[mashshare]
In het najaar en de winter gaan er bij Yggdrasil altijd een hele reeks lezingen over diverse onderwerpen door: imkeren, composttoilet, eetbare wilde kruiden, permacultuur in de moestuin … kwamen onder andere aan bod.
Telkens lopen de lezingen goed vol, maar ook komt er vaak de vraag van mensen die ver weg wonen of op een vrijdagavond niet aanwezig kunnen zijn of de lezingen opgenomen worden. Of zelfs live gestreamed worden. Het opnemen heb ik zelf ooit geprobeerd, maar dat blijkt helemaal niet zo evident te zijn.
Maar het heeft mij wel aan het denken gezet!
Online presentaties
Voor de lesgeverscursus worden er zeer veel online presentaties gegeven, ook voor de online cursus is er een maandelijkse webinar voorzien. In het begin was het soms nog een beetje zoeken, technische mankementjes duiken nog steeds af en toe op, maar over het algemeen verloopt zo’n online presentatie heel vlot.
Zeker wanneer je ook nog in je achterhoofd houdt dat je de lezing kan volgen aan je bureau op je computer, of zelfs vanuit je luie zetel op je smartphone 🙂 . Geen lange rit, geen late thuiskomst. Vele voordelen dus, wat het voor ons ook mogelijk maakt om zo’n intensieve cursus als de lesgeverscursus te organiseren!
Nu heb ik, om meer mensen te bereiken, van de live jaarcursus ‘Groenten Kweken’ een online versie gemaakt en wil ik graag hetzelfde doen met de winterlezingen. Omdat ik enkel kennis heb over natuurlijk tuinieren en niets kan vertellen over composttoiletten, insecten in de tuin of hoe je moet imkeren, zullen de lezingen over tuinieren gaan.
Het idee is om een reeks lezingen te organiseren waarbij telkens een aspect van natuurlijk tuinieren wordt belicht. Het is een inleiding op ons systeem, een eerste kennismaking, maar toch een kennismaking die ervoor zorgt dat je zelf aan de slag kan.
De reeks bestaat uit 6 lezingen, een online lezing duurt ongeveer 2 uur, waarbij je steeds de kans krijgt om al je vragen te stellen. Het kan dus soms een beetje uitlopen.
Een voorbeeld
Een voorbeeld van zo’n lezing (toch een stukje) vind je hieronder:
Indien je zo’n lezing online wilt volgen, moet je niets installeren, je moet enkel een goede internetverbinding hebben. Het kan zijn dat je misschien in je browser iets moet updaten, maar daar blijft het bij 🙂 .
Inhoud
De reeks zal bestaan uit de volgende lezingen:
- Aanleg van permanente bedden
Hier bekijken we de voorbereidingen die nodig zijn om je eerste permanente bed aan te leggen, hoe je hiervoor te werk gaat en waarom wij hiervoor compost gebruiken. Ook andere manieren om je tuin in te richten worden besproken.
- Spitten of toch maar niet?
Is spitten echt noodzakelijk voor een goede bodemstructuur of is het slechts een fabeltje dat stilaan achterhaald is? Kan je de problemen met onkruid de baas zonder te spitten, maar nog belangrijker: kan je nog wel groenten kweken in een grond die niet bewerkt wordt?
- Mulchen in de natuurlijk moestuin
Mulchen roept bij veel mensen heel veel vragen op en is vaak voer voor eindeloze discussies. Ik leg uit hoe wij te werk gaan, wat je allemaal kan gebruiken en hoe je aan voldoende materiaal geraakt. Verder geef ik je ook enkele systemen mee zodat je met een gerust hart op het juiste moment, met het juiste materiaal gaat afdekken.
- Combineren Yggdrasil-style: Schijnbare Chaos
Combineren is nog iets waar veel verschillende systemen voor bestaan, maar ik ga je toch overtuigen dat je heel veel gangbare kennis kan vergeten en het allemaal veel eenvoudiger kan aanpakken. Weg alle tabellen en boeken, je (groeiende) kennis van de groenten is al voldoende om alles te combineren. Hierdoor gaat je opbrengst omhoog, verdwijnen ziektes en plagen en oogt je tuin veel natuurlijker.
- Het belang van randen
Randen worden in heel veel moestuinen verwaarloosd of compleet vergeten. Toch hebben ze een grote invloed op je moestuin en kunnen ze je moestuinleven veel eenvoudiger maken. Voorbeelden, hulpmiddelen en achtergrond krijg je in deze online lezing.
- Vragenuurtje
In de voorgaande online lezingen kreeg je heel veel informatie, deze moet natuurlijk een beetje inzinken. Wanneer je dan aan de slag gaat of alles nog eens overloopt, dan komen er zeker nog vragen naar boven. In deze webinar krijg je een antwoord op al je bijkomende vragen zodat je goed voorbereid kan beginnen in je eigen tuin!
Wanneer?
Het kiezen van een geschikte dag voor iedereen is natuurlijk een onbegonnen opdracht, na rijp beraad heb ik voor de maandagavond gekozen. De webinar begint telkens om 20u en duurt tot ongeveer 22u.
Elke week volgt er een lezing, de data zijn dan als volgt:
- Maandag 8 mei: Aanleg van permanente bedden
- Maandag 15 mei: Spitten of toch maar niet?
- Maandag 22 mei: Mulchen in de natuurlijk moestuin
- Maandag 29 mei: Combineren Yggdrasil-style: Schijnbare Chaos
- Maandag 5 juni: Het belang van randen
- Maandag 12 juni: Vragenuurtje
Kostprijs?
Net zoals bij de winterlezingen bij Yggdrasil, kost ook een online lezing 7 euro. De volledige reeks volgen komt dan op 42 euro (je kan geen lezing apart volgen, je kan je enkel inschrijven voor de volledige reeks).
Inschrijven?
Heb je interesse om de lezingenreeks te volgen? Je kan je inschrijven door een mailtje te sturen naar inschrijvingen@natuurlijkemoestuin.be . Ook als je extra vragen hebt, kan je via dit mailadres terecht. Na inschrijving krijg je de betalingsgegevens opgestuurd zodat je je inschrijving definitief kan maken.
Ik gebruik speciale software voor de online lezingen waarbij er maar 45 mensen tegelijk kunnen volgen. Ik vermoed dat de plaatsen snel zullen ingenomen worden, dus indien je interesse hebt, aarzel dan niet te lang 🙂 . Eens je ingeschreven bent, ontvang je nog extra informatie over de reeks lezingen.
Cees van Beek says
Dag Frank,
Ik zou graag deze cursus willen volgen, maar 15 mei a.s. ben ik verhinderd.
Bestaat er een mogelijkheid om de cursus “in te halen”.
Het is toch niets anders dan de opname op een ander moment “afdraaien”, of wordt er niets opgenomen?
Graag je reactie.
Vriendelijke groeten van
Cees van Beek
Frank Anrijs says
De lezingen worden opgenomen, maar ik ben er nog niet uit of ze ook achteraf bekijkbaar zijn. Ik moet nog uitzoeken hoe ik dit zo kan regelen dat enkel degene die betaald hebben, de webinars kunnen bekijken.
Maar vermoedelijk komt het wel in orde 🙂 .