Sinds het verschijnen van mijn eerste boek is er veel vraag geweest over onze manier van combineren. Het systeem van schijnbare chaos is intuïtief, bevat weinig regels en maakt het mogelijk om je tuin een natuurlijk uitzicht te geven. Omdat het systeem echter totaal anders werkt dan de gangbare manieren van combineren, is het voor velen een grote stap om op deze manier te werken.
Het idee voor een app over dit systeem was geboren, maar het uitvoeren van dit idee bleek iets meer voeten in de aarde te hebben 🙂 .
Een app
Het eerste idee was het ontwikkelen van een app die je op je tablet of smartphone kon gebruiken om de juiste combinaties te maken. Na een korte navraag bleek dat al snel financieel niet haalbaar: de kostprijs voor het ontwikkelen van een app loopt blijkbaar al snel hoog op. Eenvoudiger is het ontwikkelen van een website met daarin een programma waarmee je de combinaties kan maken. Daarvoor is vorig jaar de crowdfunding opgestart, met groot succes overigens! De opbrengst is gebruikt om de ontwikkeling van deze website te starten, maar ook hier werd mij al snel duidelijk dat het niet zo eenvoudig is om je gedachten te vertalen in eentjes en nullen. Het is ondertussen mogelijk om basiscombinaties te maken, maar er zijn allerlei combinaties die in een grijze zone vallen en die vormen een moeilijkheid.
Reeks lezingen
Degene die via de crowdfunding ingeschreven hadden voor het nieuwe platform, hebben intussen een hele reeks lezingen gekregen waarin ik uitgebreid ben ingegaan op de achtergrond, het hoe, waarom, wat en de praktijk van het systeem van schijnbare chaos. Tegelijkertijd heb ik ook gevraagd welke problemen de cursisten tegenkwamen in verband met het combineren in de moestuin. De vele antwoorden die ik kreeg maakten mij duidelijk dat het niet enkel het combineren op zich is wat voor problemen zorgt, maar de bredere context riep ook vragen op. Hier bedoel ik mee: vragen over mulchen, over compost, de gevolgen van niet spitten, vragen over het oogsten …
Het deed mij beseffen dat er misschien meer nodig was dan enkel een plek waar je terecht kan om combinaties te maken. Dat het misschien beter is om het platform niet te beperken tot het systeem van combineren maar om het uit te breiden. Het resultaat is een gewaagd opzet waar iedereen moeite voor zal moeten doen en een inspanning moet leveren. Niet enkel ik, maar ook de cursisten 🙂 .
Wat doe ik?
Het opzet is om een hele boel informatie te voorzien en op te bouwen over natuurlijk tuinieren. Niet enkel de basisinformatie die je overal vindt, maar ook specifieke, praktische en diepgaande informatie. Het komt ook tegemoet aan de vraag van velen die een cursus hebben gevolgd en begonnen zijn maar nog meer informatie en kennis willen krijgen. Het is dus de bedoeling om een soort van bibliotheek op te bouwen waar geleidelijk aan steeds meer informatie in staat en beschikbaar is voor iedereen die op zoek is.
De bibliotheek bestaat uit vele verschillende onderdelen:
- brochures over vele verschillende onderdelen van natuurlijk tuinieren. En niet enkel algemene informatie maar een brochure die uitsluitend gaat over het mulchen met houtsnippers van naaldbomen, of een brochure die dieper ingaat op het gebruik van een sikkel in de moestuin zijn perfecte voorbeelden van mogelijke onderwerpen. En zo zijn er vele 100-den dingen die meer aandacht vragen maar deze zelden krijgen omdat er nergens een echte plek voor is.
- Kortere artikels over allerlei onderwerpen. Waarschijnlijk minder diepgaand dan een brochure, zeker een stuk korter. Deze zullen regelmatig verschijnen en samen met de brochures een steeds grotere kennisbank vormen. Ook hier zijn de invalshoeken breed en de onderwerpen soms slechts zijdelings gerelateerd aan de natuurlijke moestuin. Maar er zal altijd een link zijn die ervoor zorgt dat je bijleert.
