Ik ben reeds meer dan een jaar een schrijver voor de blog Zeronaut. Hierop verschijnen allerhande – zoveel mogelijk – positieve berichten over duurzame ontwikkelingen en evoluties. Positief omdat we al voortdurend overstroomd worden door negatieve berichtgeving die ons de zin tot initiatief en inzet voor een betere toekomst afneemt.
Eén van de berichten die een tijd geleden passeerde was een video van Chipotle, een fastfood keten die claimt verse producten te gebruiken, vrij van antibiotica en hormonen, én op een ethische manier gekweekt. Nu ligt de lat in Amerika veel lager voor kwaliteitsvol vlees dan in Europa en leek het mij toch een beetje een ‘contradictio in terminis’. Fastfood-keten en ethisch, gezond vlees? Doet mij direct denken aan een reclamestunt en niet aan de basisvisie van zo’n keten.
Joel Salatin en Polyface Farm
Ondertussen heb ik via iemand in mijn winkel (dank u Bart :-)) kennis gemaakt met Joel Salatin. Ik was de naam hier en daar al wel eens tegengekomen, maar had nog niet de tijd gehad om wat meer informatie hierover op te zoeken. Blijkbaar een fout van mij want de man heeft een indrukwekkend parcours achter de rug!
Door het natuurlijke model van grazende kuddes en hun opvolging na te bootsen, heeft hij een heel succesvolle manier van boeren ontwikkeld. Het is boeren met respect voor de natuur, met zo weinig mogelijk inbreng van buitenaf. Voor hem is de basis van een goed bedrijf een goede bodem. Ik kan hem niet meer dan gelijk geven :-).
Door het lezen en bekijken van informatie over Joel Salatin en zijn boerderij Polyface Farms kwam ik langs een persbericht van enkele jaren geleden waarin stond dat Polyface Farms een onwaarschijnlijke alliantie had aangegaan met een Fastfood-keten, namelijk Chipotle. Het bedrijf heeft dus wel degelijk gelijk als ze claimen om ethisch en natuurlijk vlees te gebruiken.
Hoe het allemaal in zijn werk gaat, kunt u in de onderstaande video bekijken. Hij duurt een dik halfuur, maar ik vond hem razend interessant:
http://youtu.be/wsCRDNxIH4I
Volgende Stap?
Schrijf u in voor email updates, zo wordt u automatisch op de hoogte gehouden van elk nieuw bericht!
Ineke de Wild says
Dieren horen in normale aantallen in de natuur, en zijn niet geschapen om opgegeten te worden.
http://www.veggiechallenge.nl
Annemarie says
Geweldig mooie video, een echte aanrader. Voor iedereen die bewust wil omgaan met zijn voedsel of dat nu vegetarisch is of niet.
SYMBIOSIS EN SYNERGIE. Zo zou ik heel graag willen boeren, en ik probeer het nu in het klein.
Frank Anrijs says
Veel succes toegewenst Annemarie 🙂
Pauline says
Ik had toevallig vorige week al een verhaal van hem over Polyface Farms afgeluisterd: http://www.youtube.com/watch?v=Db2bt40Fizc
en was erg onder de indruk. Leuk om nu hier een video tegen te komen.
Frank Anrijs says
Dag Pauline,
heb het momenteel druk maar heb de video gebookmarked! Dank u wel!
Groeten,
Frank
Nijsen Tom says
Wij zijn vorige week zondag als vrijwilliger gaan helpen bij de startdag van Hoeve Het Blokhuis in Herk-de-Stad. Ook zo een mooi verhaal ! De mens is van nature GEEN vegetariër, maar het kan wel op een natuurlijke manier en daarom dat Robby enkel Angus runderen laat grazen in natuurlijke omgevingen en ook hun kippen krijgen enkel gras en hoeven niet pro-actief vol antibiotica gepompt te worden. Volgend jaar begint Bernd als CSA groenteboer. Dit is nog maar een start, maar ik geloof heel hard dat de enige duurzame economie, een natuurlijke economie is en dat we daar zeer zeker naar op weg zijn. => http://www.hoevehetblokhuis.be
Frank Anrijs says
Dag Tom,
bedankt voor je reactie! CSA is een gedeeltelijke oplossing maar werkt niet voor iedereen. Ik hoop dat er overal zo’n vergelijkbare initiatieven komen zodat we inderdaad wat duurzamer ( in de echte betekenis van het woord) kunnen produceren en consumeren.
Groeten,
Frank
Ivy Dillen says
Ik kende Joe Salatin al. Je kan geen info over permacultuur verzamelen zonder vroeger of later bij hem terecht te komen. Maar uiteindelijk vertelt hij nu niet veel meer dan wat onze boeren hier honderd jaar geleden al wisten. Ik herinner me ooit gelezen te hebben dat een melkveeboer er altijd naar streefde om 1 ha per koe land ter beschikking te hebben. Dat was gedeeltelijk ook wel om hooi en graan te kunnen kweken, maar vooral ook om ze van het ene weiland naar het andere te kunnen verplaatsen als het gras te kort werd. Een melkkoe, zo wist de boer destijds, geeft immers kwalitatief veel betere melk als ze alleen het sappige, groene bovenste gedeelte van het gras eet. Als de koeien naar de volgende weide verhuisd waren, dan kregen de paarden de eerste weide vaak toegewezen, want paarden zijn beter met het dorre, niet zo voedzame gedeelte van het gras. Van te veel groen gras krijgen ze immers kolieken.
Natuurlijk heeft Joe Salatin het allemaal nog verfijnd en verbeterd, maar ik vind het toch jammer dat we al die oude wijsheid verloren zijn en het nu allemaal moeizaam opnieuw moeten gaan leren.
Frank Anrijs says
Dag Ivy,
ik moet je volledig gelijk geven. Aan ons om ons steentje bij te dragen zeker :-)?
Groeten,
Frank
Pé says
En met het paard ook enkele schapen die opeten waar het paard geen zin in heeft. En enklele kippen om de mestplekken van het paard open te scharrelen, zo heb ik van mijn zus geleerd 🙂 Fijn dat er toch een heuse revival aan de gang is wat betreft dit bewustzijn.
Pauline says
Ik kon het even niet meer terugvinden, maar via deze blog: http://thuisopaarde.nl/2013/10/380/ van Fransjan de Waard was ik voor het eerst de methode van Joel Salatin tegengekomen. Zeer het lezen waard!
Annemarie says
Thuis op aarde is een prachtige link.
Ik word in ieder geval blij door het perspectief op een betere toekomst die hier realistisch door wordt benaderd en met doorwrochte kennis van zaken.