De 4 Basisprincipes Van Onze Manier Van Combineren!
Deze blog maakt deel uit van een reeks over ons systeem van schijnbare chaos. Dit is de derde aflevering. In de vorige twee afleveringen heb ik gesproken over de oorsprong van de naam en de redenen waarom we dit systeem van combineren gebruiken.
Hoe Zoekt Een Insect In De Natuur?
Dit is de tweede podcast in de reeks over onze manier van tuinieren. De manier van combineren is redelijk uniek en wij hebben dat het systeem van schijnbare chaos genoemd. Hoe we tot die naam gekomen zijn, kan je best beluisteren in de vorige podcast. We zijn daar geëindigd met de vier principes waar wij onze combinaties mee samenstellen. Dat was de geur van de plant, de kleur van de plant, de vorm en de textuur van het plant en het blad. En dan ook nog eens het volume van de plant, zowel boven de grond als onder de grond.
Het Ontstaan Van Onze Manier Van Combineren
Deze podcast is het eerste deel van een reeks over onze innovatieve manier van combineren in de tuin. We noemen het “het systeem van schijnbare chaos”, een alternatieve vorm van combinatieteelt. In dit systeem hoef je maar een paar regels te volgen en heb je veel vrijheid om te combineren en te kweken wat je maar wilt, zonder beperkingen qua oppervlakte of indeling. Je kunt veel meer en efficiënter combineren.
Wat Doe Je Tegen Bodemschimmels In Je Tuin?
Onze manier van combineren baseert zich op wat er in de natuur gebeurt en is toegespitst op het verwarren van insecten door alles intensief te mengen. Zo krijg je minder kans op plagen. Plaaginsecten zijn wel aanwezig in de tuin, maar nooit in grote aantallen en indien ze toch hun waardplant vinden, blijft de aantasting beperkt tot maximaal enkele planten. De rest staat op een andere plek in de tuin, verstopt tussen andere groenten en kruiden.
Dat op zich lijkt logisch, maar op welke manier vermijd je in dit systeem schimmels zoals aardappelziekte, knolvoet en tomatenziekte in je tuin?
De Oorsprong van het Systeem van Schijnbare Chaos
Het wordt stilaan tijd om je zaden te bestellen en je planning voor het komende jaar te maken. Wij gebruiken een eigen bedacht systeem: het systeem van schijnbare chaos. We hebben dit afgekeken van de natuur, hoe dat juist te werk gaat kan je hieronder lezen.
Het Systeem van Schijnbare Chaos: een Andere Blik
Combineren in de moestuin is op vele manieren toe te passen, de ene manier al succesvoller dan de ander. Na een lange zoektocht hebben we zelf een manier van combineren bedacht. Of misschien beter gezegd, samen gesprokkeld uit allerlei bronnen. De naam: het systeem van schijnbare chaos.
Het zaai- en plantseizoen is weer aangebroken, en daarmee ook de vragen over netten bij kolen, bescherming van wortelen tegen wortelvlieg, prei tegen preimot …
Het Belang van Wortels in het Systeem Van Schijnbare Chaos
Tijdens het werken aan mijn tweede boek over combineren, heb ik een artikel gelezen over planten en hun wortels. Op de site van National Geographic las ik dat wortels echt wel veel meer volume innemen dan we denken.
Eigenlijk is er zeer weinig bekend over het ondergrondse leven. Het is een wat vergeten onderdeel van de natuur, maar geleidelijk aan komt ook daar verandering in. Het verhaal begint eigenlijk bij een fotograaf die geïnteresseerd was in deze wereld. Hij zocht naar een manier om wortels te fotografen zodat je kon zien hoe indrukwekkend dat volume wel is. Ze uit de grond uitgraven zoals archeologen doen met een penseel en tandenstoker is onbegonnen werk omdat je de wortels beschadigt tijdens het werk. Een andere oplossing was nodig.
Zijn oplossing was het kweken van verschillende planten in aangepaste PVC-buizen. Na twee jaar werden de buizen opgesneden en de grond uit de wortels gewassen. De resultaten waren indrukwekkend, met wortels van meerdere meters lengte.
Op zich zegt dit wel iets over de groeikracht van planten en hun wortels. Maar omdat de planten in een labo in een plastic buis werden gekweekt, is het moeilijk in te schatten hoe deze groei kan vertaald worden naar de planten in je tuin.
Is Het Systeem Van Schijnbare Chaos Moeilijk?
Onder de golven verdwijnt het licht. Op slechts 200 meter onder het oppervlak wordt fotosynthese onmogelijk. Op 1000 meter diepte verdwijnt het zonlicht volledig, zoals uitgelegd door de National Ocean Service. De diepe oceaan – de grootste habitat op aarde – is ook de donkerste. Naarmate licht onder water steeds irrelevanter wordt, wordt geluid belangrijker dan ooit. Het is niet verwonderlijk dat walvisachtigen – dolfijnen en walvissen – meer dan van enig ander zintuig afhankelijk zijn van geluid om hun wereld te begrijpen, om te navigeren en om te manipuleren. Terwijl apen bekend staan om hun kleurenvisie en mensen zichzelf graag zien als visuele wezens, hebben walvisachtigen geen behoefte aan dure oculaire apparatuur. In plaats daarvan hebben ze een van de meest onderscheidende, complexe en unieke akoestische anatomie en bijhorend gedrag op aarde ontwikkeld. Walvisachtigen zien en voelen met geluid. Geluidsgolven reizen veel sneller en veel verder door water dan door lucht: ongeveer 1500 m per seconde in zeewater, vergeleken met slechts 340 m per seconde in lucht – meer dan vier keer sneller. [Read more…]
Hoe Kijken Insecten Naar Je Groenten?
Het is weer die tijd van het jaar. Vroeg donker, nat en koud buiten, reden genoeg om binnen te blijven. ‘s Avonds rustig voor de kachel of in de zetel een boek lezen. Of aan je planning voor het komende jaar werken. Indien je een natuurlijke moestuin hebt, werk je misschien volgens het systeem van schijnbare chaos; of durf je nog niet goed zo intens te combineren en gebruik je nog wisselteelt.
Hieronder vind je een video waarin ik uitleg waarom we zo combineren. Wat de voordelen zijn.