Iedereen die mijn blog volgt, weet ondertussen al wel dat mijn jongste zoon een fervente BMX-er is :-). Ik heb er terloops al enkele malen over gepraat, omdat er zoveel gelijkenissen zijn tussen sporters en tuinieren.
Iets waarover ik mij altijd hebt verbaasd op vlak van sporters is dat een sporter in gelijk welke discipline een periode kan hebben dat hij alles wint, dat alles meezit en dat hij de absolute top bereikt en zelfs overstijgt. Maar een jaar later kan dat helemaal anders zijn en haalt de sporter in kwestie nog niet eens de helft van zijn niveau van vroeger.
Denk hierbij bv. aan Tiger Woods. Gedurende vele jaren de allerbeste golfer ter wereld, een regelrecht fenomeen. Maar na al het gedoe met zijn buitenechtelijke relaties en zijn scheiding(en) komt hij vooral in het nieuws met tegenvallende resultaten. Dit jaar is zelfs een absoluut dieptepunt.
Ik vond het vroeger altijd vreemd dat iemand die een sport zo beheerst en domineert, ineens zoveel slechter kan worden. Het is toch niet dat je ineens niet meer weet hoe je moet slagen of welke club je moet gebruiken?
Mijn jongste zoon is goed
Puur naar fysiek en techniek is mijn zoon als BMX’er bij de allerbesten van zijn leeftijd. Hij traint graag en sport altijd vol overgave. In wedstrijden is hij altijd in staat om net dat beetje extra te geven zodat hij juist nog iets sneller gaat.
Maar toch rijdt hij dit jaar zelden een finale, en staat hij in de meeste klassementen maar rond de 10de – 11de plaats. Eigenlijk te laag voor zijn kunnen.
De allereerste wedstrijd die hij dit jaar gereden heeft, begin maart, heeft hij in de finale van start tot finish vooraan gereden en kwam hij met voorsprong als eerste over de streep, dus hij kan het wel degelijk.
Maar waarom lukt het dan toch niet? Waarom verloopt de start meestal goed in de voorrondes maar slecht in de halve finales en finales? Waarom rijdt hij altijd de juiste lijnen in de voorrondes en kwartfinales, maar lukt dit ineens niet meer in de halve finale?
Een voorbeeld
Afgelopen weekend was er een wedstrijd in Oostende wat ineens een goede reden was voor een extra weekendje aan de zee :-).
Hij heeft in de voorrondes tegen de nummer 3 van de wereld gereden en was niet zo veel trager, 1 keer was hij zelfs sneller weg! In de kwartfinale reed hij tegen de uiteindelijk 2de in de eindstand en eindigde op slechts een dikke meter afstand.
Maar in de halve finale vertrekt hij slecht, hij laat in de bochten iedereen passeren, en durft in de rechte lijnen niemand voorbij steken. Zelfs de rijders niet waarvan hij in de voorronde won met meer dan 10 – 15 meter voorsprong!
De reden?
Het kopje!
Net hetzelfde als bij Tiger Woods, net hetzelfde als bij al die andere sporters die een periode kunnen uitblinken, maar dan mentaal toch niet sterk genoeg blijken.
Ze beginnen te twijfelen over alles en nog wat, en dan lukt er helemaal niets meer!
Wat heeft dit met de tuin te maken?
Natuurlijk tuinieren is op zich niet zo moeilijk, maar het vraagt een andere ingesteldheid. Doordat er geen platgetreden paden zijn in natuurlijk tuinieren, en het aangepaste ontwerp ervoor zorgt dat elke tuin toch een beetje anders is en zich een beetje (of totaal) anders gedraagt, is het niet evident om een duidelijke handleiding te vinden.
Een heel belangrijk onderdeel van natuurlijk tuinieren is dan ook durven!
Durven experimenteren, durven falen, durven met je hoofd tegen de muur te lopen, durven nieuwe dingen proberen, want het betekent ook durven successen behalen, durven nieuwe methodes te vinden, durven een eigen tuinstijl te ontwikkelen, durven durven!
Uw tuin is bij uitstek een plek om op je eigen – afgeschermd van pottenkijkers – van alles te proberen en successen en nederlagen te behalen.
Twijfel is een stiekem vergif!
Ik merk bij heel veel mensen dat ze wel beginnen maar dat twijfel een stiekeme sluipmoordenaar is die menige natuurlijke moestuin vermoordt, vaak zelfs voordat hij goed en wel geboren was.
De twijfels komen al vroeg opborrelen, sommige zijn ook bijzonder hardnekkig.
Doe ik het wel goed?
Zo doet mijn buur het niet, waarom ik dan wel?
Is het wel normaal om daar zoveel mulch op te doen?
ZE zeggen dat dat niet gaat werken, moet ik dat dan wel proberen?
…
Bouw uw vertrouwen op
Ik raad altijd aan om op een kleine oppervlakte te starten met je moestuin.
Start klein, boek kleine successen.
Deze kleine successen gaan je vertrouwen telkens een boost geven, zodat je veel sneller geneigd gaat zijn om – kleine – experimenten uit te voeren in je tuin. Deze kleine experimenten gaan lukken of falen, maar telkens zal het een boost geven aan je vertrouwen, vaak ook als ze mislukken!
Het feit dat je dingen probeert, dat je zoekt, bewijst dat je zelf echt aan het tuinieren bent, dat je dingen leert, dat je nadenkt, dat je informatie opzoekt. En dit zorgt allemaal voor een groeiend zelfvertrouwen.
En ik heb ondertussen geleerd dat je het effect van zelfvertrouwen niet kunt overschatten. Het maakt dikwijls het verschil tussen een succesvolle natuurlijke moestuin of een met onkruid overwoekerd terrein.
En voor mijn zoon maakt het heel dikwijls het verschil tussen stranden in de halve finales of schitteren op het podium met een beker in de hand!
Volgende Stap?
Schrijf u in voor email updates, zo wordt u automatisch op de hoogte gehouden van elk nieuw bericht!
Foto: copyright Rolflor
armand says
Beste Frank,
Ik hoop dat ook niet sporters hier iets aan hebben, en vooral de moed hebben om te blijven proberen, ook als iets niet direct lukt. Afgeschermd van pottenkijkers?? Voor de meesten misschien goed; voor een andere mogelijk juist goed dat er pottenkijkers zijn. Ook in de sport is dat zo. Ivo Pauwels gaf ooit een dame de raad aan haar buren te zeggen dat het mos (dat haar eigenlijk stoorde) er speciaal gezet was voor haar bloemstukken! probleem opgelost.
Vermits ikzelf veel gesport heb en nog steeds training geef (na de nodige cursussen te volgen) moet ik toch zeggen dat de mindere prestaties van je zoon vele oorzaken kunnen hebben, die waarschijnlijk psychisch zijn, maar niet noodzakelijk.
Frank Anrijs says
Goede tip van Ivo Pauwels 🙂 .
Het kan idd ook iets anders zijn dan psychisch, maar het maakt op zich niet zo veel uit. Ik geloof sterk in multisporten, en resultaten in zijn sporten zijn sterk ondergeschikt aan het plezier dat hij eraan beleeft 🙂 .
Een topsporter moet hij niet worden, maar discipline, het leren doorzetten en de lichamelijk beweging zijn dingen waarvan ik hoop dat hij ze leert door te sporten.
R says
Beste Frank,
Mooie motiverende tekst, inderdaad…. gewoon doen!
Ik zal klein beginnen en zien waar ik eindig.