Vorig jaar al speelde ik met het idee om een reeks lezingen te organiseren op Yggdrasil. Hier zijn meerdere redenen voor, al is de belangrijkste natuurlijk wel het voorzien van informatie. Ik geef wel veel informatie via mijn nieuwsbrief en blog, maar dat is toch anders.
Een blogartikel dat je leest, of een lezing die je volgt waarbij iemand passioneel en gedreven verteld over iets waar hij een expert in is, dat zijn toch 2 verschillende zaken. Ook kan je bij een lezing direct vragen stellen en andere mensen ontmoeten.
Vorig jaar is het niet gelukt, dit jaar staan er al verschillende lezingen gepland. De eerste komt met rasse schreden dichterbij, en gaat volgens mij over een heel belangrijk onderwerp.
Natuurlijk Imkeren
De voorbije jaren is er veel ophef geweest over de massale bijensterfte. Vele oorzaken werden in het debat naar voren gebracht, al werd de nadruk vooral gelegd op het gebruik van pesticiden als oorzaak voor de vele miljoenen dode bijen.
Stilaan ebt de aandacht voor onze bijen weg en verschuift de aandacht van de mensen naar andere zaken. Maar dat wil helemaal niet zeggen dat het ondertussen beter gaat! Er is nood aan een andere manier van omgaan met de bijen, niet alleen door de boeren (die de pesticiden spuiten) maar ook door imkers. Want ook zij hebben boter op hun hoofd!
Allerlei maatregelen die klassieke imkers uitvoeren in de bijenkasten hebben ook dikwijls een – negatieve – invloed op het leven van de bijen. En dat terwijl er een alternatief is. Een manier van imkeren waarbij je niet elke week in de kast gaat prutsen, waarbij je geen koninginnendoppen moet kapot maken, waarbij de bijen op hun eigen honing in hun zelfgemaakte raten overwinteren.
Een manier van imkeren waarbij die constante vrees voor varroa zelfs verdwijnt! Dat is natuurlijk imkeren, en dat is een onderwerp waarover Lode Devos honderduit en als specialist ter zake over komt vertellen. Hij heeft zelf enkele kasten staan en heeft mij ook overtuigd om een verbeterde warré-kast te zetten :-).
Hij is al langs geweest op onze opendeurdag en had toen altijd volk in zijn tent staan. Hij kan zo passioneel vertellen en weet er zoveel van af, dat het een plezier is om 2 uur naar hem te komen luisteren.
Bent u zelf geïnteresseerd in imkeren? Wilt u misschien beginnen of weet u gewoon graag wat meer over de honingbij en hoe slim die beestjes wel zijn?
De lezing start vrijdag 7 november om 20u. De lezing is gratis, maar ik had graag dat u zich inschrijft, dan weet ik hoeveel mensen ik kan verwachten 🙂 . De lezing gaat door te Yggdrasil, Vissenakenstraat 381, 3300 Tienen.
Geïnteresseerd? Reserveer uw plaats via natuurlijk@natuurlijkemoestuin.be. Wacht niet te lang, de plaatsen zijn beperkt!
Andere lezingen
Half december is er een heel uitgebreide lezing over de bodem. Deze duurt 2 dagen en is eigenlijk meer een korte cursus dan een lezing. Ook deze lezing gaat over een thema dat mij na aan het hart ligt, en is zeker de moeite waard om te volgen.
Net zoals bij de lezing over natuurlijk imkeren, is ook deze lezing gratis. Ik heb hem vorig jaar al gevolgd en kan hem alleen maar aanraden. Het geeft u meer achtergrond en een beter begrip van het belang van de bodem voor … alles eigenlijk.
Ik heb er vroeger al eens een artikel over geschreven, maar ook anderen zijn vol lof:
- Esmeralda Borgo: De humist
- Patty Kluytmans: Belang bodem onderbelicht
- Joop Reichenfeld Humus
- Ewoud Venema: Wat is het belang van de bodem?
- Marjan Verhees-Bennenbroek: Humus
Meer informatie over de lezingen vindt u op de website: Lezingen op Yggdrasil.
Volgende Stap?
Schrijf u in voor email updates, zo wordt u automatisch op de hoogte gehouden van elk nieuw bericht!
Anita says
Fantastisch! Spread the word!
Sean says
Hoi,
klein foutje in het emailadres: natuurlijk AT natuurlijkEmoestuin.be i.p.v. natuurlijk AT natuurlijkmoestuin.be
Frank Anrijs says
Oeps, aangepast 🙂
pé says
Als er nog plaats is kom ik ook graag naar de lezing van Lode.
Ik ben als imker heel blij dat ik recent overstapte naar natuurlijk imkeren.
Maar ik kan nog veel BIJ-leren 🙂