- Webinars. Iets wat ik ondertussen al vele malen per jaar doe en wat een eenvoudige manier vormt om op een andere manier informatie over te brengen. Een beeld zegt vaak meer dan duizend woorden waardoor je soms enorm veel kan leren tijdens een presentatie van een uur. En de moderne technologie zorgt ervoor dat ik aan mijn bureau kan zitten en jij in je zetel 🙂 . De frequentie ligt nog niet vast maar de webinars zullen zeker maandelijks doorgaan en telkens een thema behandelen.
- Interviews? Mensen die met natuurlijk tuinieren bezig zijn hebben veel kennis. Door te praten met gelijkgezinden, door vragen te stellen en eens te kijken hoe iemand anders dingen aanpakt kan je heel veel ideeën opdoen en bijleren. Ook dit zal een onderdeel vormen van het platform, al moet ik nog uitzoeken hoe ik dit juist ga aanpakken en uitvoeren. Maar ik kijk er nu al naar uit!
- Een forum waar je terecht kan met vragen, andere mensen kan helpen of gewoon kan vertellen over jouw tuin. Ook dit is een krachtig iets om elkaar het gevoel te geven dat je niet alleen bezig bent en niet de enige bent waarbij er wel eens iets misloopt. Ook kan je vol trots je oogst en bevindingen delen 🙂 . Maar misschien nog belangrijker is dat we zo ook samen kunnen oplossingen zoeken, nieuwe technieken bedenken en ervaringen en kennis kunnen uitwisselen. Want niemand weet ooit alles en we leren allemaal elke dag nog bij, en met hoe meer we zijn, hoe beter dit werkt.
Naast alle bovenstaande is er uiteraard ook het programma waarmee je je planning voor de tuin kan opmaken.
Bedoeling?
De uiteindelijke bedoeling is om een plek te creëren waar er kennis is. Waar er naast kennis ook uitwisseling is tussen de leden, waar iedereen zijn eigen kennis op tafel legt en we zo natuurlijk tuinieren naar een hoger niveau kunnen brengen. Door elkaar te helpen, ook mij, worden we allemaal een betere tuinier en verspreidt natuurlijk tuinieren zich misschien net dat tikkeltje sneller over België en Nederland.
Ook wil ik dieper graven via dit platform. Kijken voorbij de oppervlakte, bijleren over zaken waarvan mijn kennis nog oppervlakkig is, en omgekeerd jou een dieper inzicht geven in sommige zaken. Maar daar heb je tijd voor nodig, en vaak ook een hoop informatie. De bedoeling is om ervoor te zorgen dat niet iedereen zich moet doodstaren op zijn eigen tuin en alles zelf moet bedenken, maar dat we samen op pad gaan. Dat maakt het toch eenvoudiger volgens mij.
Afgesloten website
Dat het allemaal op een afgesloten website komt te staan lijkt misschien tegenspraak met wat ik eerder heb geschreven, maar ik heb hier enkele goede redenen voor.
Ten eerste zal ik in die nieuwe platform zeer veel tijd steken en door hier een vergoeding in de vorm van een lidmaatschap voor te vragen kan dat. Daarnaast zorgt een afgesloten website er ook voor dat internettrollen buiten blijven. Ik ben helemaal geen fan van sociale media zoals Facebook. Ik heb al in verschillende groepen gezeten waar vragen en discussie over tuinieren ontaarden in onvriendelijke tot zelfs vijandige gesprekken met als gevolg dat enkel de roepers en verbaal mondige mensen overblijven en al de rest weggaat of nauwelijks nog iets durft te posten.
En dat wil ik niet. Ik wil een plek hebben waarvan je weet dat er geen stomme vragen en antwoorden bestaan, waarvan je weet dat iedereen je met respect behandelt, zelfs als je denkt dat jouw antwoord niet veel bijbrengt of denkt dat jouw kennis ontoereikend is. Een soort veilige haven waar je met al je problemen, ideeën en vondsten terecht kan. Waar je niet beoordeeld wordt op wat je denkt, maar op je inzet, je vriendelijkheid en bijdrage aan de groep. Van de pot gerukte ideeën, onverwachte suggesties en rare gedachtekronkels hebben al vaker de basis gelegd voor belangrijke uitvindingen, dus deze zijn meer dan welkom 🙂 .
