Mulchen vind ik zo belangrijk in de moestuin. De voordelen zijn enorm 🤩: weinig onkruid, betere bodem, minder plagen …
Toch merk ik dat veel mensen nog schrik hebben om het zelf toe te passen. Ze zitten met te veel vragen om de stap te zetten en zelf aan de slag te gaan met mulchmateriaal 😨.
Ik ben met de voorbereiding bezig van mijn volgende boek en dit gaat volledig over mulchen in de moestuin. Heb jij dus vragen over mulchen? Heb jij onderwerpen die er zeker in moeten staan?
Laat het mij dan zeker weten in de reacties hieronder! Hoe meer vragen en suggesties, hoe beter het boek wordt 😉😀.
Kathleen says
De dikke lagen gemulchd gras zijn aan elkaar gekit, waardoor ik amper nog onkruid heb… Maar ook de regen geraakt er niet door. Zelfs na een stevige regenbui merk ik dat de grond er onder vaak nog kurkdroog is. De regen loopt er gewoon af en loopt wel deels naar de planten toe, maar er loopt ook veel naar de paadjes toe en gaat ‘verloren’.
Warlop Patrick says
Ik zou zeggen….groen materiaal zoals gras mengen met bruin materiaal zoals gedroogd snoeisel van beukenhaag of zoals ik ook sinds enige tijd doe….russische smeerwortel….verschillende keren oogstbaar…maar heeft wel een beetje de neiging om te woekeren….en heeft mooie blauwe bloemen voor de bijtjes…als je hem natuurlijk niet te vlug snoeit
Volkra says
Is mulchen in bloempotten ook nuttig ?
Paul says
Is compost toevoegen ook een vorm van mulchen en gebruik je gewoon stro uit de dierenwinkel of zitten daar te veel zaden in
Annemie Van Herrewegen says
Wat met grote bladeren (we hebben een moerbeiboom) en bladeren/takken van de laurierhaag. Kan of moet je deze verhakselen? En lukt dat in een verhakselaar?
Rutger says
Het is een vraag die niet helemaal aansluit bij het onderwerp ‘moestuin’, maar ik stel ze toch 🙂
In de moestuin begrijp ik het concept helemaal. Maar naast de moestuin heb ik bloemenborders, daar kan ik ook op mulchen en dat werkt ook goed. Maar wat met gazon? Mijn tuin is 20j! geleden opgehoogd door de vorige eigenaar met aanvoerzand wat vol puin en glas zit. De grond is steenhard. In de bovenste 30 -a 40cm zit zo goed als geen leven, op mieren na.
Volgens mij zou mulchen hier ook wel helpen, maar dat gaat natuurlijk niet op gazon. Is er een alternatief om de grond te verbeteren?
Warlop Patrick says
Jaarlijks een laagje compost op leggen….in najaar en voorjaar
An Vanstraelen says
Misschien niet te kort maaien en maaisel laten vergaan op het gras. Toen ons gazon minder gemaaid werd, zag ik veel sprinkhanen in het gras, zo mooi!
Jan dhondt says
In de bodem gaten prikken en dan laagje compost . Dit zorgt dat je bodem meer water doorlaat en vermindert de kans op mos
Jimmy says
Schaf een grasmaaier aan die mulchmaait!
En leg in het najaar een laag compost en evt. lavagruis op je grasveld…
Frank says
wat te doen met grassen en kruiden die in het zaad staan ? Wat is goed mulch en wat is het verschil met compost? Kan je het ganse jaar door mulchen of enkel in de herfst ? Waar vind je goede mulch ?
Sjoerd says
Wat is de beste samenstelling van mulch materiaal en is het raadzaam om te starten met bijvoorbeeld wormen compost alvorens het af te dekken met mulch.
Sabrina Wagelmans says
Wat is het beste om te gebruiken als mulchmateriaal? Gras, stro etc.?
Kris Dries says
Beste,
Ik heb dennenbomen en een eiken-beuken haag. Kan al dit materiaal, dennennaalden en snoeisel van eik en beuk gebruikt worden als mulch.
