Yggdrasil

Voor plezier en eenvoud in de natuurlijke moestuin

  • Winkel
    • Zelfpluktuin
    • Hoevewinkel
    • Webwinkel
      • Webwinkel
    • T-shirt shop
  • Educatie
    • Start Hier!
      • Gratis Nieuwsbrief
        • LedenPagina
      • Gratis webinars
      • Gratis artikels
        • Natuurlijk tuinieren
        • Mulchen
        • Composteren
        • Kleinfruit: Onderhoud, snoeien en verwerken
    • Producten onder €50
      • Rondleidingen
        • Maart
        • Juni
        • Augustus
        • September
      • Boeken
        • Gezonde Voeding Uit De Natuurlijke Moestuin
        • Mulchen in de natuurlijke moestuin
        • Permacultuurprincipes in de natuurlijke moestuin
          • BonusBrochure
          • Persmap
        • Combineren in de natuurlijke moestuin
          • Bonus Video’s
          • Pers Map
        • Zeven stappen naar een natuurlijke moestuin
      • Zelfstudie Cursussen
        • Mulchen
        • Zelfstudiecursus Permacultuur
      • Online Brochures
      • Tutorial Kruidenspiraal
        • Toegang
    • Cursussen
      • Info ZelfstudieCursus ‘Het Groene Fundament’
        • Zelfstudiecursus ‘Het Groene Fundament’
      • Info Online cursus ‘Groenten Kweken’
        • Online Jaarcursus ‘Groenten Kweken’
      • Jaaropleiding Ecologisch Tuinieren en Permacultuur
      • Info Online Jaarcursus ‘Groenten Kweken voor gevorderden’
        • Online Cursus voor Gevorderden
    • Bronnen en hulpmiddelen
  • Blog
  • Word Lid
  • Contact
    • Wie ben ik?
    • Contact
    • Op zoek naar een lesgever?
    • Openingsuren hoevewinkel
  • Login
    • Account
    • Ledenplatform
    • Login
Je bent hier:Home / Algemeen / De Toekomst Voor Onze Veeboeren?

De Toekomst Voor Onze Veeboeren?

De Toekomst Voor Onze Veeboeren?
De Toekomst Voor Onze Veeboeren?

Ik ben reeds meer dan een jaar een schrijver voor de blog Zeronaut. Hierop verschijnen allerhande – zoveel mogelijk – positieve berichten over duurzame ontwikkelingen en evoluties. Positief omdat we al voortdurend overstroomd worden door negatieve berichtgeving die ons de zin tot initiatief en inzet voor een betere toekomst afneemt.

Eén van de berichten die een tijd geleden passeerde was een video van Chipotle, een fastfood keten die claimt verse producten te gebruiken, vrij van antibiotica en hormonen, én op een ethische manier gekweekt. Nu ligt de lat in Amerika veel lager voor kwaliteitsvol vlees dan in Europa en leek het mij toch een beetje een ‘contradictio in terminis’. Fastfood-keten en ethisch, gezond vlees? Doet mij direct denken aan een reclamestunt en niet aan de basisvisie van zo’n keten.

Joel Salatin en Polyface Farm

Ondertussen heb ik via iemand in mijn winkel (dank u Bart :-)) kennis gemaakt met Joel Salatin. Ik was de naam hier en daar al wel eens tegengekomen, maar had nog niet de tijd gehad om wat meer informatie hierover op te zoeken. Blijkbaar een fout van mij want de man heeft een indrukwekkend parcours achter de rug!

Door het natuurlijke model van grazende kuddes en hun opvolging na te bootsen, heeft hij een heel succesvolle manier van boeren ontwikkeld. Het is boeren met respect voor de natuur, met zo weinig mogelijk inbreng van buitenaf. Voor hem is de basis van een goed bedrijf een goede bodem. Ik kan hem niet meer dan gelijk geven :-).

Door het lezen en bekijken van informatie over Joel Salatin en zijn boerderij Polyface Farms kwam ik langs een persbericht van enkele jaren geleden waarin stond dat Polyface Farms een onwaarschijnlijke alliantie had aangegaan met een Fastfood-keten, namelijk Chipotle. Het bedrijf heeft dus wel degelijk gelijk als ze claimen om ethisch en natuurlijk vlees te gebruiken.

Hoe het allemaal in zijn werk gaat, kunt u in de onderstaande video bekijken. Hij duurt een dik halfuur, maar ik vond hem razend interessant:

http://youtu.be/wsCRDNxIH4I

 


Volgende Stap?

Schrijf u in voor email updates, zo wordt u automatisch op de hoogte gehouden van elk nieuw bericht!

Vond je de informatie hierboven interessant? Wil je nog meer leren hierover? Je krijgt via mijn nieuwsbrief snel veel extra informatie over natuurlijk tuinieren. Video’s en uitgebreide artikels helpen om alles duidelijk te maken.

Bovenal is deze nieuwsbrief GRATIS en kan je na enkele keren doorklikken en starten met de eerste video!

