Het gekende probleem waar heel veel tuiniers die stoppen met een grondbewerking mee sukkelen: woelmuizen. Ze vreten aan je pastinaken, aardperen en bieten, ze eten het hart uit je andijvie en vreten de wortels van je fruitbomen af.
Je hoort en leest overal over mogelijke oplossingen om deze dieren weg te krijgen, maar welke werken nu en welke niet? Bij Yggdrasil kampen we al jaren met deze ambetanterikken, en ondertussen wordt het probleem steeds kleiner zodat we nu toch enigszins kunnen samenleven. Benieuwd op welke manier wij het probleem hebben aangepakt?
Ik geef een inleidende uitleg en overloop verschillende mogelijke oplossingen in de video hieronder 🙂 .
Video
Periodiek probleem
Het probleem met woelmuizen is zeker niet opgelost bij ons, maar de meeste tijd van het jaar kunnen we enigszins samenleven. Maar het kweken van witloofwortels, andijvie of vroege knollen in de tunnel blijft toch frustrerend door de grote vraat van deze beesten.
Ik heb de indruk dat onze manier van werken woelmuizen enigszins onder controle houdt in het voorjaar en de zomer, maar dat tegen het najaar ze telkens hun populatie voldoende kunnen opbouwen om toch weer (te) veel schade te veroorzaken.
De reden hiervoor ligt vooral bij de natuurlijke vijanden volgens mij. De ouders vangen veel muizen tijdens het opgroeien van de jongen en houden zo de populatie in het voorjaar onder controle. Maar eens de jongen uitvliegen (bij uilen) of op een andere manier weggaan (mollen, fretten …) , wordt de druk op de plaagdieren veel kleiner en kunnen ze hun aantallen weer opbouwen. Tegen het najaar is het aanbod van voedsel ook kleiner en doen ze zich te goed aan onze witloofwortels, aardperen en andijvie. Ook winterbloemkolen moeten het vaak ontgelden en verdwijnen voortdurend. Het frusterende is dan vooral dat ze enkel wat wortels opeten maar hierdoor wel de hele plant vernietigen voor ons!
Heb jij een oplossing?
Ik heb al van verschillende mensen gehoord dat het verstoren van de gangen niet voldoende is, dat zelfs spitten vaak niet voldoende is. Ik vermoed dat het wegkrijgen van deze dieren niet mogelijk is, maar een langdurig evenwicht, zonder het onevenwicht in het najaar en de winter zou toch aangenamer zijn.
Heb jij een oplossing voor dit probleem? Hoe pak jij dit aan? Of weet je het ook niet meer? Laat maar horen in de commentaren hieronder of op mijn instagram (@natuurlijke_moestuin)
Brigitte Martens says
Mijn kat wil wel eens helpen, zij vangt veel muizen en zelfs ratten. Verder heb ik roofvogelpalen gezet en laat een groot stuk van onze weide wild groeien terwijl er een kronkelend pad in loopt dat steeds kort wordt gehouden.
lode devos says
Ook hier een intens woelmuizen probleem. En ALLE middeltjes geprobeerd, inclusief de gangen volproppen met mensenhaar. Ook nog speciale lookcapsules ondergronds aangebracht. Allemaal zonder resultaat. We hebben uilen, sperwer, wezel enz… Maar die krijgen het bestand niet onder controle. We hebben ook mollen… Heb tot nu de gangen wel manueel wat verstoord maar ga dat nu nog intensiever doen. Hoop al een paar jaar op de woelmuizen mirakeloplossing maar die zal niet bestaan. Geduldig zijn, gangen verstoren en heel veel groenten kweken waardoor er voor ons genoeg overblijft. Toch bedankt voor de video. En… wie weet komt er bij de reacties toch nog iets wat helpt.
Egon Hultink says
Gangen dichttrappen en consequent gier van vlierbladeren gieten in de holen in het seizoen.
Anouk Kern says
Dag aardeliefhebbers,
In onze tuin zijn ook in bepaalde moestuinbedjes woelratten gespot. In een ander bedje komt heel veel wolfsmelk tevoorschijn dus die laat ik alvast staan. Nu is mij afgelopen tijd opgevallen dat we vanuit verschillende gezichtspunten naar een “dierenplaag”kunnen kijken
Zeker ook zoals de tips hierboven.
Wat ook erg helpend kan zijn, merk ik zelf, is om de symboliek van de “plaag” of eigenlijk van het dier te lezen. Wat komt het dier vertellen aan ons. Wat voor een boodschap bezit dit dier.
In dit geval de betekenis van de (woel)muis.