Ik gebruik dennennaalden nu vooral op paden in de moestuin en onder bessenstruiken. Ook tussen aardbeien.
Annelien says
Ik heb een volkstuin waar ik groenten, fruit, bessen, kruiden en bloemen kweek. Dit jaar hebben mijn man en ik voor het eerst een hakselaar gehuurd om een beetje snoeihout, doorgegroeide snijbietstengels, resten van de erwtjes en de peultjes en een beetje oost indische kers te verhakselen. Dit gehakselde materiaal heb ik uitgestrooid daar waar de pompoenen staan. Verder heb ik rabarberbladen en lavas die ik in stukken snijd om als mulch te gebruiken.
Dit is echter zo weinig en hiermee kan ik onmogelijk alles mulchen, laat staan voldoende. Ik heb geen andere tuin, dus geen gras, zeer beperkte hoeveelheid bladeren (enkele kleine patioboompjes) dus ik blijf me afvragen wat ik nog kan gebruiken als mulchmateriaal.
Ruud says
Bij gebrek aan haksel en ander materiaal , twijfel ik , ben ik bang om te mulchen met hooi met zaad volgens Ruth Stout geen probleem ,maar ik durf het toch niet te proberen
Monique says
Hoe maak je van een stuk aangelegde gazon een natuurlijke moestuin door te mulchen ?
marc van wassenhove says
Hello,
Volgende tip op youtube kan voor u nuttig zijn:
Start Out No Dig, one method with cardboard and compost
Geert says
Dek het gazon af met karton, leg er een laag stro overheen daarna gaat het helemaal vanzelf. Naar verloop van tijd, karton weg…… gras weg en klaar is kees voor de moestuin. Succes.
Warlop Patrick says
Jaarlijks een laagje compost op leggen….in najaar en voorjaar
Warlop Patrick says
Ik heb dat ook gedaan met onbedrukt karton en dan een dikke laag compost van een intercommunale…werkt prima…ik werk wel met verhoogde bedden erop
greet says
Dag Monique
Op mijn volkstuin was 4 jaar geleden alleen gazon …. en een walnoot omringt door smalle dennen die vanzelf gekomen waren. Hoge cypressen stonden aan de noordkant.
Nu is er geen gazon meer wel moestuin, fruitstruiken, 9 laagstamfruitbomen en serre. Ik oogste vandaag de 150ste kg van het jaar (op 200m2 incl schuurtje, paden, zithoek, wateropvang, vijver…). (Gewogen incl loof, stelen, peulen,…maar toch).
Hoe: dennen eruit, boomstammen voor brandhout rest verhakselt, cypressen 8 m ingekort en idem. Alles bedekt met die verhakselde dennen en cypressen ook in de serre (30 cm dik ongeveer) en 2 jaar later was alles verteert, niets verzuurd of vergiftigd.
Ik mulch nu in voor en najaar met gratis houthaksel van de gemeente (zeker 2m3 2xjaar) behalve waar ik nog ga zaaien.
Ik schuif mulch opzij om te planten (zaai veel voor) en poot aardappels onder de mulch. S’ zomers mulch ik met alle plantenresten (chop en drop) volgens de redenering: hier haalde de plant zijn voedsel, hier kan dezelfde plant het terug afgeven. Smeerwortel, boragie en haagsnoeisel vangt dan de tekorten op.
Dit droge voorjaar heb ik de 4m3 regenopvang leeggegoten voor serre, olla’s rond de 2 nieuwste boompjes, het ontkiemen etc maar nu geef ik geen water behalve in de serre en de olla’s. Zelfs niet tijdens de hittegolf…
Mulchen zorgt ervoor dat een volkstuin op 3km van thuis haalbaar is als het te heet is om er naartoe te fietsen of als geen tijd heb… slakken genieten er wel van in het voorjaar, daarom zaai ik wel het meeste voor…en ik hoef niet veel te wieden.
Hopelijk heb je hier wat aan.
