Een blikvanger en iets waar redelijk wat vragen over gesteld worden door bezoekers in de tuin en lezers van de blog is onze combinatie van aardbeien en asperges. Het is in theorie alvast een ideale combinatie, maar is het dat ook in de praktijk? Hieronder vind je onze ervaringen …
Start
Om te beginnen werkt deze combinatie enkel bij het kweken van groene asperges. Wil je witte asperges, dan moet je deze aanhogen en telkens moeite doen bij het steken van de oogst. Groene asperges kan je veel eenvoudiger oogsten, zijn gezonder en vragen een pak minder werk bij het bereiden. Daarnaast vind ik ze ook gewoon lekkerder dan de witte exemplaren!
Bij ons krijgen asperges een eigen bed omdat ze moeilijk te combineren zijn en vele jaren (tot vijftien jaar of langer voor asperges) op dezelfde plaats blijven staan. Bij jonge asperges kan je vroeg op het jaar wel nog wat kortere teelten zetten zoals radijs, sla of enkele bladgroenten. Die zijn geoogst tegen dat je de asperges laat doorgroeien en ze veel ruimte innemen. Maar hier zijn wij na verloop van tijd van afgestapt.
Asperges oogst je tot de langste dag, daarna laat je ze met rust zodat ze kunnen aansterken. Het gevolg is dat deze stengels hun weelderig loof ontwikkelen en wat gaan openhangen. Het blad van een asperge is een fijn, samengesteld en naaldvormig. Wanneer er in de zomer een droge periode is, worden een deel van die blaadjes geel en vallen ze af. Indien je sla hebt staan, vallen de naaldjes in de krop. Op zich geen probleem, maar wel lastig bij het kuisen in de keuken. Voor de winkelverkoop zijn die fijne gouden naaldjes op alle groenten lastig.
In de loop van de zomer vallen de aspergetakken ook wat open en om zodat de groenten die eronder staan toch te lijden hebben van het gebrek aan licht en ruimte. Voldoende redenen om deze manier van combineren af te voeren en een nieuwe combinatie te zoeken.
Aardbeien
Aardbeien zijn niet eenvoudig te combineren met groenten. Aardbeien zijn meerjarig, en zo behandelen wij ze ook. We proberen zo weinig mogelijk extra werkt te creëren in de tuin en laten ze dan ook drie jaar staan. Een combinatie tussen twee meerjarige soorten lijkt dan ook ideaal. We hebben in het eerste jaar een rij aardbeien uitgeplant langs de rand van het bed, terwijl de asperges in het midden van het bed groeien. Hoe ouder de asperges, hoe breder verspreid de planten staan, hou hier wel rekening mee.
We laten onze aardbeien rustig doen, halen geen blad of uitlopers weg. Enkel de uitlopers die op de paden groeien, worden verwijderd. Het bed groeit zo behoorlijk dicht in het tweede jaar en is volledig dichtgegroeid in het derde. Voordelen hiervan zijn dat je geen werk hebt met vermenigvuldigen of onderhoud. Daarnaast zorgt de bodembedekking ook voor een minimum aan onkruid en een sterke beperking van de vraat door vogels. De aardbeien zijn beschermd door het vele blad. En niet alleen tegen vogels, ook tegen te felle zon.
Asperges
Het mooie aan deze combinatie is dat asperges wel gelijktijdig oogstbaar zijn (asperges tot 21 juni, onze aardbeien in de maand juni) maar niet hinderen bij de ontwikkeling van de aardbeien. De asperges oogst je als dunne steel, voor ze doorgroeien en blad vormen. Ze nemen geen volume in, en laten de aardbeien alle ruimte en licht.
Asperges en aardbeien
Eens je stopt met het oogsten van de asperges en deze laat doorgroeien, is de oogst van aardbeien ook teneinde. De aardbeien groeien dan rustig verder onder de asperges, dankbaar voor de schaduw in de zomer en bescherming tegen de felle zon. Want laten we niet vergeten dat aardbeien in oorsprong bosplanten zijn.
