In de biologische landbouw zijn genetisch gemodificeerde organismen niet gewenst en hier zijn vele redenen voor. Het is om te beginnen al niet natuurlijk om bv. genen van een vis in te bouwen in een aardbei en men kent de gevolgen op lange termijn helemaal niet. Een ander belangrijk argument is de verschraling van de soorten door een beperking in de diversiteit van zaden.
Wanneer een bedrijf als Monsanto een speciale soort maïs op de markt brengt die resistent is tegen glyfosaat, dan is dit 1 soort maïs. Niet 2, niet 10, maar slechts 1 soort die overal in de wereld, op verschillende gronden, in verschillende weersomstandigheden moet kunnen groeien. Het is logisch dat dit niet bevorderlijk is voor de opbrengst en het gebruik van bestrijdingsmiddelen en meststoffen.
Planten die niet onder ideale omstandigheden groeien zijn zwakker en vallen sneller ten prooi aan plagen en ziektes. Hierdoor moeten er dus meer bestrijdingsmiddelen gebruikt worden. Omdat de planten niet ideaal groeien, moeten ze opgejaagd worden met extra meststoffen om een hogere productie te behalen. Ook dit komt de bodem en de planten op de lange termijn niet ten goede.
Tegenovergestelde manier van werken
In de biologische landbouw gaat men juist op een compleet tegenovergestelde manier te werk. I.p.v. zich te concentreren op 1 variant van bv. tomaten, probeert men juist door constant soorten te kruisen nieuwe betere rassen te vinden. Men houdt daarbij ook de toekomstige locatie in het oog en zo ontwikkelt men soorten die goed zijn voor specifieke omstandigheden.
Het grote voordeel hiervan is dat de juiste variant op de juiste grond en in de juiste weersomstandigheden perfect groeit en zo niet of nauwelijks last heeft van plagen en ziekten. Hierdoor wordt de noodzaak om in te grijpen met bestrijdingsmiddelen al veel kleiner.
Voor een biologische boer is diversiteit in zaden en planten dus heel belangrijk, want elk zaad heeft de potentie om een nieuw ras voort te brengen met de ideale kenmerken voor een specifieke combinatie van grond en omstandigheden. Daarom ook zijn biologische boeren dikwijls intensief bezig met het zelf verzamelen en kruisen van zaden om een betere plant te krijgen die voldoet aan hun eigen lokale omstandigheden.
Een voorbeeld: Hybride F1 rassen
Een goed voorbeeld hiervan is het kweken van hybride F1 rassen door de gangbare landbouw.
Bij de kweek van hybriden vertrekt men van twee ouderplanten met elk geschikte maar verschillende eigenschappen. Die worden gedurende enkele jaren verder gekweekt via zelfbestuiving en steeds geselecteerd op hun gewenste eigenschap tot ze homozygoot zijn. Dat betekent dat de ouderplant die gewenste eigenschap doorgeeft aan alle nakomelingen van de eerste generatie, niet eentje ontsnapt eraan. Deze eerste generatie noemen we F1-hybriden. Zij hebben alle goede eigenschappen van de twee ouderplanten in zich. Hun zaad wordt als F1-hybridezaad verkocht. Bij het verder kruisen van twee F1-hybriden, komen ofwel geen nakomelingen, ofwel een bonte mengeling van verschillende planten tot ontwikkeling.
Bron: velt.be
Op zich is hier niets mis mee, maar het nadeel van deze ver doorgedreven selectie is dat er bij deze rassen doorgekweekt wordt naar 1 enkele eigenschap zoals gelijktijdige rijping of uniforme grootte van vruchten. Andere eigenschappen zoals opbrengst, ziekteresistentie, … worden verwaarloosd omdat deze problemen worden ‘opgelost’ met bestrijdingsmiddelen en extra kunstmeststoffen.
De toekomst
In de biologische landbouw kruist men ook soorten maar selecteert men op veel criteria. Maar omdat de biologische sector nog niet erg groot is, wordt er aan dit verhaal niet echt hard gewerkt door grote zaadhuizen. Toch zit er veel toekomst in deze manier van kruisen, ook de Vlaamse Regering onderkent dit en heeft extra subsidies uitgetrokken voor plantveredeling in de biosector.
De toekomst is aan de natuurlijke manier van kweken, aan diversiteit zodat planten een grotere weerstand en buffer hebben tegen de komende schommelingen en extremen in het klimaat.
Volgende Stap?
Schrijf u in voor email updates, zo wordt u automatisch op de hoogte gehouden van elk nieuw bericht!
Geef een reactie