Het boekje van VELT, Bessen uit de tuin, geeft heel gedetailleerde uitleg over het snoeien en is volgens mij één van de betere snoeiboeken over kleinfruit. Het leest gemakkelijk, er staan veel tekeningen in en alles is duidelijk in stappen uitgelegd.
Toch valt het tegen om de theorie die u leert en leest om te zetten in de praktijk. Ik vond het heel moeilijk om te beginnen snoeien na het lezen van de theorie, zonder het in praktijk gezien of gedaan te hebben. Achteraf, nadat u al ervaring heeft met snoeien, lijkt het allemaal heel logisch en vanzelfsprekend wat er in de snoeihandleidingen staat.
Maar begin maar eens met het snoeien van bessenstruiken. Allereerst te lage takken die tegen de grond hangen wegsnoeien.
Maar wat is te laag? Er hangen bij de meeste struiken geen takken echt op de grond maar er zijn er wel veel die moeten weggesnoeid worden omdat ze te laag hangen. Dit is iets dat u slechts leert door het te doen.
Elke instructie uit het boek lijkt vanzelfsprekend tijdens het lezen, maar eens u buiten staat met uw snoeischaar in aanslag, roept elke instructie vragen op die absoluut niet in het boekje beantwoord worden!
- Hoe zie ik of een tak 3- of 4-jarig hout heeft?
- Wanneer staan parallelle takken te dicht bij elkaar?
- Hoever snoeien is insnoeien?
- Wat als er geen naar buiten gericht oog staat?
- Een tak is gedeeltelijk afgestorven, helemaal weghalen, gedeeltelijk, … ?
- Moet ik echt zoveel terugsnoeien? Er blijft bijna niets over!
- …
De kans bestaat dat u schrik krijgt om te snoeien uit angst iets verkeerd te doen en gewoon stopt. Iets dat u niet begrijpt gaat u niet snel doen en die struik wordt dus het volgende jaar niet gesnoeid want u twijfelt veel te hard!
Maar besef dan heel goed dat het slecht snoeien van een bessenstruik nog oneindig veel beter is dan het niet snoeien van de struik! Een struik die niet gesnoeid wordt is na enkele jaren ten dode opgeschreven, een fout gesnoeide struik herstelt snel.
En trouwens, wat is verkeerd snoeien? Zolang u enkele dikke takken overhoudt als hoofdtakken, in het midden de meeste kleine en scheve takken eruit haalt, de hoogste takken topt en zorgt dat u hele oude takken, vol met mos eruit knipt dan gaat u bessen krijgen.
En of u nu veel bessen krijgt of heel veel bessen is volgens mij bijkomstig. Het plezier van het zelf kunnen snoeien, van zelf iets te kunnen kweken is daarvoor te groot!
Dus mijn boodschap voor u: heeft u een bessenstruik staan buiten en durft u niet goed beginnen met snoeien omdat u niet zeker bent hoe het juist moet? Lees volgende principes en begin eraan!
Heeft u vragen tijdens of voor het snoeien? Laat hieronder maar een berichtje achter! En voor de anderen: GA KNIPPEN !
Veel succes!
Volgende Stap?
Schrijf u in voor email updates, zo wordt u automatisch op de hoogte gehouden van elk nieuw bericht!
natuurlijk-rijk says
De eerste keren heb ik met het boekje naast mij zitten snoeien, maar eens je het wat in de vingers hebt is het kinderspel. Ik sta ook helemaal achter je uitspraak dat slecht snoeien beter is dan niet snoeien! Groetjes
Frank Anrijs says
De eerste keren snoeien is inderdaad even slikken. Ik heb bij de eerste zoveel struiken mij altijd afgevraagd of er volgend jaar nog wel bessen aan zouden komen. Ik vond dat er altijd veel te veel hout af ging. Maar elk jaar hangen de struiken bomvol, dus het zal wel goed zijn zeker :-).
Groeten,
Frank
Jan DB says
Ik zag het toevallig liggen bij Ecoflora en heb het mij direct aangeschaft. In het begin lijkt alles complex en overweldigend, maar uiteindelijk zijn de principes eenvoudiger dan je denkt. Dat is toch wat ik eruit opmaak 🙂 nog even wachten tot de planten in rust zijn.
Alleen jammer dat het puur bessen is; de basis van appels, kersen… snoeien, had ook wel interessant geweest.