Het ontwerp van het domein van Yggdrasil is ingevuld volgens de verschillende permacultuur-principes. Zo is er ook gebruik gemaakt van de zone’s, gaande van 0 tot zone 5. De zones gaan van heel intense beleving en aandacht (zone 0) tot een natuurlijke zone waar u eigenlijk de natuur laat doen en niet ingrijpt of zelfs gewoon nooit komt (zone 5).
Zo hebben wij een stuk achteraan waar we sinds het begin van Yggdrasil niets gedaan hebben. Dit stuk is zeer snel geëvolueerd tot een berkenbos en gaat nu langzaam over naar een gemengd loofbos met eiken, beuken, … Al die jaren is er niemand in het bos geweest, het is volledig aan zijn lot overgelaten.
Maar wat doe je dan wanneer het stuk daarachter in je handen terecht komt? Het stuk ligt heel ver van ons huis, het ligt achter onze zone 5, achter een stuk waar wij in principe niet komen. Daar groenten kweken is volledig onlogisch, het stuk ligt veel te ver uit onze aandachtscirkel en zal altijd verwaarloosd worden.
Maar wat doe je er dan wel mee? Ook laten verbossen? Of is er nog een andere optie?
CSA (= Community Supported Agriculture)
Het CSA-principe, waarbij de klant zelf zijn groenten komt oogsten, is in ons systeem eigenlijk uitgesloten. Alles staat zodanig verspreid en gecombineerd dat de meeste mensen nooit zouden vinden wat er allemaal oogstklaar is. Alhoewel dat perfect in onze ideologie van lokaal kweken en verkopen past, bleek het niet haalbaar.
Maar met fruit is dit helemaal anders.
En zo was de gedachte voor een zelfpluktuin voor fruit en kruiden geboren. Het stuk ligt ideaal om fruit te kweken, het ontwerp, de juiste indeling en de ligging heb ik vroeger al eens besproken.
In een zelfpluktuin is er wel wat werk, maar veel werk kan buiten het seizoen gebeuren. Ik denk dan aan snoeien, mulchen en planten. Tijdens het drukke voorjaar is het enkel opletten dat de distels en bramen onder controle worden gehouden, want momenteel is de pluktuin nog in opbouw en de grond is nog verre van perfect. Zo kan de pluktuin eerder in zone 4 worden ingedeeld, wat betekent dat hij niet elke dag verschillende keren in onze gedachten moet voorkomen.
En het plukken van fruit is voor de meeste mensen een aangename en eenvoudige bezigheid. Bv. frambozen herkent iedereen en deze staan ook in groepen bij elkaar. Het is moeilijk om u hierin te vergissen. Net zo voor peren, kersen, appels, … Als u aan een boom begint hangt er aan alle takken hetzelfde soort fruit :-).
Een zelfpluktuin werd het dus
Nu hebben we dus achter onze zone 5 (wilde natuur) een iets meer gecultiveerde zone liggen, een stuk waar momenteel het fruit overheerst, maar waar we stilaan ook steeds meer kruiden in willen integreren. Het einddoel is een soort bosrandtuin (aansluitend aan het echte bos) waar er in overvloed fruit en kruiden kunnen geoogst worden.
De structuur is er al, de fruitbomen, randen en struiken zijn aangeplant. Stilaan verschijnen er her en der al kruiden, ook de cirkels onder de fruitbomen worden opgevuld met eetbare planten.
Het grote voordeel van deze manier van werken is dat u fruit – in overvloed – kunt komen plukken en er weinig voor betaalt. Voor frambozen bv. betaalt u in de winkel gemakkelijk 40 – 50 euro de kilo, bij ons kosten ze zelfgeplukt slechts 5 euro de kilo. Wij hebben de tijd niet om ze te plukken maar krijgen een vergoeding voor het verzorgen van de planten. Het is een duidelijke win-win situatie en dat is altijd het beste :-).
Hoe gaat het in zijn werk?
Alle fruit is natuurlijk niet tegelijkertijd klaar, en om te weten wat er wél geplukt kan worden, kunt u onze website controleren of even bellen. De contact-gegevens voor de zelfpluktuin vindt u hier: Zelfpluktuin Yggdrasil.
Ook op de website houden wij bij wat er rijp is en wat u kunt komen oogsten. Wij proberen deze pagina actueel te houden, maar voor alle zekerheid kunt u best altijd even navragen (via mail of telefoon) wat er juist beschikbaar is. Het is sowieso enkel mogelijk om te komen plukken na afspraak. Wij zijn wel heel flexibel en het is bijna altijd mogelijk om te komen plukken na afspraak.
Hebt u interesse, wilt u veel frambozen en rode bessen voor de confituur, wilt u vlierbessen om siroop te maken of heeft u nood aan grote hoeveelheden zwarte bessen om in uw taarten te verwerken? Neem contact op en wie weet staat u de volgende dag in onze tuin te plukken :-).
Volgende Stap?
Schrijf u in voor email updates, zo wordt u automatisch op de hoogte gehouden van elk nieuw bericht!
wannes says
Heerlijk. ‘t Is hier ook nog eens vlakbij! Als we niet toekomen met ons eigen fruit, ga ik van jullie aanbod proberen m’n tweede reflex te maken 🙂
Frank Anrijs says
Altijd welkom, maar soms moet je wel snel zijn. Wie eerst komt, eerst maalt :-).
esmeralda says
‘k Wou dat dat dit stukje grond hier om de hoek in Gent lag 😉
Ben wel niet akkoord (dat gebeurt zelden 😉 ) met je interpretatie van CSA: bij CSA betalen klanten een jaar vooruit, waardoor ze samen met de boer de risico’s van het teeltjaar dragen. Vaak doen ze het met zelfpluk, maar ook niet per definitie. Zie http://www.csa-netwerk.be/wat-is-csa.
Tom says
Hallo Frank, Ik ben van plan een snoephaagje (aan draden) te maken met aalbessen, frambozen, bramen, kruisbessen, taybessen,enz… Heb jij tips om het risico op plagen als de veelvuldig voorkomende frambozenkever op een natuurlijke manier te beperken? Ik vind frambozen heerlijk maar als ze vol keverlarven zitten vind ik het toch minder smakelijk. Om die reden heb ik een experiment met frambozen enkele jaren geleden al eens moedeloos opgegeven. Ik heb gelezen dat herfstframbozen minder geplaagd worden hierdoor omdat hun bloei normaal na de activiteit van de volwassen kever valt. Alle tips zijn welkom! Alvast bedankt,