Het huis van Bruce Wayne (=Batman) staat in lichterlaaie na een aanval van zijn grote uitdager Ra’s Al Ghul. Bruce kan zich met de hulp van zijn butler, Alfred, nog juist redden via een geheime doorgang. Ze geraken op tijd in de lift die leidt naar de grot onder het huis, maar vallen hard naar beneden. Nadat Bruce beseft wat er gebeurd is, is hij klaar om de handdoek in de ring te gooien en de strijd op te geven.
Hierop antwoordt Alfred: Waarom vallen we, meneer? Omdat we zo misschien leren om zelf terug recht te krabbelen!
Grote uitdaging
Het beginnen van een moestuin is een grote uitdaging voor iemand die nog nooit in de tuin heeft gewerkt. Zeker wanneer u dan op een natuurlijke manier wilt tuinieren, komt er nog veel meer bij kijken.
U moet uw moestuin goed plannen, de randen aanleggen, de juiste oriëntatie kiezen, kiezen of u een beddenstructuur of boomstructuur gebruikt, welke bedekking – stro, compost, houtsnippers, … – u gaat gebruiken, of u bij de voorbereidingen gaat afdekken met stro en karton of alles nog eenmaal omspit. En de lijst gaat zo nog wel even door.
Het is overweldigend en u moet dan nog beginnen met alles te leren over zaaien, planten en onderhoud van uw tuin.
Tuinieren is een hel! Of niet?
Indien u geen goede begeleiding heeft en iemand die u kan helpen bij het opstarten van de tuin, dan kan dit wel eens lelijk tegenvallen. Daarom adviseer ik ook altijd om met een klein stukje te beginnen waarop u kan experimenteren en proberen of de manier waarop u werkt de juiste is. Op een klein stukje is het immers gemakkelijk om bij te sturen of uw aanpak aan te passen.
Want ook het zaaien en planten zelf loopt niet altijd van een leien dakje. Ook ik heb nog elk jaar wel een teelt die helemaal mislukt door weersomstandigheden, ineens een grote aanwezigheid van slakken of rupsen of gewoon een ondermaatse groei door een onbekende reden.
Er zullen teleurstellingen zijn, het opzetten van de moestuin is een groot werk en het is allemaal niet zo eenvoudig. Maar er is ook een grote keerzijde!
Verschillende redenen om WEL te tuinieren
Er zijn voor mij verschillende redenen waarom tuinieren zo plezant is.
De allereerste reden is dat ik graag buiten ben. Ik kan er niet tegen om hele dagen opgesloten te zitten en zou nooit een job willen hebben waarbij ik 5 dagen van de week aan een bureau moet zitten. De geur van buiten reuken, de zon (momenteel de regen en sneeuw) op je gezicht voelen, … het is enorm leuk.
De tweede reden is mijn verwondering. Ik kijk altijd met veel verwondering naar allerlei zaken die groeien, bloeien en leven in de tuin. Wanneer je er even bij stilstaat, is het gewoon heel bijzonder hoe alles kan groeien en leven, zonder één enkel probleem, hoe alles weet wanneer het moet bovenkomen, wanneer het zijn bloemen moet tonen, hoe bijen rondvliegen, …. Ronduit fantastisch!
En de laatste en heel belangrijke reden voor mij is het gevoel van voldoening, van succes. De eerste jaren na het opstarten van een moestuin zijn het nog kleine successen, en zijn er nog veel mislukkingen. U moet immers alles leren en dit gaat niet enkel door het lezen van een boek. U moet leren uit ervaring!
Maar wanneer u stramienen vol met aardbeien kunt plukken in de vroege zomer en uw kinderen ziet genieten met sap dat van hun kin naar beneden loopt, dan word ik gelukkig.
Wanneer ik met mijn zonen courgetten ga afsnijden, erwten ga plukken of aardappelen uitdoen en hun enthousiasme zie bij het helpen, dan word ik gelukkig.
Wanneer ik ‘s middags in de tuin kan rondlopen, hier een beetje kan afdoen en daar een beetje kan afdoen en dit dan klaarmaak zodat we een lekkere maaltijd kunnen eten, recht uit de tuin, dan word ik gelukkig!