Dat is eigenlijk de voornaamste reden om de site af te sluiten voor publieke toegang: geborgenheid, een veilige plek voor gelijkgestemden.
Wat moeten deelnemers doen?
Zoals ik al schreef, iedereen moet eraan werken, zoiets ontstaat niet vanzelf! Het vraagt werk en zal zeker niet eenvoudig zijn om op te bouwen. Daarom is het de bedoeling dat iedereen die wil deelnemen zich ertoe verbindt om te helpen en zijn (kleine) bijdrage te doen. Allereerst door vragen te stellen op het forum en via mail zodat ik weet waarover de brochures en artikels moeten gaan.
Daarnaast door webinars te bekijken, door op het forum actief te zijn door vragen te stellen, anderen te helpen en deel te nemen aan de gesprekken en discussies. De mensen die er nu inzitten via de crowdfunding gaan samen met mij de basis uitbouwen en de eerste stappen zetten. Eens de fundamenten gelegd zijn en het platform klaar is om meer mensen te ontvangen zal het opengesteld worden voor nieuwe deelnemers. Dat zal slechts met mondjesmaat zijn, zodat iedereen telkens goed zijn weg weet te vinden en geholpen kan worden.
Ik vermoed dat tegen het voorjaar er enkele plaatsen vrijkomen en we dan stilaan kunnen verder bouwen en nieuwe stappen zetten met het project om natuurlijk moestuinieren te verspreiden doorheen België en Nederland.
Wordt vervolgd 🙂 !
Volgende Stap?
Schrijf u in voor email updates, zo wordt u automatisch op de hoogte gehouden van elk nieuw bericht!
Sjoerd de groot says
Hallo Frank,
Ik volg je al een aantal jaren, ik heb jou boek in mijn bezit en heb de cursus natuurlijk moestuinieren gevolgd.
Ik pas het toe in mijn tuin wat in het derde jaar al positieve resultaten geeft. Maar ik ben er nog niet. Vragen zoals de hoeveelheid lava meel of granulaat tijdens het planten of zaaien, veel of weinig?
Dan het combineren, hiervoor heb ik je een kleine bijdrage gedaan voor jou crowdfunding actie.
Ik wil graag van de gelegenheid gebruik maken om mee te denken naar aanleiding van deze mailing.
Is het bij dezen mogelijk om meer informatie en of inschrijving te verkrijgen van jou afgesloten wedsite.
Ik zie jou reactie graag tegemoet.
Met vriendelijke groet
Sjoerd de Groot
Olaf spek says
Hallo Frank!
Ik heb al meerdere malen geprobeerd me in te schrijven voor je nieuwsbrief, maar krijg het niet voor elkaar. Ook reageer je niet op mijn mails (of krijg je ze niet binnen?) Graag hulp hierbij
greet says
Dag Frank, en alle medelezers en tuiniers,
Ik heb je avondlijke seminars niet live kunnen volgen maar bekijk ze nu op mijn tempo. Ik vermoed dat onderstaande onderwerp niet aan bod kwam. Dus naar aanleiding van jou verzoek hierboven om onderwerpen aan te reiken, mijn bekommernis: omgaan met schaduw, welke eenjarige planten kunnen (andere dan bladgroenten en kruiden)?
Mijn stadstuintje is erg schaduwrijk. Mijn eenjarige tuin is 23m2 (8 bedjes van 1,2 op 2,4) klein en tot mei (en vanaf augustus) krijgt de helft hiervan hooguit 4 uur zonlicht. Ook de klimbonen die in vollezon staan zorgen voor schaduw en verkleinen dus mijn zonrijke stuk.
Ik kweek van feb tot nu (probeer dit althans). Voor- en najaarsteelt op zelfde bedjes en zomerteelt op ander (en de lege plekken opgevuld met wat ik extra opgekweekt heb). Roteren kan bijna niet gezien de schaduw…en ik wil gevarieerder eten. Wekelijks 2 keer snijbiet en andere warmoessoorten en veel slasoorten daar komt het dit jaar op neer.
In ons klimaat in de schaduw kweken, daar wil ik dus meer van weten.