Een tijdje terug heb ik een artikel geschreven over plaaginsecten in de tuin. Nu denkt u misschien: “Dat is toch wel straf dat daar gewoonweg geen luizen, rupsen en slakken voorkomen. Ik kan mij dat in mijn eigen tuin niet voorstellen!”
Nu hebben wij wel “plaaginsecten” in onze tuin zitten, maar omdat ons ecosysteem al goed ontwikkeld is, krijgen deze nooit de kans om zich tot een probleem te ontwikkelen.
Waar we wel soms problemen hebben is in onze serre en plastic tunnels. Dit is een onnatuurlijk milieu, een plek die afgesloten is van de omgeving en waar andere omstandigheden heersen. De luchtvochtigheid is dikwijls hoger, wind is er niet, de temperaturen liggen hoger en natuurlijke vijanden hebben geen of nauwelijks toegang.
Maar ook hier bestaan er oplossingen voor schimmels en vretende en zuigende insecten.
Basalt- of Lavameel
Gesteentemeel is denk ik al wel bekend bij de meeste tuiniers. De voordelen zijn groot, het is gemakkelijk toepasbaar en wordt meestal meegegeven in het plantgat, al dan niet samen met lavagruis.
Maar de voordelen van gesteentemeel zoals lava- en basaltmeel reiken verder dan enkel een verrijking aan soorten sporenelementen. Ook naar het vermijden van schimmelziekten en vretende insecten is dit een schitterend product.
Schimmels en Vreters
Het poeder heeft een drogende werking. Het trekt water als het ware aan waardoor de bladeren van de planten goed opdrogen en schimmels geen kans krijgen.
Ook zorgt deze vorm van bladbemesting ervoor dat het blad harder wordt waardoor het veel minder problemen gaat ondervinden.
Tegen insecten is de werking ook heel effectief, na een toepassing van lava- of basaltmeel verdwijnen deze direct. De reden hiervoor is de samenstelling van gesteentemelen. Deze afzonderlijke deeltjes van het gemalen gesteente zijn dikwijls heel scherp. Hierdoor kunnen kevertjes en andere vretende insecten niet meer van de plant eten omdat ze dan deze scherpe stukjes binnenkrijgen.
Vergelijk het met uw favoriete eten voor u op een bord, lekker ruikend, helemaal klaar gemaakt zoals u het graag heeft, enkel zijn er glasscherven over gestrooid. Gaat u het opeten?
Ook kruipt het fijne poeder tussen de gewrichten van de insecten waardoor deze zich niet of nauwelijks nog kunnen verplaatsen.
Maar opgelet!
Denk er wel aan dat deze effecten voor zowel plaaginsecten als nuttige insecten gelden. Ook de nuttige insecten gaan problemen krijgen met hun gewrichten, ook de nuttige insecten gaan geen voedsel hebben want hun eten – de plaaginsecten – verdwijnt ook na een bestuiving.
Daarom gebruiken wij gesteentemeel enkel als bemesting in onze tuin. Wanneer er luizen, kevers, rupsen of andere insecten voorkomen, laten wij de natuur zijn eigen evenwicht zoeken. Tot nu toe leidt dit altijd naar groenten zonder schade, zonder ingrijpen van onze kant.
Alleen in onze serres, bij een aantasting door schimmels of luizen grijpen wij in. Natuurlijke vijanden kunnen hier niet helpen en dan is een bestuiving de enige manier om onze tomaten, paprika’s, aubergines en komkommers insect- en schimmelvrij te houden.
Hoe toepassen?
Mijn vader gebruikt een verstuiver, dit vindt u in elk tuincentrum, waarmee hij het poeder verstuift over de planten. Gewoon een dun laagje verstuiven over de planten en al uw problemen zijn opgelost :-).
Onthou wel: om uw evenwicht in uw tuin op te bouwen mag u ook geen gesteentemeel inzetten als “bestrijding” van plaaginsecten. Dit meel kunt u best enkel gebruiken in een serre waar er geen evenwicht kan opgebouwd worden.
Volgende Stap?
Schrijf u in voor email updates, zo wordt u automatisch op de hoogte gehouden van elk nieuw bericht!
Marc says
Frank, waar koopt gij uw lavameel / bazaltmeel.
groeten
Marc
Frank Anrijs says
Dag Marc,
het gemakkelijkste is pholin-bazaltmeel kopen in een tuincentrum. Je kan het in dozen kopen of voor grotere hoeveelheden in zakken van 10 – 20 kg.
Groeten,
Frank
Guy Barré says
Frank,
heeft zeezand een extra meerwaarde?
Indien gespoeld om het zout eruit te krijgen.
Je vind er veel kleine stukjes gebroken schelp bij tussen.
Hebben die schelpen een extra meerwaarde?
En zou het bijvoorbeeld nut hebben je mosselschelpen te malen en zo te recycleren in de tuin?
Ik ging er vanuit dat bepaalde micro-organismen op die schelpen (of gruis) gaan vestigen.
Greetz
Guy
Frank Anrijs says
Dag Guy,
wij doen het zelf niet want ik denk/dacht dat schelpen moeilijk te composteren zijn. Maar uit onderzoek blijkt inderdaad wel dat voor het afbreken van schelpen er speciale bacteriën nodig zijn. Bacteriën die nuttig zouden zijn in het beschermen van planten tegen ziektes.
Maar zelf heb ik hier geen ervaring in. Wat ik wel gelezen heb is dat schelpenmeel vergelijkbaar is met beendermeel en dikwijls gebruikt wordt als organische meststof.
Groeten,
Frank
Annemarie says
gebruik een mondkapje voor de bescherming van uw eigen longen; dit is erg belangrijk! Het stof kan zéér, zéér fijn zijn.
Groeten Annemarie
Frank Anrijs says
Inderdaad een beetje voorzichtig zijn. Wij proberen zo weinig mogelijk meel te laten vliegen en laten het niet stuiven.
Bedankt voor de tip Annemarie 🙂
Jo Switten says
Ik los dat basaltmeel op in het water waarmee ik de planten begiet. Meestal een dikke soeplepel per gieter. Volgens mij wordt het dan ook vlugger opgenomen in de bodem. Of doe ik daar verkeerd aan?
Pieter says
Ik heb een ander vraagje.
Mijn oom die heeft een serre die vol cactussen staat. Gedurende de winter, zoals nu, is er dus in het geheel geen luchtverplaatsing omdat de verluchtingsramen praktisch altijd gesloten zijn.
Daarom krijgen de cactussen last van wolluis. Deze werden vorige jaren, decennia, bestreden met nogal giftige middelen.
Naargelang ik kan afleiden uit je artikel, zou hij dus beter lavameel kunnen verstuiven in geheel zijn serre?