Inschrijven

Comments

  1. Ineke de Wild says

    oktober 29, 2013 at 11:28 AM

    Dieren horen in normale aantallen in de natuur, en zijn niet geschapen om opgegeten te worden.
    http://www.veggiechallenge.nl

    Beantwoorden
  2. Annemarie says

    oktober 29, 2013 at 5:31 PM

    Geweldig mooie video, een echte aanrader. Voor iedereen die bewust wil omgaan met zijn voedsel of dat nu vegetarisch is of niet.
    SYMBIOSIS EN SYNERGIE. Zo zou ik heel graag willen boeren, en ik probeer het nu in het klein.

    Beantwoorden
    • Frank Anrijs says

      oktober 30, 2013 at 5:19 PM

      Veel succes toegewenst Annemarie 🙂

      Beantwoorden
  3. Pauline says

    oktober 30, 2013 at 11:17 AM

    Ik had toevallig vorige week al een verhaal van hem over Polyface Farms afgeluisterd: http://www.youtube.com/watch?v=Db2bt40Fizc
    en was erg onder de indruk. Leuk om nu hier een video tegen te komen.

    Beantwoorden
    • Frank Anrijs says

      oktober 30, 2013 at 5:25 PM

      Dag Pauline,

      heb het momenteel druk maar heb de video gebookmarked! Dank u wel!

      Groeten,

      Frank

      Beantwoorden
  4. Nijsen Tom says

    oktober 30, 2013 at 12:01 PM

    Wij zijn vorige week zondag als vrijwilliger gaan helpen bij de startdag van Hoeve Het Blokhuis in Herk-de-Stad. Ook zo een mooi verhaal ! De mens is van nature GEEN vegetariër, maar het kan wel op een natuurlijke manier en daarom dat Robby enkel Angus runderen laat grazen in natuurlijke omgevingen en ook hun kippen krijgen enkel gras en hoeven niet pro-actief vol antibiotica gepompt te worden. Volgend jaar begint Bernd als CSA groenteboer. Dit is nog maar een start, maar ik geloof heel hard dat de enige duurzame economie, een natuurlijke economie is en dat we daar zeer zeker naar op weg zijn. => http://www.hoevehetblokhuis.be

    Beantwoorden
    • Frank Anrijs says

      oktober 30, 2013 at 5:27 PM

      Dag Tom,

      bedankt voor je reactie! CSA is een gedeeltelijke oplossing maar werkt niet voor iedereen. Ik hoop dat er overal zo’n vergelijkbare initiatieven komen zodat we inderdaad wat duurzamer ( in de echte betekenis van het woord) kunnen produceren en consumeren.

      Groeten,

      Frank

      Beantwoorden
  5. Ivy Dillen says

    oktober 30, 2013 at 1:08 PM

    Ik kende Joe Salatin al. Je kan geen info over permacultuur verzamelen zonder vroeger of later bij hem terecht te komen. Maar uiteindelijk vertelt hij nu niet veel meer dan wat onze boeren hier honderd jaar geleden al wisten. Ik herinner me ooit gelezen te hebben dat een melkveeboer er altijd naar streefde om 1 ha per koe land ter beschikking te hebben. Dat was gedeeltelijk ook wel om hooi en graan te kunnen kweken, maar vooral ook om ze van het ene weiland naar het andere te kunnen verplaatsen als het gras te kort werd. Een melkkoe, zo wist de boer destijds, geeft immers kwalitatief veel betere melk als ze alleen het sappige, groene bovenste gedeelte van het gras eet. Als de koeien naar de volgende weide verhuisd waren, dan kregen de paarden de eerste weide vaak toegewezen, want paarden zijn beter met het dorre, niet zo voedzame gedeelte van het gras. Van te veel groen gras krijgen ze immers kolieken.
    Natuurlijk heeft Joe Salatin het allemaal nog verfijnd en verbeterd, maar ik vind het toch jammer dat we al die oude wijsheid verloren zijn en het nu allemaal moeizaam opnieuw moeten gaan leren.

    Beantwoorden
    • Frank Anrijs says

      oktober 30, 2013 at 5:29 PM

      Dag Ivy,

      ik moet je volledig gelijk geven. Aan ons om ons steentje bij te dragen zeker :-)?

      Groeten,

      Frank

      Beantwoorden
  6. Pé says

    oktober 30, 2013 at 9:06 PM

    En met het paard ook enkele schapen die opeten waar het paard geen zin in heeft. En enklele kippen om de mestplekken van het paard open te scharrelen, zo heb ik van mijn zus geleerd 🙂 Fijn dat er toch een heuse revival aan de gang is wat betreft dit bewustzijn.

    Beantwoorden
  7. Pauline says

    november 2, 2013 at 5:48 PM

    Ik kon het even niet meer terugvinden, maar via deze blog: http://thuisopaarde.nl/2013/10/380/ van Fransjan de Waard was ik voor het eerst de methode van Joel Salatin tegengekomen. Zeer het lezen waard!

    Beantwoorden
  8. Annemarie says

    november 5, 2013 at 4:12 PM

    Thuis op aarde is een prachtige link.
    Ik word in ieder geval blij door het perspectief op een betere toekomst die hier realistisch door wordt benaderd en met doorwrochte kennis van zaken.

    Beantwoorden

Geef een reactie Reactie annuleren

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2025 Yggdrasil BV · BE 0879.821.474
Algemene voorwaarden - Retourbeleid - Privacybeleid

Privacy Beleid

×