Greet
Johanna says
Ik mulch met o.a. afgemaaid gras .
Als je dan te dik mulcht blijft de plant inderdaad droog bij een regenbui
doordat de grasmulchlaag een droge koek vormt.
Ik denk bij dit droge weer, niet te dik mulchen.
Of juist wel om uitdroging tegen te gaan?
Dilemma.
Sandy says
Kan je mulchen met bladafval van de planten zelf? Ik kweek bijvoorbeeld paprikaplanten en trek heel wat blad weg onderaan de planten. Kan ik dat blad gewoon op de bodem laten liggen of werkt dit ziektes in de hand? Nu verzamel ik het en leg ik het bij de meloenen en komkommers..
Het overtollige en beschadigde blad van de meloenen en komkommers leg ik dan onder de paprika’s. Maar dit is niet gefundeerd hoor… ik doe maar wat (altijd leuk). Bij de tomaten ben ik voorzichtiger en daar haal ik het blad weg en voer het af naar de compost. Maar ook hier… zou ik het niet kunnen gebruiken om bijv. de snijbiet te mulchen?
Anuscka Berghoef says
Als wij mulchen met gesnoeid plantmateriaal (wat we met de maaimachine hebben versnipperd) trekt dit juist enorm veel slakken aan, helemaal als we gemaaid gras in kleine hoeveelheden toevoegen, terwijl bij niet mulchen dit probleem veel kleiner is… we proberen nu door de mulch veel koffieprut te doen, en dat lijkt zowel de slakken als ook buurkatten (even) weg te houden. Maar mulchen blijft ook voor ons een lastig dingetje… 😉
Camelot says
Je kan ook het onkruid dat er toch nog groeit, uittrekken en ter plaatse laten liggen en verteren. De stoffen die dit onkruid uit de bodem haalde, worden zo aan die plek terug gegeven. Net hetzelfde met resten van groenten: wanneer je bvb een groente van minder mooie bladeren en / of takjes ontdoet, dan kan je die gewoon ter plekke op de bodem laten liggen, ook wortels van planten, zó zorg je voor voeding voor het bodemleven.
Valerie says
Hoe dik mulchen en hoe zaaien tussen die mulch? Wat met compost?
Agnes Betsens says
Telkens wanneer ik mijn gras maai strooi ik een dunne laag tussen mijn planten
tegen de volgende maaibeurt is het vorige maaisel uitgedroogd en losjes , op die manier vormt het geen “koek” en is de bodem vochtig en luchtig ,tussendoor als ik haksel gaat die er ook op , goed resultaat op mijn super droge zandgrond!
Essie
Charlotte says
Mulchen met hooi of stro op paden of bv. bij courgette en pompoen. Is het een beter dan het ander?
Marijke says
We hebben een gemengde haag tussen de buren en ons. Onder andere met conifeer en laurier. Soms zit er meeldauw in de laurier. Kan ik met dat snoeisel nog mulchen of beter op de composthoop?
Meike van de Linde says
Nu een aantal bedden leeg komt of deels leeg, doordat we oogsten, ga ik opnieuw zaaien. Maar leg ik nu op pas gezaaide bedden of bij heel jonge plantjes ook mulch? Het trekt zeker in deze tijd veel slakken aan, en weg plantjes…
Daarnaast: wat doe je met hetgeen je uittrekt/maait dat veel zaad bevat (grassen, koolzaad ed). Als ik dat mulch, breng ik al dat zaad in mijn tuin. Ik wil het liever ook niet in mijn composthoop brengen, dus ik breng het nu – in kleine hoeveelheden – in het omringende kreupelhout van de gemeente 🙂
Liesbeth says
Alles wat bloeit aan “on” kruid of al in t zaad is stop ik in een flinke bak vol regenwater met eventuele wortels en al. Dit gaat stinken dus er moet wel een deksel op.Steeds wanneer ik vermoed dat ergens tekorten ontstaan, bijvoorbeeld bij een haag geef ik die gezeefd water ( gier) uit die bak. Je hebt op die manier ideale mest bij de hand van eigen bodem en laat in het najaar gooi ik de vergane plantenresten bovenop de composthoop?
