Dit berichtje kreeg ik een kleine week geleden in mijn mailbox:
Beste meneer Anrijs,
Achtergrondinformatie
Ophef over nieuwe Europese zadenwetgeving
In dit artikel wordt uitgelegd wat de nieuwe wetgeving zou inhouden en wat de gevolgen hiervan zijn voor landbouwers en particulieren die zelf zaad kweken. Er zou een verbod komen op het ruilen en verhandelen van zelfgekweekt zaad, zelfs door particulieren. Enkel geregistreerd zaad mag nog verkocht worden, en deze registratie kost veel geld en zal dus niet gebeuren voor zeldzame, lokale soorten. Dit leidt tot een belangrijke verarming van de biodiversiteit.
Lees het artikel hier: http://www.aseed.net/…/1164-take-action-in-the-legislative-process-of-eu-seed-regulation
Nieuwe zaadgoedrichtlijn: is onrust terecht?
Een artikel op de website van VELT geeft een duidelijke nuancering. Hobby-telers vallen buiten de richtlijnen, enkel kleine kwekers die hun zaden niet registreren wegens te kostelijk vallen uit de boot en zijn strafbaar. Dit is wél belangrijk want het zijn vaak deze kleine kwekers die speciale en zeldzame soorten kweken. De macht van multinationals is nu al veel te groot op vlak van zaden, indien ze hun greep nog kunnen versterken zou dit slechte gevolgen hebben voor de toekomst van de biodiversiteit in zaden.
Ook mensen uit de praktijk geven hun eigen visie op de nieuwe wetgeving.
Lees het artikel hier: http://www.velt.be/Joomla/index.php…=302
Important EU Seed Law Vote: 6 May
Een uitgebreid (Engelstalig) artikel dat dieper ingaat op de problemen rond de nieuwe wetgeving met links naar voorbeeld mails om te sturen naar de Europese Commissarissen en een link naar de petitie die kan getekend worden.
Meer lezen: http://bifurcatedcarrots.eu/2013/04/important-eu-seed-law-vote-6-may/
2 Films
Als afsluiter nog 2 films die het thema van de zaadhandel en biodiversiteit aankaarten. De eerste film ‘Eeuwig Moes’ gaat over de Nederlander Ruurd Walrecht, die zich al zijn hele leven bezighoudt met het verzamelen en instandhouden van oude groente- en graangewassen om ze voor uitsterven te behoeden. Na zijn ‘Oerakker’ op verschillende plekken in Nederland te hebben beheerd, vertrok hij in 2005 plotseling naar Zweden, teleurgesteld en gedesillusioneerd over de voortdurende tegenwerking die hij in Nederland telkens ondervond.
De andere film, Seeds of Freedom, bekijkt de geschiedenis en toenemende monopolisering van zaden door grote bedrijven zoals Syngenta en Monsanto. Ook de problemen die hierdoor ontstaan bij zuiderse landbouwers, die zelf perfect in staat zijn om de juiste soorten voor hun grond en omstandigheden te kweken, komen aan bod.
Vorm zelf uw mening
Ik ga niet zeggen wat u moet doen, bekijk de video’s, lees de artikels en beslis zelf of u de petitie wilt ondertekenen. Denk er wel aan, morgen wordt de nieuwe wetgeving gestemd!
Ik heb zelf de petitie getekend …
Wilt u de petitie tekenen? Klik hier: http://www.no-patents-on-seeds.org/en/recent-activities/sign-now
Volgende Stap?
Schrijf u in voor email updates, zo wordt u automatisch op de hoogte gehouden van elk nieuw bericht!
Geef een reactie