We hebben de gewoonte in de familie om elk jaar in de zomerperiode een (leerrijke) uitstap te doen: alle broers en zus met de kinderen, samen met opa en oma 🙂 . Dit jaar was de bestemming Xanten: reden hiervoor was de studierichting en interesse van enkele kinderen. Xanten is een archeologisch park waar er geleidelijk aan een oude Romeinse stad herrijst. Momenteel zijn er al enkele gebouwen gedeeltelijk of helemaal terug opgebouwd. Wat mij vooral opviel is dat die gebouwen, de indeling van de stad, de opbouw van de thermen, het opvangen, aan- en afvoeren van water echt wel ingenieus gebeurde. De Herberg bijvoorbeeld was een groot gebouw met ruime kamers, luxueuze bedden en met een groot terras en tuin eraan. Het badhuis was een heel goed uitgewerkt systeem waardoor je koude baden en warme baden had, waar je kan ontspannen en letterlijk kon baden in luxe.
Nooit gedacht dat zo’n dingen 2000 jaar geleden al bestonden! Het deed je echt anders nadenken over het verleden en hier specifiek het vernuft en de mate van beschaving van de Romeinen.
Veel bestaande kennis
Hetzelfde gevoel heb ik vaak wanneer ik boeken en teksten lees van wetenschappers uit de 19de eeuw of de periode vlak voor de wereldoorlogen. Denk maar aan Schauberger waarover de blog van vorige week ging, een natuurwetenschapper met een ontzaglijke kennis van water, maar ook nog vele andere dingen. Of Julius Hensel, die later bijval kreeg van Justus Liebig en een hevig voorstander was van het gebruik van lava.
Ik heb voor het permacultuur magazine een artikel geschreven over paramagetisme en hiervoor redelijk wat gegraven in oude teksten. Ook hier merk je weer dat monniken vele 100-den jaren echt al veel kennis hadden van landbouw, van astrologie. Ze hadden kennis die wij, vreemd genoeg, nu niet meer hebben. Maar zo zijn er veel oude beschavingen die op sommige vlakken voor stonden op onze huidige kennis: denk maar aan de Egyptenaren, Polynesiërs, Maya’s, Inca’s, Chinezen of Indiërs. Boeken, relativiteitstheorie, kennis van atomen, hoogovens, seismografische instrumenten, kompas, buskruit, rekenmachines, autostrades, het transporteren van water over vele kilometers … Geloof het of niet, het bestond allemaal al vele 1000-den jaren geleden.
Vooruitgang is helemaal geen lineaire gebeurtenis waarbij iedereen telkens een beetje slimmer wordt. Vele dingen zijn al verschillende keren (her)uitgevonden in de loop van 1000-den jaren, en terug vergeten!
Toch neergekeken op het verleden
En toch zijn de reacties heel dikwijls heel denigrerend wanneer je begint te vertellen over wetenschap van 100 jaar en laat staan van 1500 jaar geleden. Alsof je door kennis van lang geleden toe te passen automatisch terug in een lemen hut moet gaan wonen zonder enige ‘moderne’ voorzieningen (die ze dus 2000 jaar geleden bij de Romeinen ook al grotendeels hadden).
Het is enorm verrassend om telkens weer te lezen dat wanneer er vroeger iets gebouwd werd het toeval moest zijn als het perfect in lijn stond met een hemellichaam of als het een functie zoals energie opslaan perfect uitvoert: ‘want toen hadden ze die kennis niet’, staat er dan vaak bij. Kan je beschavingen waar ze perfect konden voorspellen wanneer er een aardbeving plaats ging vinden, waar ze ertsen konden smelten net zoals wij in industriële hoogovens doen, waar ze boeken konden drukken en waar ze een perfecte kennis van astrologie hadden zo maar afdoen als wilden en dommeriken?
Ook betere kennis van groenten kweken?
Zou het dan zo verrassend zijn als er vroeger ook uitstekende kennis was in het kweken van groenten? Kennis die grotendeels verloren gegaan is in het Westen tijdens de donkere middeleeuwen en die we gewoon nog niet opnieuw ontdekt hebben? Paramagnetisme, lava, ley-lijnen, piramides, stenen torens, geluid op de juiste frequentie … Er zijn vele zaken die heel gevoelig liggen zodra je erover begint.
