Je herinnert het je vast nog wel: het beeld van de koala in Australië die uitgedroogd aan de bidon van een fietser ging drinken. De video ging de wereld rond, geld werd vlot opgehaald om koala’s, kangoeroes en andere dieren te redden. Medeleven over het lot van deze dieren werd overal gedeeld, en terecht. Maar ondertussen bleven dezelfde mensen het vlees eten van duizenden dieren die in erbarmelijke omstandigheden opgegroeid en geslacht zijn. Vreemd toch?
Honden vs varkens
Honden zijn ook zo’n fenomeen. Ze worden vaak gezien als deel van de familie, krijgen het beste voedsel en goede zorgen. Het idee om zo’n dier na een jaar te slachten en op te eten stuit op weerzin en wordt afgedaan als belachelijk in onze streken.
Maar het eten van varkens, een dier dat minstens even intelligent is als een hond, is wel evident en normaal. Dat dezelfde mensen zo’n varken, dat uiterst hygiënisch is, sociaal en zelfbewust is en abstract kan denken, wel geschikt vinden om een miserabel leven te hebben voor het geslacht wordt, is op zijn minst dubbelzinnig te noemen.
Dieren zijn vaak slimmer dan mensen
En deze dubbele moraal vind je overal terug. Het is een wereldbeeld dat uit de middeleeuwen stamt, maar eigenlijk al vele jaren weerlegd is. Uit onderzoek weet men dat er veel dieren een hoge mate van intelligentie hebben. Denk aan kraaien die het verstandelijke niveau hebben van kinderen van 7 – 8 jaar en gereedschappen gebruiken. Er zijn trouwens vele dieren die complexe zaken kunnen die de intelligentie van mensen doen verbleken: eekhoorns hebben vaak 100-den verstopplaatsen met noten en vruchten. Ze sorteren hun voorraden naar gelang houdbaarheid. Ze slagen er daarna in om maanden later in een totaal veranderd landschap hun voorraden terug te vinden. Sterker nog, ze weten wat ze waar verstopt hebben en eten eerst de minst houdbare voorraden op. En zo zijn er nog veel meer voorbeelden op te noemen waaruit blijkt dat dieren niet die domme gevoelloze wezens zijn, op aarde gezet voor ons. Dieren steken ons vaak voorbij op vlak van intelligentie, het is maar hoe je ernaar kijkt.
Laat de tuin een startpunt zijn
Ook in een tuin is het tijd dat wij ons wereldbeeld bijsturen. Rupsen zijn niet nutteloos, wespen hebben hun functie en slakken zijn er niet om door ons in twee geknipt te worden. Respect en begrip voor alle leven zou de basis moeten zijn van een tuinier. De eerste gedachte bij het waarnemen van insecten moet niet zijn: hoe krijg ik die dood? Juist in tegendeel! Het moet zijn: hoe krijg ik er meer in mijn tuin?
Probeer het gewoon!
Moeilijk? Waarschijnlijk wel, zeker in het begin. Maar toch is het de moeite om anders naar het vele leven in je tuin te kijken. Geleidelijk verandert je visie, en daarmee ook je manier van werken en tuinieren. Bestrijden, vallen zetten en andere oorlogstaal verdwijnt uit je woordenschat en wordt vervangen door aantrekken, helpen en genieten. Veel beter toch?
Marc says
Moeilijk? Nee, van jongs af aan beschouw ik alle leven als heilig. Als je naar de natuur kijkt, worden dieren ook gedood om te verorberen. Maar daar dood men om te kunnen overleven en het nest groot te brengen. Bij mensen is het anders! Je kan eigenlijk stellen dat het om geld en het welzijn gaat en helaas ook voor het plezier. Niet om de honger te stillen! Neem nog maar een extra stukje, zeker als het BBQ is. De overschot wordt weggegooid!
Kijk ik naar mijn tuin, dan zie ik dat ook daar Prooien en predators aanwezig zijn. De meeste mensen zijn hebzuchtig en willen het maximum eruit halen en beschouwen de meeste levende wezens dan maar als ongedierte, want het schaadt hun. Of ze zien zelfs niet graag!
Woelmuizen en slakken zijn zowat de enige dieren die mijn moestuin schaden. Maar ze doden? Neen, dank u! Bij woelmuizen probeer ik iets te plaatsen dat trillingen veroorzaakt – helpt niet altijd – en slakken verplaats ik zo’n 30 meter verder.