Christine Bonte says
Dag Frank, een aspect van mulchen dat ik graag uitgewerkt zou zien in je nieuwe boek is dat mulchen ervoor zorgt dat bemesting overbodig is. Hoe werkt dat nu precies? Hoe krijgen planten de voedingstoffen die ze nodig hebben in de juiste dosis en op het goeie moment? Speel de samenstelling van de mulch een rol?
Christine Bonte says
Dag Frank, een aspect van mulchen dat ik graag uitgewerkt zou zien in je nieuwe boek is dat mulchen ervoor zorgt dat bemesting overbodig is. Hoe werkt dat nu precies? Hoe krijgen planten de voedingstoffen die ze nodig hebben in de juiste dosis en op het goeie moment? Speel de samenstelling van de mulch een rol?
Jo De Bruyckere says
Ik ben van nature geneigd om tussen mijn grotere planten kleintjes en bodembedekkers te laten groeien. Maar als ik mulch maak ik het de planten moeilijk om verder te kruipen en te wortelen, en als ik niet mulch droogt de grond uit. Hetzelfde tussen mijn lei-frambozen en -bramen waar ik aardbeien tussen heb gezet: ik heb gemulcht met houtsnippers, maar daardoor kunnen de aardbei-uitlopers niet wortelen… what to do?
Leo Van den Acker says
Hoe kan je best mulchen in een serre?
Henk Gallé says
Sinds een jaar ben ik aan het experimenteren met strokorrels. Gemalen en tot een soort biks geperst stro. dekt de grond goed af en neemt enorm veel vocht op. Na het strooien bevochtingen, de korrels zwellen enorm op en vallen uit elkaar en vormen
dan een laag.Is eigenlijk bedoeld als strooisel in paardestallen. Wordt uiteindelijk geheel opgenomen in de bodem en laat dan mooie rulle luchtige grond achter.
Niet te dik strooien, want ze worden wel 10x de oorspronkelijke grootte. Kijk bij
Strawpellets.nl
Mirjam Eeckhout says
Ik heb ooit eens stro tussen aardbeien gelegd en ik had bijna een tarweveld…..
valeska says
Sinds dit jaar ben ik ook bezig met mulchen.
• Ondanks dat ik een grote tuin heb is het lastig om genoeg mulch te verzamelen. Heb geen grasveld. Niemand hier in de buurt.
•Heb stro tussen de aardbeien gelegd en inderdaad veel granen.
•Heb ook takken van heesters klein geknipt. Maar het hout blijft natuurlijk lang liggen en dat is lastig.
•Zijn een aantal planten in de tuin die ik niet wil omdat ze zich heel makkelijk uitzaaien. Volgens mij breng ik juist het zaad de tuin binnen waneer ik het gebruik om te mulchen.
• bij jonge planten juist ruimte geven. Maar wanneer kan je wel mulchen
• en dan de slakken. Ben nu met het vijfde jaar bezig. Had er nog nooit zoveel als dit jaar sinds ik mulch
• heb een vijver met heel veel kikkers en padden
Vragen genoeg 😊
Joëlle says
Mag je ook mulchen met ‘giftige’ planten, bv paplaurier, esdoorn, klimop, vingerhoedskruid, …
jimmy says
Ja natuurlijk! De natuur breekt alle afgestorven/afgesnoeide organisch materiaal af. Van (natuurlijke) gifstoffen blijft na korte tijd niks meer over, en wordt zeker niet in de actieve vorm opgenomen door groeiende planten. Een heel ander verhaal zijn kunstmatige pesticiden en andere chemicaliën die wij in onze eigen natuur dumpen.
Loes says
Beste Frank,
Jouw boeken hebben ons een paar jaar geleden geïnspireerd tot het veranderen van onze klassieke moestuin naar permacultuur /natuurlijk tuinieren. Bedankt! Ik kan me niet meer voorstellen ooit nog terug te gaan naar het ‘oude’ systeem.
