Afgelopen winter en voorjaar leken een terugkeer naar normaal ‘Belgisch’ weer, maar ondertussen weten we al weer beter. Het is momenteel al lang droog en warm. En die constante noordoosten wind heeft het probleem alleen maar groter gemaakt.
Als je mijn blog al lang volgt, dan heb je vroeger waarschijnlijk artikels gelezen waarin ik trots kan vertellen over ons systeem van werken waarbij we geen water moesten geven in de tuin, zelfs niet wanneer het lang droog en heet was. Toen was lang een periode van 3 weken, sinsds 2017 is dat wel enigszins anders …
Water geven
In 2017 en 2018, de eerste jaren dat het zolang droog en heet was, waren we nog weigerachtig om water te geven en gingen we er vanuit dat de bodem genoeg reserves had om droge periodes te overbruggen. Maar met het verder wegzakken van het ondergronds waterniveau bleek dat al snel een illusie. Sindsdien geven we water, zolang onze waterputten water bevatten. En dit jaar staan ze nu al leeg. We wachten dus op (veel) regen!
Enkele tips indien je zelf twijfelt om water te geven, wanneer je best water geeft, welke factoren een rol spelen …
Joke says
Sinds het volgen van je eerste online cursus natuurlijk tuinieren tot op heden hebben we nog nooit in volle grond hoeven gieten.
In de serre gieten we andere jaren 2x / jaar, de eerste keer bij het aanplanten van de tomaten, paprika’s, e.d. en de tweede keer ergens eind augustus/begin september. Dit jaar door het extreem natte voorjaar is de serre nog niet gegoten.
Wat ik wel giet dit jaar zijn sommige van de uit pot, plug of perspot geplante planten, dit 1 of 2 keer gedurende de eerste 2 weken na het planten met een gieter rechtstreeks aan de voet van de plant.
Hopelijk kan ik het nog veel jaren op deze manier blijven doen.
Mirjam en Michel says
Je moet wel heel veel water hebben om 2-3h te sproeien met zwenksproeier. Hoeveel dagen wacht je dan om opnieuw te sproeien?
Wij deden ‘s avonds 45’ en dan is er zo 6-7l per m2 en sproeien om de 3-4 dagen.We hebben 38 m3 water en alleen de moestuin wat nodig is en watervoorraad is al bijna 1/2 op.
Nu is de ondergrond dieper nog redelijk nat van natte voorjaar.
Frank Anrijs says
Wij sproeien normaal ongeveer om de 3 weken. Onze bodem en planten kunnen deze tussentijd perfect overleven. Met onze putten vol kunnen we zo ongeveer anderhalve maand verder. En dan is het hopen op regen 🙂 .
Ruben says
Eén liter water per vierkante meter, komt neer op een laagje van één millimeter waterhoogte. 6-7 liter / m^2 komt dus neer op iets meer dan een halve centimeter waterhoogte. Dat sijpelt uiteraard in de bodem, dus ‘t is niet dat je dan maar een halve centimeter bevochtigd hebt, maar als je een bodem hebt die 10-15 cm diep uitgedroogd is, zoals nu op veel plaatsen, kom je daar niet ver mee…
Een emmer van 10 liter heeft een oppervlakte van ca. 0,05 m^2, dus 6-7 liter per vierkante meter komt neer op ongeveer een 33cl-glas op een emmer. Giet zo’n volume maar eens op een emmer en kijk wat het resultaat is…
Hier wordt regenwater ook nog door toilet en wasmachine gebruikt. Het eind van de maand halen, lukt niet zonder bui…
Ruben says
Mijn systeem:
‘s Avonds de zwenksproeier opzetten vlak voor je gaat slapen en ‘s ochtend als eerste werkt terug uit zetten. M.a.w. er wordt een nachtelijke regenbui nagebootst.
