Een licht gestresseerde rit naar het ziekenhuis, alles loopt volgens plan, maar toch. Mijn vrouw is uitgeteld voor binnen enkele dagen maar de weeën zijn duidelijk begonnen dus zijn we met ons koffertje richting ziekenhuis vertrokken.
Het is niet onze eerste kindje, dus we weten ongeveer wel wat er gaat gebeuren, maar toch.
Ik ga u de details besparen, maar na enige complicaties, wordt er na enkele uren overgegaan tot een spoed-keizersnede want onze zoon zit vast. De keizersnede verloopt vlot en enige ogenblikken later heb ik mijn 2de zoon in mijn handen.
Iedereen die al kinderen heeft gekregen, kent het gevoel denk ik wel. Houden van is geen keuze maar komt gewoon automatisch. Je kinderen bescherm je, verzorg je en begeleid je zo goed mogelijk.
De bodem is als een moeder voor planten
In een Natuurlijke moestuin is de zorg voor de bodem een zeer cruciaal onderdeel. De bodem vormt namelijk de basis voor het succes van de tuin. Hierbij bekijk ik de bodem als een moeder die voor de planten zorgt.
De bodem levert op tijd en stond voedingsstoffen, door de juiste structuur wordt CO2 afgevoerd en vervangen door zuurstof, de schimmels in de bodem leven in symbiose met de wortels en vergroten de mogelijkheid van de plant om de noodzakelijke stoffen op te nemen.
De bodem voert een overmaat aan water af en brengt in droge periodes water omhoog vanuit de diepte. Door de aanwezige organische stof is de kleur van de bodem donker zodat de temperatuur in de het voorjaar snel stijgt waardoor planten vroeger actief worden en beter groeien.
Een bodem (= moeder) stelt zo alles in het werk om de planten (= kinderen) een goede start te geven op hun levenspad. Eens de planten vertrokken zijn en goed groeien, dan wordt het belang van een goede bodem iets minder groot, de planten kunnen ondertussen al tegen een stootje.
Maar ook omgekeerd werkt dit moedergevoel
Wanneer de planten groter zijn, dan beschermen en helpen zij de bodem. Planten schermen de bodem af van de straffe zon, zware regens en koude wind. Via hun wortels scheiden planten verschillende stoffen af die het bodemleven stimuleren, wat een belangrijke bijdrage is aan de kwaliteit van de bodem.
Ook het blad dat valt, bloemen en zaden die op de bodem terecht komen, vormen een strooisellaag en beschermen zo verder de bodem en versterken het bodemleven. Wortels die de grond doorkruisen op zoek naar voedingsstoffen werken mee aan de structuur van de bodem.
Zo bemoedert na een tijd de plant de grond, net zoals kinderen groot worden en na verloop van tijd de rollen omdraaien en de ouders helpen.
jan dheedene says
Mooie tekst.
Ik heb net alle draadalgen uit de kikkerpoel gevist. Naar het schijnt zijn algen zeer goed om op de composthoop te doen. Ik vind er helemaal niks over terug op internet maar zou het niet kunnen dat je algen ook rechtstreeks op de moestuin met doen?
Groenten
Jan
Frank Anrijs says
Dag Jan,
algen zijn inderdaad ideaal als startmateriaal voor de composthoop. Ze nemen uit het water gemakkelijk stikstof en fosfor op en slagen dit op in hun biomassa.
Doordat ze veel vocht bevatten, laten wij ze meestal eerst wat langs de kant opdrogen voordat we ze op de composthoop kieperen. Als mulch hebben we ze nog niet gebruikt, ik heb schrik dat ze de grond te sterk gaan afsluiten en gaan rotten – net zoals een te dikke laag grasmaaisel. Ik heb er geen ervaring mee als mulch maar het kan wel volgens mij.
Laat maar weten wat het resultaat is als je het probeert 🙂
Groeten,
Frank
Marie van Vorstenbos says
Frank, veel geluk gewenst met jullie zoontje!
Marie
Frank Anrijs says
Dank je wel Marie,
ik had het misschien erbij moeten schrijven, maar onze zoon is al 5 jaar ondertussen :-).
Maar de geboorte is wel gegaan zoals beschreven en op de foto had ik hem juist in mijn handen gedrukt gekregen, fantastisch was dat! (Mijn schoonzus is vroedvrouw en had foto’s getrokken.)
Groeten,
Frank
muggenbeet says
proficiat met de kleine, veel plezier ermee.