Vraag: kan ik de houtsnippers die ik op de paden leg ook gebruiken tussen de planten? Ik hoor daar verschillende dingen over, dat het niet goed zou zijn omdat er geen dunne takjes en blad tussen zit. Fijn als je er iets over zegt in je nieuwste boek!
Hartelijke groet van Loes
Herman Voet says
Ik gebruik verhakseld stro. Goedkoop, kompakt verpakt en zonder granen. Is zeer los en gemakkelijk tussen de planten te strooien.
Tineke Hensen says
Ik mulch met allerlei blad van onkruid, planten en oogstresten. Moet dat blad helemaal gaaf zijn of mag aangetast blad ook gebruikt worden?
Gerard van den Bedem says
Hoe kan je het beste zaaien in de mulch? Bijvoorbeeld wortelen. Ik maak een geutje tot het zand, zaai de wortelen en dek het zaad af met zand. De vogels gaan in de mulch op zoek naar eten en verplaatsen de mulch op de fijne plantjes. Hoe voorkom je dat?
Een tip: ik gebruik hennepstro om rond een bed te leggen met veel bladgroente. Ik maak daar een ‘dijkje’ van. Slakken komen bijna niet over her dijkje (omdat het zo fijn is) en heb dan weinig slakkenvraat in de bladgroente.
Lian says
Beste Frank,
Dit jaar ben ik voor het eerst nogal chaotisch bezig in mijn volkstuintje en het groeit en bloeit best goed. Thuis heb ik een wormenbak en los daarvan ook nog groente/fruitafval, in beiden doe ik al het groene voedingsafval en ook eischalen, koffie- en thee afval, pompoenpitten, aardappelschillen, echt alles…. behalve citrusfruitafval. In mijn tuin heb ik een composthoop met het groenafval uit mijn tuin en ik voeg groente/fruitafval toe. Alles wil ik als “mulch” teruggeven aan mijn tuin. Ik rommel maar wat aan. Ik vraag me af….wat kun je beter niet in je wormenbak, groente/fruitafval of tuincomposthoop doen of in je tuin laten?
Succes met je boek!
Groetjes,
Lian
Anne Vyncke says
Dag Frank,
Ik heb wel wat vragen rond mulchen…
Wat als het enkele maanden niet regent en zo warm is als nu? Voor het ogenblik heb ik gewoon geen mulchmateriaal meer. Zelfs het onkruid groeit niet meer. Ik heb de vorige jaren me beredderd met het snoeien van bomen en dat te verhakselen maar die hebben het nu ook heel moeilijk. Ik dacht dat meer houtsnippers leggen een oplossing zou kunnen zijn. Ik legde het afgelopen jaar veel houtsnippers op alle paden en daaronder is het nu ook zeer droog. Stro in dikke lagen zou kunnen helpen maar dan heb ik toch meer woelratten omdat deze niet zichtbaar zijn voor de roofvogels. Ik overweeg eigenlijk om oude lakens op de bodem te leggen op plaatsen dat er geoogst is. In hoeverre kan zoiets ook als mulchmateriaal gezien worden?
Ik heb nu al een paar jaar de overstap gedaan van compost naar veel mulchen. Ik heb de ervaring dat de oogst toch kleiner wordt. Moet er af en toe toch niet teruggeschakeld worden naar compost op bepaalde eilanden?
In de lente stelt er zich een probleem. Ik mulch heel dik voor de winter omdat wij met de nabijheid van de zee heel veel wind hebben en regen die de bodem geselt. Onze mulchlaag is een mengeling van afgestorven blad, organisch materiaal na het oogsten en gras. Ik evolueer van langsom meer naar het gebruik van eik-en kastanjeblad omdat toch wat langer blijft liggen. In februari is alles weg, de wind droogt dan alles uit, is er geen mulchmateriaal. Ik vertrek dan al met een bodem die afgezien heeft en droog is voor ik de zomer in ga. Hoe dik moet ik dan gaan en waar vind ik al dat materiaal wetende dat ik hier onze buren inschakel, op onze wei buiten de tuin, de randen afmaai om het blad allemaal te hebben? Eigenlijk ben je daar toch niet zelfvoorzienend, is het toch je eigen systeem niet dat het beredderd? Ik gebruik al veel smeerwortel en vermits de koningskaars zich vrolijk uitzaait is dat ook dankbaar mulchmateriaal maar het is gewoon niet voldoende.
