Regelmatig krijg ik in mijn mailbox, via reacties onderaan de blog of in gesprekken, vragen over moestuinieren. Informatie over moestuinieren op een natuurlijke manier is niet erg gemakkelijk te vinden, zelfs niet via internet.
Dikwijls is de informatie die u vindt in het Engels en geschreven voor een ander klimaat, met andere planten en andere gewoontes. Het is dan helemaal niet eenvoudig om dit te vertalen naar ons Belgische klimaat met onze groenten en fruit. Dat vraagt veel geëxperimenteer, veel doorzettingsvermogen en veel trial-and-error.
Ook wordt veel twijfelachtige kennis verspreid via andere kanalen, dikwijls door mensen die niet veel praktijkervaring hebben of maar juist begonnen zijn.
Niet iedereen is bereid om de moeite te doen en het geduld te hebben om al de benodigde kennis over natuurlijk moestuinieren gaandeweg op te bouwen. En dit moet ook absoluut niet!
Mijn ouders hebben 16 jaar ervaring met permacultuur
Mijn ouders zijn begonnen met het project ‘Yggdrasil’ in 1996. Sindsdien hebben zij een grootschalig permacultuurproject uitgebouwd waar al veel fouten gemaakt zijn en waar ook al heel veel lessen geleerd zijn!
Ik heb lang meegeholpen en heb al veel kunnen leren van mijn ouders door het samen doen en zien. Dit is één van de beste manieren om iets te leren, daarom ook dat we een jaarlijkse cursus ‘Voedsel Kweken’ geven waarin we het hele jaar door de evolutie in de moestuin volgen en alle stappen in het kweken van uw eigen voedsel bekijken. De cursus is bijna volzet (er zijn nog 3 plaatsen vrij), indien u ook uw eigen kennis over Natuurlijk Tuinieren wilt bijspijkeren moet u snel zijn :-). Meer info: Jaarcursus ‘Voedsel Kweken’
Maar het kan ook anders
Het aantal deelnemers aan de cursus is heel beperkt (max 12), maar toch kunt u heel veel leren over de principes en werkwijzen die gepaard gaan met tuinieren in samenwerking met de natuur. Ik heb namelijk een nieuwsbrief waarin u van A tot Z het hoe en waarom van natuurlijk tuinieren uitgelegd krijgt.
Waarom mulchen ideaal is, waarom u niet mag spitten, hoe u het best permanente bedden aanlegt, op welke manier u uw tuin kunt indelen, … Een natuurlijke moestuin waarin u wordt geholpen en bijgestaan door de natuur vraagt veel planning. Deze basis geef ik in de nieuwsbrief.
In hapklare brokken krijgt u zo om de 3 weken een stukje van de grote puzzel waarmee u aan de slag kunt gaan. Alles houdt verband met elkaar, maar u kunt met elke nieuwsbrief aan de slag en iets veranderen, toevoegen en verbeteren aan de tuin, uw werkwijze of inzicht in bepaalde processen.
Ik zit momenteel op 1067 mensen die leren over de natuurlijke moestuin via mijn nieuwsbrief en krijg reacties zoals:
Ik heb zoveel aan de nieuwsbrieven, geweldig! Ik hoopte iets meer te weten te komen over de manier van tuinieren die mij het meest aansprak, nou dat heb ik gevonden! In het complex waar ik een moestuintje mag beheren zijn ze nogal traditioneel en kan ik daar dus niet al te veel kennis opdoen op dit gebied. Wellicht dat ik ook iets meer in de gaten gehouden wordt als nieuweling dus wil ik het ook extra graag laten lukken 😉
Ik kijk uit naar wat je nog te vertellen hebt. Alvast bedankt.
Uw nieuwsbrief overtreft de verwachtingen. We hebben al 12 jaar een hele grote moestuin en zijn altijd op zoek naar informatie en verbeteringen. We willen absoluut geen rommel (lees gif) gebruiken en dit brengt wat extra zorg met zich mee. We hebben uit uw nieuwsbrieven al veel bruikbare informatie gehaald.
Voldoet helemaal, het is een enorme hulp vooral als je beginnende moestuinierder bent. Ga vooral zo door, u bent een enorme hulp!
Mijn doel is om elke tuin om te toveren tot een natuurlijke tuin, en via mijn nieuwsbrief hoop ik zoveel mogelijk mensen te overtuigen van de voordelen, het plezier en het gemak van tuinieren samen met de natuur!
Wilt u ook meer weten over natuurlijk tuinieren? Schrijf u dan vrijblijvend in voor mijn 3-wekelijkse -gratis- nieuwsbrief. U krijgt er een uitgebreide brochure over het kweken van aardbeien bovenop!
Meer info: Inschrijven Natuurlijk Moestuin Nieuwsbrief
Volgende Stap?
Schrijf u in voor email updates, zo wordt u automatisch op de hoogte gehouden van elk nieuw bericht!
jan dheedene says
Dag Frank,
Ik heb net zo’n typische vraag. Is er info op internet te vinden over het volgende: Net mijn aardappelen geoogst, de aarde ligt er nu fantastisch bij om iets anders te planten. Maar wat plant je nu best in omgewoelde grond waar voorheen aardappelen groeiden? Is er zo een lijst met opvolging strategieën??
Tkanks
Jan
Joke says
wij hebben radijzen, snijsla en spinazie (winterreuzen) op de plaats van onze aardappelen gezaaid
Frank Anrijs says
Dag Joke,
bedankt voor je bijdrage!
Welkom op mijn blog 🙂
Vriendelijke groeten en misschien tot nog eens in het echt,
Frank
Frank Anrijs says
Dag Jan,
wat velen ook na aardappelen zetten is winterprei. De aardappel maakt de grond goed diep los, dat is iets wat een prei kan appreciëren. Ook ijsbergsla, andijvie, radijzen, … kunnen nu nog gezet worden. Ook raapjes, rode biet, … zijn mogelijkheden.
Ik denk dat er in het VELT-handboek wel het een en ander te vinden is over mogelijke teeltwissels en opvolgteelten.
Groeten,
Frank