Je bent dan al snel een wollen sok die totaal niet wetenschappelijk bezig is en in fabeltjes gelooft. En dat mag niet in permacultuur, want dat is een ontwerpsysteem dat gebaseerd is op wetenschappelijke kennis. Maar die wetenschappelijke kennis heeft ons naar ons huidige landbouwmodel gestuurd: spuiten, mesten en ploegen zijn de hoofdzakelijke bezigheden van een boer en leidt ons voedselsysteem regelrecht naar de afgrond. De tekenen hiervan worden steeds duidelijker, zelfs voor de boeren zelf!
Is het dan zo verkeerd om van de begane paden af te gaan en te kijken wat er allemaal mogelijk is, wat er vroeger gedaan werd? Hoe men op een andere manier grote opbrengsten kan behalen van gezonde groenten, gekweekt in een gezonde bodem? Want het is toch niet omdat het nog niet bewezen is dat het niet waar is. Of omdat het lang geleden toegepast werd, het niet juist is, met het argument dat onze kennis nu zo veel verder staat. Als je eens kritisch rondkijkt heb ik daar toch vaak mijn twijfels over …
Experimenteren
Ik praat er niet dikwijls over op mijn blog of bij cursussen maar zoals wij ervaring hebben opgedaan met lavameel en er een heel nieuwe wereld opengegaan is, doen we de komende jaren ook proeven met andere technieken zoals paramagnetisme, piramides en geluid. Ik ben ervan overtuigd dat er nog veel vooruitgang te boeken is op vlak van natuurlijk tuinieren. Het is zoeken en experimenteren, maar ik ben overtuigd dat je de begane paden moet verlaten en je eigen nieuwe weg moet zoeken. Al is nieuw dan behoorlijk relatief, het is eerder experimenteren met oude kennis en deze proberen te vertalen naar onze omstandigheden.
Het is alvast spannend! Misschien lukt het niet en hoor je mij er nooit meer over praten, of misschien lukt het juist heel goed en staat mijn blog er vol van over enkele jaren. Wie weet 🙂 .
Heb jij iets wat je denkt dat zou kunnen geprobeerd worden of heb jij ooit iets gelezen over een techniek die handig kan zijn in een natuurlijke moestuin, laat het dan zeker weten in de reacties hieronder.
Volgende Stap?
Schrijf u in voor email updates, zo wordt u automatisch op de hoogte gehouden van elk nieuw bericht!
Pé says
Interessante insteek !!!
Ik volg graag mee …
Annika says
Ben bijzonder benieuwd naar deze experimenten, ik volg het graag mee!
J.C. van de Velde says
Ik ben heel benieuwd naar je bevindingen! Er zijn inderdaad al proeven gedaan met open piramides om groei te bevorderen…
Irena Van Den Langenbergh says
ben benieuwd, ik gebruik ook vele zaken die ik van mijn griekse bomma heb geleerd;
Patrick Vanderhulst says
ik heb vooral interesse voor nuttige associaties. Voor eenjarige teelten iets minder belangrijk voor zover men monoteelten vermijdt en aan vruchtwisseling doet. Maar voor permanente gewassen lijkt het mij wel relevant. Welke kruiden zijn nuttig en welke nefast in een fruittuin/voedselbos ?
riet says
Boeiend! Interesseert me ook! Ik volg het op.
En alvast bedankt voor uw enthousiasme.
Goran says
De romeinen hebben een hoop waardevols hiernaartoe gebracht. Tamme kastanjes, zevenblad, walnoot…
Ik raad iedereen aan om de romeinse leerboek landbouw “De Re Rustica” van Columella (bij voorbeeld gratis hier te lezen in het Engels)
http://penelope.uchicago.edu/Thayer/E/Roman/Texts/Columella/de_Re_Rustica/1*.html
Wat wel opvalt is de ecologische verwoesting die deze landbouwmethode bracht. Columella schrijft bij voorbeeld dat een wijngaard het beste wordt aangelegd waar eerder oerbos stond. Eerst moet je alle bomen kappen, de wortels uitgraven en een paar keer ploegen, dan je wijnstokken zetten. Dan moet je drie keer per jaar omspitten rond elke wijnstok en tussen de wijnranken het liefst een paar keer per jaar ploegen.
(Mijn hypothese is dat het veel opbrengst gaf, door heel veel vrijkomende nutrienten, maar ten koste van de bodem-koolstof-gehalte. Een sort kolenmijn.)
Columella schrijft ook dat je een wijngaard of akker na een paar decennia eigenlijk moet verlaten omdat de bodem “moe” wordt, zelfs met wisselteelt.
