Doorgestuurd via mail:
Mijn vragen:
Mulchen met houtsnippers (op de nieuwe tuin) geeft bij mij toch wel een zodanig slakkenprobleem dat ik gewoon niks overhoudt… Ik was genoodzaakt de snippers te verwijderen en opnieuw te beginnen.
Jij zegt dat je geen slakken hebt. Ik dus wel…Op de oude tuin (waar ik vanaf het begin vh seizoen een stringent slakkenbeleid heb gevoerd met biervallen en afvangen) zijn niet veel slakken. Ik heb daar totnogtoe niet gemulchd, met als gevolg dat in dit droge voorjaar de bodem volledig was ingedroogd, scheuren, etc. Nu heb ik vandaag wat jonge slaplantjes uitgeplant. En heb nu gemulcht met (gewied) onkruid en afgesneden goudsbloemen. Eigenlijk heb ik gewoon de bovenste laag van de composthoop gebruikt, ik had nl niet echt wat anders voorhanden,
Kan je daar wat over zeggen?
En ik heb ook nog rode bietjes gezaaid (in rijen). Hoe mulch ik op ‘zaaiplekken’?En dan een vraag over zevenblad.
Op de nieuwe tuin is dus heel veel zevenblad. Deel hebben we dus afgedekt. Deel hebben we zo goed mogelijk volledig verwijderd, met wortel en al (daar waar niet veel stond). Maar er zijn nog meer plekken waar het overal opkomt. Heb je tips hoe hiermee om te gaan? En ik vrees dat daar waar we het nu hebben afgedekt het volgend jaar toch ook weer opkomt..?
Slakken en mulch
Op het probleem met slakken en de mythe dat mulch zorgt voor meer slakken ben ik vroeger al uitgebreid ingegaan. Ik blijf erbij en zal het nog eindeloos blijven herhalen:
Slakken zijn opruimers en ze eten de zwakkere planten op. Zorg dat je bodem in orde is, en je slakken zullen je planten met rust laten.
En met je bodem op orde bedoel ik niet dat je éénmalig wat compost toevoegt, maar dat je grote hoeveelheden organisch materiaal toevoegt, dat je de mineralenbalans in je bodem op orde brengt, dat je niet meer spit, …
Ik bedoel met een bodem op orde dat je werkelijk alle aspecten van je bodem in orde brengt!
Een uitgebreide uitleg over slakken en mulch vind je hier: Mulchen helpt in de strijd tegen slakken!
Zaaien op mulchplekken
Zaaien in een mulchlaag is inderdaad iets anders en moeilijker dan gewoon zaaien in volle grond. Maar nu ook niet zo veel moeilijker. Wat vooral een probleem blijkt te zijn met mulch is dat vogels in de mulch komen wroeten en krabben en de jonge kiemplantjes bedelven. Hierdoor gaan ze te lang bedekt geraken en afsterven.
Hoe je in een mulchlaag moet zaaien leg ik in de volgende blog uit: Zaaien in Mulch
Zevenblad wegkrijgen?
Zevenblad is een van de lastigste onkruiden, samen met winde en hop. Het lastige aan deze planten is dat het heel moeilijk is om de wortels te verwijderen. Hierdoor komt de plant telkens terug, soms zelfs sterker dan voordien.
Maar ook hier helpt mulchen heel goed.
Probeer zoals jij al gedaan hebt, de plant met wortels zo goed en volledig mogelijk te verwijderen. Bedek dit stuk daarna met een dikke mulchaag. Deze mulchlaag gaat het zevenblad wel wat vertragen, maar zeker niet tegenhouden! Wel gaat het extra energie kosten om doorheen de mulchlaag te groeien, wat op zich al meegenomen is 🙂 .
Het grote voordeel van deze laagis dat de plant zijn nieuwe wortels voornamelijk in de losse mulch gaat vormen. Deze zijn uiteraard heel eenvoudig te verwijderen, waardoor je heel gemakkelijk en snel alle nieuwe groei – zowel boven- als ondergronds! – van het zevenblad kunt verwijderen.
Als je dit enkele malen herhaalt, ga je de plant zeer snel uitputten en ga je het zevenblad kunnen kwijt geraken. En zelfs als je het niet volledig kwijtgeraakt, dan kan je het toch redelijk eenvoudig onder controle krijgen.
Er zijn dus nog andere opties dan eindeloos pesto van zevenblad eten 😉 .
Volgende Stap?
Schrijf u in voor email updates, zo wordt u automatisch op de hoogte gehouden van elk nieuw bericht!
Immy says
Een strook van zo’n 50 cm aan de rand van mijn tuin heb ik zevenblad volgens Frank zijn methode kunnen wegkrijgen: goed mulchen en de zwakkere nieuwe scheuten uittrekken. Dat zal een heel seizoen regelmatig moeten gebeuren, anders groeien ze toch weer te sterk. Voordien had ik zakken vol wortelstok opgegraven. Het hielp voor even. Met de mulch werd het verwijderen van de wortelstokken gemakkelijk en moest het alsmaar minder. Ik moest de planten gewoon uittrekken in plaats van de wortelstokken op te graven.
Op één seizoen was ik ervan af.
Een goede vriend heeft ook veel last van zevenblad. Hij heeft op één plek onder een boom lievevrouwenbedstro gezet. Na een tijd overwoekerde het vrouwenbladstro het zevenblad en is het zevenblad verdwenen.
Wim says
Geachte heer Anrijs, Beste Frank,
Niet spitten, helemaal mee eens.
Wat te doen bij vruchten die uit de grond geoogst moeten worden.
Wortelen is redelijk te doen met weinig verstoring van de structuur.
Hoe doen we het met aardappelen?
Graag een reactie.
Groetend, Wim
Frank Anrijs says
Je moet proberen om de grond zo weinig mogelijk te verstoren wat niet wilt zeggen dat het nooit niet mag.
Om te oogsten uiteraard, maar bij het oogsten kan je bv. de wortels van kolen, sla, courgette, … afknippen zodat je de grond hiervoor niet verstoord.
Bij het oogsten van aardappelen moet je natuurlijk de grond omwoelen, maar hier en daar en af en toe is geen probleem.
Probeer het gewoon te beperken tot de noodzakelijke dingen.
Joke says
Bij ons worden al enkele jaren de aardappelen niet meer in de grond maar op de grond gezet. Dus bijna geen verstoring van het bodemleven, enkel de bovenste 10cm en de stro laag.
Vandaag ben ik mijn Sarpo mira’s gaan oogsten (rapen) in het voorjaar heb ik de pootaardappeltjes gewoon op de grond (compost) gestrooid en er een dik pak stro over gegooid. Verder een heel seizoen niet naar omgekeken. Vandaag gewoon aan het begin van het bed gaan zitten, het sto aan de kant geduwd met 1 hand en aardappelen geraapt met de andere. Op 10m² heb ik 2/3 van mijn bakfiets gevuld, ik schat een 50/60 kg.
Joke says
ps, slakken komen sneller aan de aardappelen vreten maar ook de woelmuizen/ratten (geen idee wat het zijn) zitten graag in de bedden onder de aardappelen en stro. Gevolg: de muizen/ratten eten de slakken en andere insecten op maar laten de aardappelen gerust.
Dus je ziet, ook woelmuizen hebben hun nut.
Frank Anrijs says
Dank je wel voor deze reactie, ga ik zeker onthouden en verder vertellen!