Op Youtube vindt u verschillende video’s over het aanleggen van kruidenspiralen. In bijna alle video’s worden de kruidenspiralen verkeerd aangelegd. De vormgeving is goed en de opbouw ook. Maar telkens worden er toch belangrijke fouten gemaakt, fouten waarvan u in het begin niet veel gaat merken, maar die na enkele jaren desastreuze gevolgen hebben.
Beginnen bij het begin
Allereerst voor de mensen die niet goed weten wat het nut en de voordelen van een kruidenspiraal zijn, lees eerst een vorig artikel, komt daarna dan terug om de rest te lezen :-).
Enkele fouten
De allereerst fout die regelmatig terugkomt is het ontbreken van een stevige fundering. Ik zeg niet dat u een betonnen plaat moet gieten onder de spiraal, maar hem aanleggen direct op de gewone aarde is vragen om problemen.
Dieren wroeten hieronder, de kruidenspiraal is ook heel zwaar en gaat wegzakken in de grond, … . Wij voorzien bij het aanleggen altijd een stevige ondergrond. Deze kan bestaan uit grote stenen, steenslag, … Zolang het maar een goede ondersteuning geeft, is het voldoende. Anders gaat de spiraal na enkele jaren schuintrekken, stenen gaan eruit loskomen, de spiraal gaat verzakken en langzaam zijn vorm verliezen.
En dat is spijtig want een kruidenspiraal opbouwen vraagt flink wat werk.
Opvulling
Een andere fout die steevast terugkomt is de opvulling van de spiraal. Op de video’s wordt de spiraal dikwijls gevuld met stro en aarde. Dit is om verschillende redenen verkeerd.
Allereerst gaat het stro na enkele jaren verteerd zijn en gaat de aarde hier bovenop dus verzakken. De stevigheid van de spiraal verdwijnt, met alle gevolgen vandien.
Wanneer u weet dat kruiden een maximum aan aroma en kwaliteit bereiken in arme grond en het liefst droog staan – de meeste toch – dan begrijpt u dat compost niet de ideale grond is voor kruiden. Kruiden groeien het beste op een mengeling van steenslag en zand. De kruiden blijven compacter, maar geuren veel sterker en zijn veel rijker aan mineralen. En dat is juist het belangrijkste aan kruiden!
Foto’s !
Bekijk hieronder de foto’s van de aanleg van enkele kruidenspiralen:
Volgende Stap?
Schrijf u in voor email updates, zo wordt u automatisch op de hoogte gehouden van elk nieuw bericht!
Robbert Jan says
Een van de voordelen van een kruidenspiraal is dat er meer kruiden op een kleiner stuk grond kunnen groeien, vooral doordat er in 3D wordt gewerkt.
Ik vraag mij wel af of dit ook het geval is bij de kruidenspiraal van op de foto’s, aangezien 3/4 van de kruidenspiraal bezet is met stenen. Die vele stenen warmen dan welk goed op, wat goed is voor zuiderse kruiden, maar in mijn ogen is er in deze kruidenspiraal evenveel ‘grond’ ter beschikking voor de planten als de plaats die de spiraal inneemt.
klopt dit?
Frank Anrijs says
Ook op deze spiraal wordt in 3D gewerkt en is er veel meer plaats. Het is een spiraalvorm zoals elke kruidenspiraal, er zijn dus verschillende niveaus waarop je kan planten.
En ook die lange stenen kant is een perfect habitat voor verschillende planten en zal begroeid geraken na verloop van tijd.
Er zijn planten die graag veel zon en warmte hebben en niet veel grond nodig hebben om te wortelen …
koen vertommen says
Mooie duidelijke foto’s waarvoor dank. Ik heb toch nog een paar vraagjes. Bedoel je met zand dan gewoon wit zand van de doe-het-zelf-zaak? Of beter geel zand? Van boven zie ik dat je een laagje humus legt. Hoe dik moet die laag ongeveer zijn? En als laatste, wat is de bedoeling van die blauwe ton?
Frank Anrijs says
Dag Koen,
het zand is best wit zand van de doe-het-zelf.
De humus is een compostlaag van nauwelijks een cm dik, zeker niet meer gebruiken, de planten moeten in de stenen staan. Het is meer vanuit esthetisch oogpunt dan echte noodzaak 🙂 .
De ton wordt ingegraven om ook een waterelement te hebben bij je kruidenspiraal. Water is heel belangrijk om veel meer leven in je tuin te krijgen. Zelfs zo’n kleine ton kan kikkers aantrekken, is een drinkplaats voor insecten en vogels …
Het is geen absolute noodzaak, maar ik zou het je toch sterk aanraden.
Groeten en veel succes!
Martine says
Bedankt voor dit artikel.
Klopt het dat de hele vulling van de spiraal bestaat uit stenen en zand?
En overal evenveel stenen in de vulling of op bepaalde plekken minder steen en meer zand?
Bedankt!
Frank Anrijs says
Inderdaad alleen maar stenen en zand binnenin. Overal stenen en de gaten tussen de stenen worden opgevuld met het zand. Dus op geen enkele plaats is er enkel zand of enkel stenen.
Martine says
Bedankt! Klopt het dat van de spiraal 2/3 uit steen bestaat en 1/3 uit zand?
Ik lees op internet dat de diameter minimaal wel 2 meter moet zijn. Bent u van mening dat de diameter van 1,5 of 1,8 ook voldoende is? Wij zijn namelijk puin aan het verzaken voor de spiraal en vinden het wel erg veel anders dat we nodig hebben!
Bedankt nogmaals.
Groetjes,
Martine
Fien Strybol says
Dag Frank,
Bedankt voor het duidelijk artikel en de foto’s! Ik heb een vraagje, is het mogelijk om meerdere kruidenspiralen aan elkaar te verbinden rond een waterpunt?
Ik denk bv aan een vijver (groot genoeg) met daarrond 3 kruidenspiralen (een beetje de vorm van een Triskelion).
Groetjes,
Fien
Chris says
Ook al ben ik geen expert, ik zou zeggen waarom niet? Met in het midden een watertje want daar gaat al het water heen. Lijkt me prachtig om te zien!
Leon says
Ha Frank,
Welk zand heeft de voorkeur?
Ophoogzand, speelzand, brekerzand… of maakt het niet uit?
Groet,
Leom
Frank Anrijs says
Wit zand is het beste. Hoe armer, hoe beter.
Eric says
Ik heb een kruidenspiraal gemaakt en daarbij komt het waterelement Meer op het oosten uit dan het noorden. Is dit een groot probleem?
Iris Gieling says
Hoi! Wat een ontzettend fijne info, hartelijk dank, en wat een prachtig spiraal is het geworden! Ik vroeg me af of het een specifieke keuze is om dat rode gesteente te gebruiken; is dat een speciaal soort steen met meer mineraal? Of is het toeval? Alvast heel hartelijk dank!!