Muis; “die ons laat weten dat we belangrijke schakels zijn met ieder hun eigen kracht en unieke zijn, die samen een mooie krachtige ketting vormen. Je zou je als muis bang of gemanipuleerd kunnen voelen en geloven dat we nietige poppetjes zijn in het geheel, maar jij bent van wezenlijk belang!! Je maakt deel uit van dit bijzondere geheel. En we kunnen wél opstaan voor het belang van dieren planten en bomen. Dus laat van je horen.
Dit toepassen binnen je tuin of in je leven, kan ook van invloed zijn op de aanwezigheid van het dier / de plaag in je buurt.
Tuingroet Anouk
lode devos says
Vergat nog dit: hier zijn katten geen optie gezien het al te intens wegvangen van kleinere zangvogels.
Monica says
Velt geeft ook wat aardige tips om uit te proberen … Misschien dat sommige lezers van Yggdrasil ervaring hebben met e.e.a.? Laat het ons vooral weten!
https://velt.nu/woelmuis
Rita Bultinck says
Wij hebben eveneens last van woelmuizen of -ratten (wat is het verschil?). Wij verstoren “handmatig” de gangen bij het zaaien, planten en oogsten. Hebben ook veel molshopen in fruit- en moestuin, daarom nog geen grote hoeveelheid mollen wel te verstaan, wel zeer intensieve werkers 😏 Onze oplossing: we planten meer dan we zelf verbruiken. Kortom, een goed evenwicht zoeken tussen mens en dier.
Verwegen says
In het boek 34 planten om mee te tuinieren staan de volgende planten om woelratten en veldmuizen te weren: Wijnruit (koud aftreksel), Gewone vlier (gefermenteerd extract) en Kruisblad wolfsmelk (gefermenteerd extract), waarbij deze laatste een tijdelijk effect heeft van ongeveer 15 dagen.
Ik heb deze nog niet toegepast, want het boek pas afgelopen maand gelezen.
Philippe Lauwers says
Knoflook planten helpt niet: ik ben dit jaar 20% van mijn look kwijtgeraakt.
Ik overweeg nu een luidspreker in te graven en freejazz te spelen 😉
Jef Scheepers says
Ik doe nu alles in bakken voorzien van een stalen gaas onderin, mazen maximum 6mm x 6mm. Heeeeeel erg veel werk en een eenmalige kost maar wel zeer efficiënt en geweldig om eens helemaal geen aangevreten groenten te hebben!
Bram de Volder says
Iemand ervaring met menselijke urine in de gaten laten lopen? Ik heb zelf het idee dat het in ieder geval de druk er wat afhaalt. Territorium afzetten…
Mars vd Bruggen says
Hoi,
Wij hadden in het begin van dit seizoen veel gaatjes/holletjes in de tuin.
Ik heb er urine (plus gebruikt wc-papiertje bij wijze van afsluiting) in gedaan. De prop wc-papier bleef zitten, werd niet weggeduwd, cq aangeknaagd.
Het leek of de muizen steeds wat verderop (en nu dus buiten de moestuin) hun territorium zochten.
Ik moet wel zeggen dat ik geen enkel medicijn o.i.d. gebruik, anders kunnen residuen hiervan in de grond komen.
Maar of het écht werkt valt pas te zeggen na afloop van het seizoen, wanneer de bieten, aardappels e.d. geoogst gaan worden.
Maar het uitblijven van meer holletjes is hoopgevend.
Mars
Anja van den Bighelaar says
Omdat ik ratten op de tuin ontdekte, en gehoord had, dat menselijke urine zou kunnen helpen de ratten te verjagen, giet ik regelmatig urine (van mijn dochter die geen medicatie gebruikt) hier en daar in de tuin en op de composthoop waar de ratten een nest in hadden gemaakt. Sindsdien ben ik niet alleen de ratten kwijt, maar ook de woelmuizen. Ik zie tenminste geen gaatjes meer in de grond en heb ook geen vraat van (woel-)muizen aan mijn planten.
Voor mij dus de meest vriendelijke oplossing, jammer voor de tuinders waar deze muizen nu zitten.
Peter Hes says
Hallo Frank,
Ik heb best wel baat bij het gebruiken van carbid.
Dit strooi ik in de gangen en dek gooi er een beetje water erop en sluit de gang af met een tegel. Wie weet is dit het ei van columbus voor een hoop tuinders die minimaal hun grond bewerken.
Al 20 jaar pas ik dit toe op mijn volkstuin van 350 m2, wat ook prima helpt tegen mollen.
Van Lommel Marcel says
Voor fruitbomen helpt het als je bij het planten rond de wortels een korf van fijn mazig kippengaas maakt en van een beetje rond de stam sluit. Als de boompjes groeien komen de wortels door het gaas, maar dat zijn dan oudere wortels en minder aantrekkelijk.
