[mashshare]
Het gekende probleem waar heel veel tuiniers die stoppen met een grondbewerking mee sukkelen: woelmuizen. Ze vreten aan je pastinaken, aardperen en bieten, ze eten het hart uit je andijvie en vreten de wortels van je fruitbomen af.
Je hoort en leest overal over mogelijke oplossingen om deze dieren weg te krijgen, maar welke werken nu en welke niet? Bij Yggdrasil kampen we al jaren met deze ambetanterikken, en ondertussen wordt het probleem steeds kleiner zodat we nu toch enigszins kunnen samenleven. Benieuwd op welke manier wij het probleem hebben aangepakt?
Ik geef een inleidende uitleg en overloop alle mogelijke oplossingen in de video hieronder 🙂 .
Video
Volgende Stap?
Schrijf u in voor email updates, zo wordt u automatisch op de hoogte gehouden van elk nieuw bericht!
Willem van 't Riet says
Hallo Frank,
Bedankt voor je video over woelmuizen. Wij hadden er ook veel last van. Ik verwachte nesten in de mulch.
Wij hebben veel vraat. Maar ik overgegaan op verhoogde bedden. Ik maak bakken van 1,80×120. Daar doe ik een strook dubbeltjesgaas onder. Maas 13 mm. Daarin gaat 15 cm compost . Daar poot ik in en dan er gaat nog een bak 1,80×120 bovenop. Daar mulch in en bovenop die bak een frame met dubbeltjes gaas. Sinds die tijd geen vraat meer. Heeft nog meer voordelen. Frame met plastic voor voortrekken. Frame met horrengaas tegen vliegen bij ui en wortel en kool. Naar mate kool hoger word gaat er steeds weer een tussenbak op enz enz. Het hout komt van oude schuttingen die worden weggegooid. Hout is prima en chemische stoffen zijn allang uitgespoeld.
Groeten
Pieter says
Dag Willem,
Is het misschien mogelijk om van je houten constructie eens een foto te publiceren?
Groetjes
Willem van 't Riet says
Hallo Pieter,
Ben net negen nieuwe bakken aan het maken. Maar waar kan ik die foto’s posten?
Groeten
Willem
Marijke says
Roofvogels aantrekken zou kunnen werken bij ons. De moestuin is omgeven door weides en er zitten sowieso al veel roofvogels in de buurt. Maar we hebben ook krielkipjes. Zijn die dan nog wel veilig in de buurt van roofvogels?
De woelmuizen zitten trouwens ook bij de kippen dus het getrappel van de kippen verjaagt niet echt de muizen ;-(.
Groetjes
Ann says
Het enige wat bij ons tot nu toe heeft geholpen zijn overstromingen. Nu, dat wil ik ook liever zo weinig mogelijk in mijn tuin natuurlijk:-(. Op dat moment komt het water waarschijnlijk zo snel langs alle kanalen binnen, dat een deel van hen omkomt.
Ik heb nu wel een nestkast gekocht voor de torenvalk. ‘k Zoek alleen nog een plaats om hem te kunnen ophangen. Hopelijk maakt dat volgend jaar al een verschil.
Wat betreft het bewerken van de bodem: ik had al last van woelmuizen lang voor ik leerde wat mulchen en niet spitten, … enzo inhield. Dus ook als je de bodem bewerkt, kan je er veel last van hebben.
groetjes
Daniël Maegh says
Als het gaat over slakken dan zou Frank zeggen positief denken, zo dus met woelmuizen moeten wij ook maar positief denken of niet? Zorgen dat de natuurlijke vijand aanwezig is zoals je al zij. Wij kunnen allerlei dieren lokken, maar uiteindelijk zullen zij zelf wel het evenwicht bepalen. Als wij er te veel in tussen komen gaan het weer uit evenwicht zijn. Het is allemaal niet gemakkelijk, maar dat maak het ook boeiend.
greet says
In het volkstuindomeintje waar ik tuinier moet iedereen biologisch werken maar de overgrote meerderheid volgt Velt en spit dus elk jaar, roteert gewassen en mulcht enkel de paden. Toch hebben zij ook veel last van woelmuizen. Zou dat komen doordat de families onder mijn ongespitte stuk ongestoord kunnen leven en uitzwermen of zou spitten het probleem toch niet wegnemen? Werkt gangenverstoren (spitten bvb) echt goed en veroorzaakt mijn tuin de ellende op heel de volkstuin?
Ann says
Hoi Greet, ik geloof nooit dat jouw tuin de ellende op heel de volkstuin veroorzaakt. Er zitten gewoon woelratten en misschien dat ze meer op de paden en bij jou zitten;-). Langs de andere kant, zelfs moesten ze zich iets gemakkelijker kunnen voortplanten dankzij jouw stukje, dan nog is dat een klein nadeel tegenover alle voordelen die jij aan de bodem – en daarmee aan de hele volkstuin – geeft. Door niet te spitten maak jij jouw bodem beter en zullen planten dus sterker en gezonder worden en minder last hebben van plaaginsecten. Minder plaaginsecten die bij je buurtuiniers kunnen gaan meeëten dus.
kim van hemelen says
Mol in je tuin, jaar nadien woelmuizen, want die zijn liever lui dan moe, en gebruiken de oude gangen van de mol, dit jaar blijkbaar voldoende voedsel voor alle beestjes, want geen vraat aan mijn wortelen, van de tientallen zelfs maar ééntje waar een klein gangetje zat van de wortelvliegmade, dit jaar in de tuin veelvuldig Afrikaantjes gepland, helpt voor de vlieg, maar ik denk nou niet dat de muizen ervoor wegblijven….Mijn tuin wordt wel elk jaar “wilder en wilder.” Misschien dat dan ook de marter, die ik gespot heb met de wildcamera, de muizenpopulatie wat onderdrukt…