed weg kon. Enkele kasseien, wat rare stukken steen die ik niet direct kon thuisbrengen, enkele tegels en een hele grote hoop gebroken bakstenen. Moeilijk om te stapelen, zeker tot een stevige muur.
Ik heb dan op het einde van de muur een fundament in de vorm van een cirkel gemaakt en alle overschotten in een hoop hierop gestapeld. Tijdens het stapelen heb ik er ook voor gezorgd dat er grotere holtes zijn zodat er eventueel ook wat grotere dieren naast de spinnen en duizendpoten een huis kunnen vinden.
Martijn says
Helaas houden naaktslakken ook van gestapelde stenenmuurtjes hebben wij gemerkt. Elke avond komen zij tevoorschijn om zich tegoed te doen aan de groenten. Ze zitten vooral onderin waar het vochtig is, laag bij de grond.
Nu hopen wij dat het minder word, we hebben onze moestuin nu voor het derde jaar, voorheen was het een braakliggend grasland. Het eerste jaar vingen we er elke avond in de schemering honderdtallen, afgelopen zomer waren het er al minder. We houden ook om de moestuin een strook van anderhalve meter kort met de zeis terwijl de rest gewoon mag groeien. Er staan ook heel veel bloemen en bloeiende distels waar veel bijen en hommels op afkomen.
Herman Van Vaerenbergh says
Beste Martijn,
Zelf heb ik veel last gehad van slakken en naar een oplossing gezocht.
Die oplossing vond ik in de vorm van eierschelpen.
Nu verzamelen we de eierschelpen, verbrijzelen ze en strooien deze rond en tussen de aardbeien en groenten.
Veel tuinsukses,
Herman
Ingrid De Ruijter says
Wat is de beste plek? Zon, schaduw? Noord/zuid of oost/west gericht? Of maakt het niets uit?
Frank Anrijs says
Makt volgens mij niet uit. Elke plek voorziet schuilplaatsen en kansen aan bepaalde diertjes en planten.