Slimme butler
Waarom kennen we tegenslagen en moeilijkheden in de tuin? Omdat een groot deel van het plezier van tuinieren in het vinden van oplossingen en het behalen van successen ligt. En successen komen pas na tegenslagen en moeilijkheden.
Zet dus door bij de eerste tegenslagen, vraag om hulp bij iemand die kan tuinieren maar geef zeker niet op: de beloning voor uw harde werk komt er zeker!
Om het met de woorden van Alfred te zeggen: Waarom kennen we tegenslagen in de tuin? Om zo de voldoening van succes te ervaren in onze eigen tuin.
Volgende Stap?
Schrijf u in voor email updates, zo wordt u automatisch op de hoogte gehouden van elk nieuw bericht!
Joyce says
We hebben een hele grote moestuin (met kas) en gebruiken uiteraard totaal geen bestrijdingsmiddelen. Al meer als 10 jaar sta ik meer gebukt om onkruid te verwijderen i.p.v. dat ik bezig ben met andere dingen van belang in de moestuin, de moedeloosheid slaat regelmatig toe. Al maanden volg ik uw artikelen met veel interesse en ben tot de conclusie gekomen om uw methode “het bedekt houden van de grond” te gaan doorvoeren. We verzamelen overal onbedrukt karton wat best nog een klus is voor een grote tuin. We hebben wel een vraagje: ” hoe zaai je met karton en compost kleine zaadjes als wortelen en pluksla, wordt er dan een stukje kaalgemaakt”? Verder onze complimenten voor het bewust maken van alle gezonde methodes. We blijven alles met interesse volgen.
Vriendelijke groet, Rob en Joyce
Frank Anrijs says
Dag Rob en Joyce,
het bedekken van de grond is in het begin een groot karwei en een grote uitdaging maar het loont zeker de moeite. En niet enkel naar minder werk toe, maar ook naar een betere bodemstructuur, beter bodemleven en betere voedingstoestand.
Het is wel zo dat wij onze grond aanvankelijk afdekken met karton en stro of compost, maar ook permanente bedden aanleggen. Onder de permanente bedden leggen wij geen karton, als bodembedekking gebruiken we enkel compost en hier bovenop mulch van smeerwortel, houtsnippers, bladeren, oogstresten, … Wij zaaien en planten dus in een bed waar geen karton onderligt.
Ik weet niet hoe u juist te werk gaat gaan maar u heeft via mijn nieuwsbrief de brochure over het aanleggen van permanente bedden al gekregen denk ik. Indien u hier nog vragen over heeft mag u gerust een mailtje sturen :-).
Groeten,
Frank
Joyce says
Beste Frank,
Dank voor je uitgebreide antwoord. Het artikel over permanente bedden is me helaas ontgaan maar door uw antwoord is me wel duidelijk hoe het werkt. Inmiddels hebben we 4 bedden van 1.40 m. breed x 11.00 m. lang gemaakt met karton en compost. Alle bedden die nog volgen doen we voorlopig op de manier met enkel compost en mulch. Onze moestuin ligt aan het bos dus we hebben voldoende compost voorradig en ook gemaaid gras is genoeg aanwezig. Dan nog rest me de vraag hoe u dan zaait. Maakt u dan de grond kaal en zaait u in de kaal gemaakte grond of zaait u in de compostmulch-laag?
Nogmaals dank en vriendelijke groeten,
Rob en Joyce
Frank Anrijs says
Dag Rob en Joyce,
wij zaaien altijd rechtstreeks in de compost. Dit gaat echter niet in alle soorten compost. Wij gebruiken groencompost, een GFT-compost bv. is niet geschikt om rechtstreeks in te zaaien en te planten.
Wanneer er een mulchlaag op de compost ligt doen we die om te zaaien een beetje open. Na het zaaien schuiven we de mulch terug dichter bijeen. Wanneer de plantjes dan boven de grond staan, kunt u de mulch nog een beetje dichter leggen, volledig terug sluiten doen we bijna nooit.
Het karton onder de compost zal redelijk snel zacht worden door het vocht en de vertering zal al snel beginnen wanneer het karton bedekt is met een dikke laag compost. Ik verwacht dat planten die u in april en mei zaait en plant gemakkelijk door het karton gaan kunnen groeien met hun wortels. Ik zou er mij alvast niet teveel zorgen over maken.
Veel succes!
Frank