Vrijdag was er de laatste winterlezing bij Yggdrasil, de afsluiter ging over mulchen. Volgend jaar zullen er uiteraard terug lezingen doorgaan bij Yggdrasil, al zal het via een iets andere formule zijn. Er staan weer allerlei plannen op stapel voor komend najaar en winter dus moet ik soms wat keuzes maken in de activiteiten die kunnen doorgaan 🙂 .
Maar terug naar het mulchen, ik denk niet dat er ingrepen in je tuin zijn die meer verschil maken dan mulchen. Er hangt natuurlijk heel veel mee samen en je kan het een niet los zien van het ander (zoals niet meer spitten) maar het is toch vooral mulchen dat heel veel andere dingen overbodig maakt en ervoor zorgt dat je gigantisch veel tijd wint.
Betere bodem
Door te mulchen ga je je bodemleven voeden, het bodemleven dat verantwoordelijk is voor het verbeteren van je bodem. Door al dat voedsel, door al dat organisch materiaal dat je op je bodem legt (niet inwerkt!), krijg je een overvloed aan bacteriën, schimmels en andere micro-organismen. De bacteriën maken kolonies en scheiden stoffen uit die zorgen voor mooie kruimelige grond. En de schimmels zijn al helemaal onmisbaar: zij maken een kleefstof aan die alle bodemdeeltjes samen kleeft en daarboven zorgen zij voor een goede structuur met hun uitgebreide netwerk aan schimmeldraden.
Het is trouwens vooral om deze schimmels te sparen dat een spitvork en zelfs een woelvork beter niet gebruikt wordt in de moestuin.
Deze betere bodemstructuur is op zich al enorm belangrijk voor de groei van je planten maar heeft nog andere voordelen. Misschien voordelen waar je niet direct bij stilstaat, maar die wel een grote impact hebben op je manier van tuinieren. Doordat het bodemleven en de bodemstructuur beschermd blijven door de mulchlaag (zowel tegen koude en warmte als tegen regen en zon)wordt je grond zacht en kruimelig. Je krijgt geen harde uitgedroogde bovenste laag in de zomer, je krijgt ook geen dichtgesmeerde modderige laag wanneer het overvloedig regent.
Je bodem blijft eigenlijk altijd zijn goede kwaliteiten behouden, wat ervoor zorgt dat deze ook klaar ligt in het voorjaar. Wanneer het tijd wordt om te zaaien en te planten (wat is het lang wachten dit jaar!) dan moet je niet meer gaan spitten, je bodem fijnmaken, een zaaibed aanleggen … Je doet gewoon het overschot van de wintermulch opzij en je begint. Geen voorbereiding meer nodig, je bodemleven heeft dit tijdens de winter gedaan!
Geen onkruid
Een andere tijdswinst is het wegblijven van onkruid. De functie van onkruid is onder meer het bedekken van de bodem. Blote grond wordt verafschuwd door de natuur en ze zal alles in het werk stellen om dit op te lossen. Snelgroeiende onkruiden bedekken de blote aarde soms op enkele weken en zullen dus altijd opnieuw opduiken. Daarom dat het een eindeloos werk is om je tuin onkruidvrij te maken zonder de bodem te bedekken. Het onkruid blijft komen 🙂 .
En hier komt mulchen dan in het beeld. Door te mulchen bedek je de kale bodem en valt een belangrijke functie van onkruid weg. En je zal merken dat het onkruid ook effectief wegblijft:
En dat is niet alles! Naast het feit dat het overgrote deel van je onkruidproblemen verleden tijd zijn, kan je de onkruiden die er wel doorkomen veel eenvoudiger verwijderen.
In een kale bodem die uitdroogt en hard wordt, kan je een onkruid zoals een distel, paardenbloem of boterbloem nooit wegkrijgen met wortel en al. In een gemulchte bodem met een goede bodemstructuur is dat een fluitje van een cent. Je kan heel veel planten eenvoudig uitkrijgen met alle wortels. Gedaan met het wekelijks schoffelen tegen onkruid. Denk je eens in hoe zalig het is dat je een distel met een stuk wortel van 20 cm kan uitrekken. Of brandnetels met een hele sliert grote en fijne wortels. Boterbloemen? Gewoon vastpakken bij de groeikern en je hebt ze helemaal mee!
Dat is onvoorstelbaar in een gewone tuin waar gespit en gewroet wordt, het is de logica zelve in een natuurlijke tuin 🙂 . Mensen die langskomen op een rondleiding verschieten er soms van hoeveel oppervlakte wij ‘bewerken’ in een beperkte tijd. Maar het is eigenlijk logisch: we mulchen in het najaar intensief en moeten dan niets (maar echt niets!) meer doen voordat we zaaien en planten in april en mei. Dan volgt er een drukke periode met mulchen, nog een beetje planten en vooral oogsten.
Nog voordelen?
Er zijn nog veel meer voordelen aan mulchen: denk maar aan het aantrekken van natuurlijke vijanden, het vervangen van bemesting … Maar dat zijn onderwerpen voor een andere keer 🙂 .
Ik raad je dus aan om ook een mulchverslaafde te worden en te proberen om je tuin jaar in, jaar uit te voorzien van een dikke mulchlaag. Het zal je manier van tuinieren ingrijpend veranderen, en wel op een positieve manier. Minder werk en meer opbrengst, wie wil dat nu niet?
Volgende Stap?
Schrijf u in voor email updates, zo wordt u automatisch op de hoogte gehouden van elk nieuw bericht!
Lilian says
Hoi, gewoon even een vraag. Kan ik ook nu beginnen met mulchen? Nu mijn moestuin planten bijna allemaal naar buiten kunnen de aarde in? Ik heb al stro rond mijn tomaten gelegd. Maar kan het bij alle planten?
En is er verschil tussen stro en hooi?
En de laatste vraag, moet je dan 2x nukken? Een keer in het voorjaar en nieuwe laag en een keer in het najaar een extra dikke laag.
Frank Anrijs says
Ik beantwoord je vraag volgende blogpost, het antwoord is te lang om in een reactie te schrijven 🙂
Lilian says
Nukken moet natuurlijk mulchen zijn. Mijn woordenboek kent het woord niet?