Het is in deze periode van het jaar niet evident om regelmatig rauwkost te eten. Tijdens de zomer is het geen enkel probleem, dan is er sla, komkommers, tomaten, erwten, boontjes, bloemkool, … Dan is er keuze in overvloed. Maar om deze lijn ook door te trekken in de winter en toch seizoensgebonden te blijven eten is niet zo eenvoudig.
Ik merk dit heel goed in mijn eigen winkel. Ik koop groenten en fruit dat in het seizoen is. U gaat nu dus geen tomaten, sla, komkommer of erwten vinden. Momenteel heb ik wel andijvie, witloof, veldsla, postelein, veldkers, mosterdblad, … liggen maar ik merk toch direct dat dat voor veel mensen niet telt als alternatief.
De meeste mensen hebben de gewoonte om de definitie van rauwe groenten te beperken tot sla, tomaat en komkommer met wat wortel, bloemkool en erwten. Terwijl er zelfs in deze koude periode een heel uitgebreid aanbod is aan kandidaten om een heel lekkere rauwkost mengeling te maken.
Waarom rauwkost in de winter?
Allereerst is het voor mij een gewoonte om regelmatig rauwe groenten te eten. Ik ben zo opgevoed en heb deze gewoonte er met de spreekwoordelijke paplepel ingekregen. Mijn lichaam is daar ook op aangepast en mijn spijsvertering werkt het beste wanneer ik regelmatig rauwkost eet. Raar maar waar :-).
Maar het is ook gewoon gezond om rauwkost te eten, zelfs het hele jaar door! De groenten zijn onbewerkt en bevatten nog alle voedingsstoffen en vitaminen. Wat extra informatie waarom rauwkost in de winter vindt u via volgende link: Rauwkost geneest!
Ik ben overtuigd dat veel rauwe groenten eten voor vele dingen goed is, wat u ervan vindt moet u voor uzelf uitmaken, maar besef dat het in elk seizoen mogelijk is om het zelf vers te kweken.
Wat is er allemaal?
Er zijn natuurlijk de evidente soorten zoals andijvie, groenlof, veldsla en witloof. Winterpostelein is al veel minder bekend – en geliefd – alhoewel het heel gemakkelijk is om te kweken. Het zaait zichzelf ook massaal uit waardoor het in het najaar overal in de tuin opduikt.
Zo is er ook mosterdblad (wat een zachte mosterdsmaak heeft, deuh :-)), veldkers (pittig!), winterkers, geraspte rammenas (pikant), fijngesnipperde rauwe spruitjes, fijngesneden rauwe prei, aardpeer, rode biet, knolcapucien, peterselie, knolselder, eeuwig moes, … en ik ben er zeker van dat jullie nog wel wat extra kunnen opsommen.
Al deze variatie zorgt ervoor dat je zelfs in de winter een heel divers aantal rauwkostsalades kan samenstellen en zo flink kan spelen met smaken.
Hieronder staan enkele recepten die ik van mijn moeder geleerd heb.
Recepten
1. Rode biet met zoetzure saus
Ingrediënten
1 rode biet – 1 appel
1 teentje knoflook – een heel klein uitje – marjolein/oregano of tijm – 3 el olijfolie – 1 el vloeibare honing – 1 tl mosterd – scheutje shoyu – appelazijn
2-3 bloemetjes O-I kers (als dat er op dat moment is)
Saus
ajuintje, knoflook en marjolein fijnwrijven (indien mogelijk in een suribachi).
1 koffielepel mosterd, een scheutje appelazijn, een scheutje shoyu, een lepel honing en een flinke scheut olijfolie hiermee vermengen.
Rode biet en appel raspen en onder de saus mengen.
Eventueel garneren met een bloemetje Oost-Indische kers of enkele lintbloemetjes van de goudsbloem.
2. Knolselder met roquefortsaus
Ingrediënten
1 knolselder
3 el mayonaise – 3 el yoghurt of platte kaas – 25 gr. roquefortkaas
Saus
Roquefortkaas fijnprakken met een vork. Mayonaise en yoghurt of platte kaas eronder mengen. De verhouding tussen kaas, mayonaise en yoghurt is afhankelijk van de eigen smaak.
De knolselder schillen en raspen. Telkens een deel geraspt is, zo snel mogelijk onder de saus mengen. Knolselder kleurt immers heel snel bruin.
Opdienen, eventueel getooid met enkele bernagiebloemetjes.
Eigen aanvulling van recepten met rauwkost voor de winter zijn altijd welkom in de reacties hieronder. Misschien komen er wel enkele tips om uit te proberen deze winter 🙂
Volgende Stap?
Schrijf u in voor email updates, zo wordt u automatisch op de hoogte gehouden van elk nieuw bericht!
Eric Van Achter says
Het overvloedig eten van rauwkost vraagt veel van het lichaam en kan daarom verzwakkend werken voor de gezondheid. Men moet immers het volledige plaatje bekijken namelijk niet alleen naar de bestanddelen die erin zitten maar ook naar wat het lichaam moet doen om die bestanddelen op te nemen.