Ik kijk er naar uit om je boek te lezen! Een fijne zomer nog, Anne
Vince Lieckens says
Ik heb sinds een jaar of drie een moestuin. Nu is dit het eerste jaar dat ik grote stukken van die tuin heb gemulchd met verschillende soorten materialen (stro, cacaodoppen, hennepstro, …) De vorige twee jaren lieten we altijd alles onbedekt. Nu heb ik ondertussen gemerkt dat de gemulchte stukken minder droog aanvoelen en een meer kruimelige structuur hebben als de onbedekte stukken grond. Ondanks die voordelen zit ik wel nog met enkele vragen (die door sommige mensen hier ook al gesteld zijn):
– Hoe geraak je aan voldoende mulchmateriaal. Het is wel mogelijk om stro/hooi/… aan te kopen, maar als je grote hoeveelheden niet-biologisch stro moet aankopen gaat de essentie wel ergens verloren… Hennepstro of cacaodoppen kan je wel biologisch kopen, maar zijn dan weer duurder (zeker cacaodoppen kosten veel).
– Je schrijft in je boeken om de grond heel het jaar door bedekt te houden. De meeste klassieke werken (ecologisch tuinieren van Velt bv.) raden aan om de grond in de lente onbedekt te laten. Stel dat je nu inderdaad je grond bedekt houd in april/mei, vroeg ik mij af hoe je het best kan zaaien. Verwijder je de mulchlaag op de stukjes die je inzaait, of zaai je er gewoon rechtstreeks in? Heb zelf al eens geëxperimenteerd met rechtstreeks te zaaien in een bed gemulchd met cacaodoppen en daar leken de zaden goed op te komen. Maar cacaodoppen zijn natuurlijk veel fijner dan stro of hooi…
Marion Wiendels says
Ik lees vaak dat er twee keer per jaar gemulched zou moeten worden. Maar mijn (beperkte, want alleen pas sind dit kalenderjaar) ervaring is dat er dieren gaan rommelen in de mulchlaag. De mulchlaag bestaat bij mij overigens uit karton en daarop een dikke laag bladeren. Door het gerommel verschuift er veel mulch; dat heeft ertoe geleid dat ik in de korte tijd dat ik met mulchen werk al drie keer een nieuwe laag heb moeten aanbrengen. Doe ik iets verkeerd, of klopt het dat het zo kan gaan.
Cony says
Hallo Frank, ik weet niet of deze reactie nog relevant is gezien dit topic al van een half jaar geleden is. Ik heb geen moestuin (sinds dit jaar wat aardbeiplantjes, telt dat ?☺️), enkel een siertuin (ong. 10 a). Ik lees je blog nog maar een jaartje om deze siertuin zo milieuvriendelijk te onderhouden en mulchte met veel blad -en vooral houtig materiaal van de beuk en haagbeuk en 2 platanen, komend van een verjongingssnoei vorig jaar. De taxus durfde ik niet te mulchen en heb ik naar het containerpark gedaan. De siergrassen heb ik in het voorjaar afgeknipt en opzijgelegd, waarna ik ze later heb verhakseld en tussen de aardbeiplantjes gelegd. Ik weet niet echt wat te doen met onkruid, ik voer het af naar het containerpark. Ik probeer nu met bodembedekkers te werken en heb al heel wat worteldoek weggehaald. Misschien is het een idee om een hoofdstuk(je) te wijden aan het mulchen dat enkel bedoeld is als onkruidonderdrukker voor een siertuin? Ik zou er in ieder geval veel van kunnen leren.
Met beste groeten,
Cony