Het lijkt dat deze combinatie een match ‘made in heaven’ is. Zijn er dan geen nadelen?
Toch wel. In de eerste twee jaren is het bed nog redelijk open, maar eens het bed dichtgroeit, worden de opkomende asperges wel gehinderd. Het gevolg is dat er wat vaker krullen en bochten in de asperge zitten, en je dus niet allemaal perfect rechte asperges zoals in de winkel krijgt. Voor sommigen misschien zelfs een belangrijk nadeel is het verlies aan opbrengst van asperges.
Het bed dat grotendeels dichtgegroeid is met aardbeiplanten vertraagt de opwarming van de bodem. Hierdoor begint de oogst van de asperges later. Je hebt echter een vaste einddatum, de langste dag, zodat de oogstperiode korter wordt en je dus minder opbrengst hebt.
Conclusie
Voor mij is het de perfecte combinatie en eentje die we nog vele jaren zullen toepassen. We hebben verschillende bedden met groene asperges en wisselen af zodat er telkens drie jaar tussen een aardbeiteelt is. Het levert veel extra plaats op voor aardbeien op een plek waar je anders niets zou zetten. En wie heeft niet graag veel aardbeien in de tuin waar je niets voor moet doen?
Als oplossing voor de hinder bij de groei van de asperges in het derde jaar, kan je overwegen om het midden van het bed aardbeivrij te houden en in de winter het teveel aan planten te verwijderen.
Klaas Venekamp says
Ga ik volgend jaar zeker proberen als ik mijn nwe aardbeienbed ga inplannen. FYI.
Twee jaar geleden een polletje bosaardbeitjes gekregen uit Wales en onder mijn vijg geplant. Vorig najaar uitlopers uitgezet onder mijn fruitbomen. Is inmiddels een dicht bed groen geworden en heeft het zevenblad, haagwinde en wilde braam nagenoeg verstikt. Afgezien van het feit dat plukken aanmerkelijk meer tijd vergt dan het plukken van de klassieke aardbeien en deze aardbeitjes duidelijk meer woekeren dan de productievere soorten/rassen acht ik ze een verrijking op de tuin vooral voor hun specifieke smaak.
Inge says
Zoveel bosaardbeien-planten dat zelfs de wilde braam er niet meer doorkomt?! Oei, ik heb juist wat uitlopers van mijn bossaardbeitjes onder mijn braam (geen echt wilde, onbekende kweekvorm met grotere vruchten maar wel flinke doorns) gezet. Leek me een goede combinatie. Ik denk wel dat het goed zal gaan, want ik snoei de braam niet helemaal weg, die steekt dus boven het aardbeiengroen uit.
Gerda Vink says
Wat een geweldig idee. Dit ga ik ook volgend jaar toepassen! De aardbeien staan al een seizoen in een bak langs de rand van mijn tuin, ruim uitgeplant. Kan ik daar de asperges gewoon tussen planten?
Martine De Deken says
Wilt u zo vriendelijk zijn de teelt van asperges eens uit te leggen.
ik heb 2 jaar terug asperges (groen) gezaaid. Prachtig dit jaar maar de planten staan heel dicht op elkaar… uitdunnen? uitplanten? Hoe?
Dank vooraf
Christel says
Leuk, ga ik dit jaar doen op mijn aspergebed dat ik vorig jaar heb geplant!
Maar … wat plant je na 3 jaar dan als je de aardbeien tussen de asperges opruimt?
Je plant dan 3 jaar iets anders alvorens je weer 3 jaar aardbeien plant, of begrijp ik je niet goed?
Trui Vanhove says
Ik had ook al gedacht aan deze mooie combinatie van kleuren: rood en groen, complementaire en mooi contrasterende kleuren. Het enige waar ik nog mee zat was de kalkbehoefte. Is het niet zo dat aardbeien eerder van zure grond houden en asperges van kalkrijke grond?