Het eten van rauwkost vraagt namelijk veel energie van het lichaam en werkt hierdoor inwendig sterk afkoelend. Vandaar dat het af te raden is om in de winter veel rauwkost te eten, zeker voor mensen met een zwakkere gezondheid en moeilijke vertering.
Bovendien is het lichaam niet in staat om alle voedingsstoffen uit rauwkost op te nemen en wordt een groot deel ervan met de stoelgang uitgescheiden.
Het is inderdaad zo dat de vitaminen in onaangetaste vorm aanwezig zijn in rauwkost maar wat ben je ermee als je lichaam het niet kan opnemen en als je lichaam meer energie moet verbruiken om rauwkost te verteren dan het eruit haalt?
In de winter kunnen rauwe groenten het best in gepekelde vorm gegeten worden of als geperste salade. Door het pekelen ontstaat een fermentatieproces dat bacteriën aanmaakt die onze darmflora gezond houden en de groenten beter verteerbaar maken.
Elke dag een beetje zuurkool eten zal een beter effect hebben op de darmen dan elke dag bv een Actimel of Activia te drinken.
(informatie vanuit oosterse en macrobiotische zienswijzen)
Frank Anrijs says
Je moet natuurlijk je eigen lichaam kennen en eten zoals het voor uzelf het beste past.
Ik eet al sinds ik klein ben grote hoeveelheden rauwe groenten, zomer en winter. Ik ben al sinds mensenheugenis niet meer ziek geweest, dus voor mij werkt dit perfect.
Wij eten altijd iets van vinaigrette of mayonaise erbij zodat de groenten door het vet langer in de maag blijven en beter verteren.
Er zijn trouwens veel tegenstrijdigheden te vinden op vlak van voeding, kwestie van welke leer, strekking of zienswijze je aanhangt.
(Informatie vanuit mijn persoonlijke zienswijze en ook ineens mijn disclaimer: ik geef geen voedingsadvies :-)!)
PS: Ik eet bij mijn rauwkostmengeling ook altijd een beetje zuurkool, nu weet ik ook ineens dat het goed is en belangrijk.
Brigitte Martens says
Idd een goed idee die vetstof :). Zelf heb ik dan ook minder last van rauwkost (hoewel ik er toch niet teveel van mag eten of iedereen vlucht de kamer uit ^^’ )
Brigitte Martens says
Mee akkoord, Eric 🙂
mieke vanderhaeghen says
van Bart bellemans hebben we geleerd om in kleine bakjes (waar de groenten in gekweekt worden) zelf scheuten te kweken in de winter
kan iedereen doen in zijn veranda
je doet gewoon een kleine laag goede grond in het bakje en je zaait daar allerlei kiemplanten in radijs, prei, erwten en nog zoveel meer
de scheuten van de erwten geven aan je worteltjes de echte smaak van erwten
en ook alle andere scheuten kunnen op een eenvoudige manier geteeld worden
als je verschillende soorten onder elkaar mengt
heb je ook een ruimer smaakpalet wat zeer aanvullend kan werken in deze periode
Pé says
Er zijn inderdaad vele lekkere scheuten en kiemen om je rauwkost en dito vitamientjes nog extra aan te vullen in de winter. Ik kan daar echt van genieten. Toch vind ik het nog altijd wat jammer dat dan zoveel zaad opeet voor zéér weinig maar natuurlijk wel kwalitatief voedsel. Als die zaadjes allemaal mochten groot worden … . Een vers groentje bij mijn boterhammen vind ik in elk geval geen “rouwkost” 🙂 Mosterdblad en winterpostelijn zullen we hier nog toevoegen. Merci voor je 2 gerechtjes ook Frank, gaan we zeker proberen.
Ivy Dillen says
Ergens begrijp ik je wel Pé, maar ook al eten we in de winter dagelijks scheuten, dat betekent niet dat we in het voorjaar minder gaan zaaien.
Pé says
@ Ivy: als men kan denken in overvloed dan heb je “overschot van gelijk” !
Zelf zaad nemen is daar bv een sleutel toe.
En daar valt hier nog ergens een super interessante pagina over te lezen …
Stefan says
Dag Frank,
Ik kan mij helemaal vinden in je tekst over rauwkost, want mijn vrouw en ik zijn ook liefhebber van rauwkost, in de winter bij het avondeten, in de zomer ook nog bij het middagmaal, ons lichaam vraagt naar rauwkost en wij voelen ons er goed bij.
Bedankt voor het delen van je persoonlijke ervaringen.
Groeten,
Stefan.
jan dheedene says
Dag Frank,
Ik heb een tunnelserre staan en vroeg me af of ik daar nu spinazie kon in zaaien. Verse compost en hooi er op. Of is dit nu echt niet mogelijk?
Merci
Jan
Frank Anrijs says
Het is het ideale moment om winterspinazie te zaaien in een tunnel. Wanneer u nu zaait, gaat u vroeg in de lente opbrengst hebben. De keuze van het juiste ras is wel belangrijk, u moet een zeer vroeg ras pakken.
Meer info vindt u hier: http://www.plantaardig.com/groenteninfo/spinazie-zaaien-in-de-moestuin/
Veel succes!