Jerry Kloeck says
Ook al heel veel geprobeerd! Carbid werkte totaal niet bij mij. Ik heb ook de indruk (voorlopig toch al) dat menselijke urine de druk inderdaad verlaagt! Ik heb bepaalde wortelgewassen ook beveiligd met draad (omdat ik het beu was dat ze mijn worteltjes, witloof, aardappelen, schorseneren, yacon enz. allemaal lekker opsmulden of in ieder geval beschadigden).
Kris says
Wij hadden vorig jaar last van ratten en toen heb ik rattenvallen gezet. Daar zaten heel regelmatig ook allerlei soorten muizen in. En nu zijn de ratten weg, en is ook de druk van de woelmuizen merkelijk lager (wel nog afwachten tot alle knol- en wortelgewassen beginnen afrijpen). Ik vermoed dus dat die ook tussen de gevangen muizen zaten. Vallen zetten is mss wel geen effectieve methode op grotere terreinen, maar in mijn beperkte moestuin van 50 m2 had het duidelijk effect.
Caroline van Elferen says
Hallo Kiss,
Welke rattenvallen heb je gebruikt? Ik heb er verschillende besteld en uitgeprobeerd zonder reultaat helaas. Mijn mooie ‘Engelse’ tuin, grenzend aan een sloot, zit nu vol met ratten en woelmuizen en ik ben ten einde raad.
Eddy Petersborg says
Ik weet het niet maar misschien kan het hinderlijke geluid van een botsend blikje tegen een metalen paaltje in de grond een oplossing bieden. Mollen moeten er toch niet van weten en zoeken andere oorden op.Lijkt me ook milieuvriendelijk.
Jenny says
Het zou kunnen werken. Het probleem met dergelijke oplossingen is dat dit ook heel hinderlijk is voor de mens.
Koen says
Een kat die in de moestuin rondloop helpt ook wel heb ik hier gemerkt.
Teveel te dik mulchen geeft volgens mij ook een goede schuilplaats voor woelratten. En mollen in de tuin laten, deze eten blijkbaar ook kleine woelratten/muizen op.
Rudy says
Ik probeer er te vangen met verschillende soorten vallen en alleen in de late wintermaanden.
De reden is dat het heel verstandige diertjes blijken te zijn die al gauw door hebben hoe die vallen werken en zich niet meer laten verlijden, behalve wanneer ze echt honger krijgen en dan nog kan je er maar een klein aantal vangen.
Ik heb wel de indruk dat ze door de vallen voorzichtiger worden en dat de aantallen minder snel toenemen dan wanneer je ze gewoon hun gang laat gaan.
Drie jaar geleden had ik bijna geen oogst meer over zeker de aardappelen en de wintergroenten werden bijna volledig opgevreten.
Nu lijkt het voor het tweede jaar op rij toch wat beter te zijn, maar toch is het altijd spannend afwachten wanneer ik de aardappelen rooi, dan pas zie ik hoe erg het is geweest.
Jenny says
Ik heb volgens mij echt woelratten, geen woelmuizen. Ze hebben zelfs mijn appelboom gedood. Ik heb afgelopen voorjaar brandnetelgier gemaakt en dit zo in de gangen gegoten. Dan zag je ineens allemaal nieuwe gangen. (ze vluchtten) Ik heb vallen geplaatst maar nooit iets gevangen. Ik heb doorntakken in de gangen gedaan, en mensenhaar.. gangen dicht etc. Ze waren weg. Dacht ik. Want wat vind ik nu zo tussen de doorgeschoten sla.. jawel.. hele diepe rattenhol. Zucht. Ik ga bloembollen kopen die zouden stinken voor deze beestjes. Wie weet..
Jenny says
Ik snap het idee van vogels aantrekken.. maar gaan diezelfde vogels niet ook je groenten opeten? Zitstok voor een vogel is zo geplaatst, maar je bepaald natuurlijk niet welke soort erop gaat zitten..
Frank Anrijs says
Een zitstok op hoogte is specifiek voor roofvogels en deze gaan je groenten met rust laten. De enige vogels die naar mijn weten lastig zijn in de tuin zijn duiven en deze hebben geen zitstok nodig. Dus ik denk niet dat het een probleem zou vormen.
Kris says
Een emmer ingraven tot onder de gangen met een deksteen. Woelmuizen vallen er zo in! Vangplaatsen regelmatig controleren uiteraard, de diertjes niet van honger of dorst laten creperen!
Hoe meer emmers op verschillende plaatsen, hoe meer en sneller effect. Geen emmers uitgraven, wel bijkomende plaatsen waar ze nieuwe gangen maken. Op elke emmer ook een grote deksteen plaatsen.
Is milieuvriendelijk, goedkoop en zeer efficiënt!
Vraagt wel een inspanning en wat geduld.