Zoals je zelf al aangeeft, wil je dat het water diep genoeg komt in de wortelzone, want je wilt de planten stimuleren om hun wortels de diepte ipv de breedte in te sturen. Het trucje met de schup toont aan hoe teleurstellend weinig centimeters effectief bevochtigd worden, dus je hebt inderdaad al uren met een zwenksproeier nodig om redelijk diep te geraken. Doe het omgekeerde trucje ook maar eens: kijk een paar dagen later hoe de vochtverdeling wat dieper in de bodem zit en hoe diep die al terug “uitgedroogd” is. Als je dus voldoende water “onder” de plantenwortels wilt (want je wil ze naar “beneden” laten zoeken met hun wortels), is zo’n nacht “regenen” echt wel aangewezen.
Het belangrijkste is inderdaad op tijd beginnen sproeien om de capillariteit van uw bodem te bewaren. Vanaf er luchtbelletjes in zitten, gaat dat “water omhoog trekken” moeilijker/niet meer. Water dat dan voor de wortels “te diep weg gezakt” is, wordt niet meer/minder op een natuurlijke wijze van de diepere lagen naar de wortellaag “gezogen”. Voorkomen ipv genezen.
In het ideale geval: na het sproeien een afdeklaag aanbrengen. Het vocht blijft hier dan onder hangen. Ideaal zijn bv grote bladeren (rabarber, zuring…) die je als dakpannen op de vochtige grond legt. Zijn ook gemakkelijker weg te nemen als je volgende keer opnieuw wilt sproeien (of daartegen zo krokant dat ze uit mekaar vallen).
Wat ik ook doe: een tuinslang aansluiten op het gangennetwerk van een woelmuis. Het water begint dan aan zijn infiltratie op enkele centimeters onder het droge oppervlak, waardoor het vocht minder moet zakken. Door de gang, is de capillariteit naar de toplaag doorbroken, waardoor minder water tot aan het oppervlak gezogen wordt en het dus beter beneden blijft.
Onder een meerlagig permacultuursysteem (geen directe zoninval, minder verlies door schrale wind) heb je trouwens minder vochtverlies. Maar dan moet je een paar jaar geduld hebben…
Daniël Maegh says
En in terracotta bloempotten water geven? Wat is jullie mening daar over?
Frank Anrijs says
Staat la lang op de planning om het in onze tunnel te doen, maar de oppervlakte van onze tuin is te groot hiervoor. In een kleine tuin denk ik dat dat zeker goed kan werken.
Rudy says
Rond deze periode worden veel hagen gesnoeid (beuk, haagbeuk, liguster, enz.).
Is het een idee om dat snoeisel, na het verkleind te hebben met bv. een grasmaaier, als mulch te gebruiken om uitdroging te vermijden?
Frank Anrijs says
Dat is idd ideaal materiaal in deze periode!
Gerrit says
Onze planten slaan allemaal geel uit. Geven we dan teveel of te weinig water?
Frank Anrijs says
In deze periode zou ik vermoeden te weinig. Maar je kan best gewoon een putje maken in de grond en kijken hoe diep de bodem vochtig is.
Janssens jp says
Ik ben ploegbaas van de groenvoorziening in Edegem bij Antwerpen..het beste is in de maanden september oktober. Alles uit te graven . Van grond.. ..op een zodanige diepte dat er 40 CM compost van minstens 6 maanden oud… en .. er. Bovenop 20 CM stalmest komt… ( ( Niet jonger dan 6 weken oud.).. daar uw planten in planten. In deze pure mest… Erna afdekken met 5 CM turf… Daar bovenop 10 cm. hout pulp.. tegen onkruidgroei ( waterdieven)… Geen hout schors!! Doordat het in de winter veel geregend heeft werkt je compost als een spons.. alle vocht en voedingsstoffen zijn doorgezakt.. het zit nu in de compost….. Het 1 e jaar moet je nog bijgieten… Na 6 a 7 weken… telkens.. na een .non stop droogte en 30 a 35 graden… Vanaf het 2 e jaar en de daarop volgende jaren zitten alle wortels reeds waar ze horen te zitten..en is gieten niet meer nodig….voor een periode van 20 tot 30 jaar…..ik weet het het is arbeidsintensief… Maar heel duurzaam. En water besparend… Maar het loont. Kom maar naar mijn gemeente gemeente edegem belgie..eens kijken.. buizegemlei aldaar. Net gedaan deze winter ..