In zijn tijd waren er “ongeindige” oerbossen waar de beschaving naartoe kon expanderen…
Toen de landbouwgronden rond Rome wenig meer opleverde viel het Romeinse Rijk uit elkaar. Herkenbare ontwikkeling?
Iets wat wel leuk is van Columella is bij voorbeeld zijn aanbevelingen om naast de wijngaard een hakhoutveld te maken voor tamme kastanjepalen, en een hakhoutveld te maken voor bindwilg, om de benodigdheden lokaal te produceren.
Ik denk dat we heel veel kunnen leren vanuit de oudheid, maar niet alles wat ze deden was volhoudbaar.
Ria says
Ben zeer geïnteresseerd! Bedankt Frank, om dit alles met ons te delen!
Nog zo’n insteek, al gehoord van het werk geschreven door Dr. Marc Elsen: “Polariteits geneeskunde: Voedsel als Medicijn”
Ria says
Ben erg geïnteresseerd! Bedankt Frank om dit met ons te delen!
Nog zo’n insteek, al gehoord van het werk geschreven door Dr. Marc Elsen: “Polariteits geneeskunde: Voedsel als Medicijn.”
Allan says
Misschien dat principes van Terra preta, een zeer oud systeem uit de tropen, op een bepaalde manier toegepast kunnen worden in Nederland en België
Johan Duyck says
Zou ik zeker doen, Frank! Benieuwd wat er in je volgend boek te lezen zal zijn :-), want aan je eerste boek heb ik al ontzettend veel gehad!
Ik logeerde in juli 2017 een week met het gezin bij Philip Forrer, een Nederlander die al jaren in de Aude (Fr) woont. Ik stak er heel wat op en heb ook gezien dat wat hij zegt, werkt. Dit is in het kort wat hij doet: https://www.youtube.com/watch?v=Pl83rDXxgwI
Hartelijke groet!
Jo says
Echte wetenschap kent geen taboes. Mainstream “wetenschap” zit er vol van. Een wetenschapper die de impuls voelt om bepaalde “kennis” van anderen weg te lachen i.p.v. de proef op de som te nemen, zou toch moeten weten dat hij de grens van zijn “geloof” heeft bereikt en dat die niet noodzakelijk samenvalt met de rand van “wetenschappelijkheid”. Dat onderscheid lijkt me les 1 te moeten zijn in de 1e kandidatuur van een wetenschappelijke richting, onder het definiëren van “Wat is wetenschap?” Bedankt Frank, voor jouw -naar mijn mening- wetenschappelijke aanpak. Ik ben zeer benieuwd naar jouw bevindingen!
Dimitri says
Yannick van Doorne? Een man met veel kennis over dit thema.
Hieronder zijn website: https://www.elektrocultuurvandoorne.com
Hij geeft ook lezingen ( in het Nederlands) op uitnodiging. Moest je dat kunnen organiseren. Mij zeker laten weten. Hij heeft zijn doctoraat erover gemaakt. Hij bezit al de informatie en het bijhorende materiaal, vb piramide, windgong 342Hz,…
Hilde SL MESKENS says
hallo allemaal, Ja en de Bio Dynamische landbouw ….. wel vrij complex, maar zoals de grafkamer van de farao energie oplaadt (wat we graag willen “geloven”), brengt BD kosmische energie in de aarde , dus in uw groenten en fruit (wat we misschien moeilijk kunnen geloven …) . Eerder kwaliteit dan kwantiteit gericht …..Ik woon in Frankrijk, hier is een groentenboer die permacultuur en Bio Dynamie associeerd op van die “buttes”(van die opgehoopte bergskes). Waar die normaal na een jaar of twee inéénzakken en redelijk verharden, blijven de zijne -met BD- heel licht en rul binnenin. Dat komt door de compostremedies die hij rechtstreeks in de “buttes” steekt, ipv in de compost hoop. Die blijven daardoor heel”levend”.
Tuinmachine says
Erg interessant, ik lees hier graag meer over. Ben toevallig zelf ook bezig met een moestuin.
Bertus Niezing says
Ben benieuwd wat je met een piramide gaat doen. Ik heb er een precies op schaal ong 50cm hoog.
Robotmaaier says
Ook erg benieuwd. Wanneer kom je met de volgende update?
Klusser says
Gaaf artikel. Ben er zelf ook geinteresseerd ingeraakt!
Klimaatbeheersing says
Is er al weer een update?