Sonja Van Meirvenne says
Top artikel ! Dank 🐛🐞🐜🐌🦗🕷️
Naomi says
Ik heb ontzettend veel mieren op mijn erf. Ik ben aan de ene kant dankbaar want wat ruimen ze ‘troep’ snel op zeg. Aan de andere kant … nemen ze de boel helemaal over. Ik heb wel minstens 5 verschillende mierensoort gezien en sommige willen ook graag in huis feest vieren. Dat gaat me te ver. Heb jij tips m.b.t. mieren?
Patrik says
Azijn, kaneel, ze houden er ook niet van o over koperdraad te lopen. Op het web vindt je zeker nog andere middeltjes, bovenstaande heb ik zelf met succes uitgeprobeerd.
Hilde Decoene says
Wat is je probleem met de mieren?
Door te jagen op verschillende insecten: spinnen, wormen en duizendpoten houden mieren het bodemvoedselweb in evenwicht. Op hun beurt lokken mieren andere nuttige dieren naar je tuin: hagedissen, vogels en egels bijvoorbeeld.
Johanna says
Precies! Hoe dubbel is die zogenaamde dierenliefde van mensen. Ik ben 25 jaar geleden gestopt met vlees eten. Puur vanwege de weerzinwekkende vee-industrie dat zoveel dierenleed veroorzaakt. Dat dit ook steeds milieu vervuilender bleek, daarvan had ik toen nog geen idee.
Hilde Decoene says
Volledig mee eens maar momenteel zijn de woelmuizen in de groentetuin toch wel zeer hongerig. Ze zorgen ook voor allerlei goeds, daar ben ik van overtuigd. Wat doen jullie met overdadig bezoek van de woelmuizen?
Johnny says
Dag Hilde
Ook sommige jaren last gehad van woelmuizen. Van alles geprobeerd. Nu al enkele jaren zeer weinig tot geen schade. Mijn ervaring: probeer een torenvalk in de buurt van de moestuin te krijgen; als je een woelmuispijp ziet: de gang verstoren; in de pijp urine gieten (of erin (laten) plassen als dat kan); de teelt van een bepaalde groente spreiden: dus bvb niet alle wortelen op éénzelfde perceel. Meer kans dan dat niet alle wortelen aangetast worden. Idem voor andere door woelmuizen gegeerde groenten.
Hilde Decoene says
Bedankt voor je reactie Johnny. Ik heb enkele jaren geleden aardpeer/topinamboer aangeplant om de muisjes daarheen te lokken. Anderzijds besef ik dat je ze daar ook mee aantrekt. Het is zoals met oostindische kers en luizen weg lokken. We hebben hier torenvalken en daarmee het vertrouwen dat ze mee het evenwicht helpen bewaren. Gangen verstoren, groenten doorheen mekaar zetten (in gebogen lijnen werken) en flessen in delven doe ik reeds. Ik probeer ook nog eens de plasmethode. Anderzijds gun ik de woelmuizen wel af en toe een wortel, prei, venkel, knolvenkel voor bewezen diensten.
Marc says
Tot op heden ben ik er nog niet in geslaagd om 100% vegetariër te worden. Maar dat neemt niet weg dat ik wekelijks 2 a 3 dagen geen vlees eet. En toch leef ik vanuit het standpunt “alle leven is heilig”. Ik neem, maar beperk me tot wat ik nodig heb. Ik ga geen vlees eten waarvan ik zeker weet dat het dier heeft afgezien. Bijvoorbeeld kikkerbilletjes (waarvan de poten levend worden afgetrokken) of kreeft (levend gekookt) en om nog honderd andere redenen.
Ik besef heel goed dat de mens en de industrie weerzinwekkend leed veroorzaken en verzet me waar ik maar kan. Van tuiniers zou je dan inderdaad denken dat ze meer respect en begrip hebben voor alle leven, maar helaas is ook dat niet het geval. Kortom, hier valt heel veel over te vertellen, maar het zal pas veranderen als het te laat is. Dom, dommer, domst! De wereld, fauna (het dierenrijk) en flora en het mensdom.
Nicky says
💚👍
Sam says
Heldere omschrijving van de leed die mensen veroorzaken op weg naar controle dwang en alles naar de eigen hand te willen zetten.