Mijn ouders hadden enkele jaren geleden de kans om nog een stukje grond bij te kopen dat mooi aansloot op de rest van het domein. Het stuk werd aangeplant met een houtkant, fruitbomen en kleinfruit. De bedoeling was om een zelfpluktuin te maken waar iedereen dus zelf fruit kan komen plukken.
Ondertussen zijn de bessenstruiken groot geworden, de frambozen overvloedig aanwezig en beginnen de kiwi’s wat volume te krijgen. Dit jaar zal de zelfpluktuin al veel fruit dragen, gaande van kleinfruit zoals witte, roze en rode bessen, kruisbessen, jostabessen en zwarte bessen tot frambozen, taybessen, braambessen en aardbeien en zelfs tot lindebloesem, vlierbloesem en vlierbessen.
De bedoeling is om ook kruiden – muntsoorten, dille, venkel, … – tussen de bessen te laten groeien zodat deze ook geplukt kunnen worden.
Het is een ideale plaats om kinderen terug kennis te laten maken met de natuur in de vorm van lekker en gezond fruit.
Omdat fruit – en zeker kiwi’s en vijgen – wel wat extra warmte kunnen gebruiken in onze streken, hebben we geprobeerd om een slim ontwerp te maken. Hierdoor wordt de warmte van de zon gevangen, en worden de koude noordoosten winden tegengehouden.
Een Slim Ontwerp Kan U Helpen
De zelfpluktuin ligt op een lichte zuidhelling, ideaal dus omdat de grond vroeger opwarmt en het zo een ideale plaats vormt om fruit te kweken. Hiervan getuigen ook alle boomgaarden die als paddenstoelen uit de grond schieten rondom ons terrein.
Omdat het stuk al op een zuidhelling ligt, heeft het al een kleine voorsprong naar temperatuur toe. Om dit voordeel verder uit te bouwen hebben we geprobeerd om een zonneval te ontwerpen. Hiermee bedoel ik dat de warmte en het licht van de zon wordt gevangen in de zelfpluktuin waardoor er een ideaal micro-klimaat ontstaat voor ons fruit.
Indeling
Langs de noordwest-kant stond al een hoge bomenrij, de afbakening van een klein bosje. Hierdoor kan van deze kant geen koude de zelfpluktuin binnendringen. Helemaal rondom de rest van de zelfpluktuin hebben we een houtkant aangeplant, zij het een smalle. De bedoeling is om deze langs de noord- en oostkant hoog te laten worden om koude winden buiten te houden. De zuid- en westkant wordt lager gehouden om het zonlicht en de warmere winden binnen te laten.
Om de houtkant extra te benutten – buiten beschutting, afsluiting, habitat voor dieren en insecten, geriefhout en brandhout – zijn er eetbare soorten aangeplant in de rij vóór de houtkant. Soorten zoals Vlierbessen en Lindebomen. Bedoeling is om hier bloesems, bessen, … van te oogsten.
Ook de aanplant van de struiken is uitgevoerd met het oog op efficiëntie in het vangen van de warmte en het licht van de zon. Aan de zuidkant zijn de laagste bessenstruiken geplant, hierna wordt stilaan hoger gegaan door steeds grotere soorten bessenstruiken te zetten.
Zo beginnen we met lage kruisbessen, honingbessen, rode bessen, taybessen, frambozen aan draad, braambessen en taybessen aan draad, kiwi’s, laagstamfruitbomen, halfstamfruitbomen om te eindigen in het noordwesten met hoogstamfruitbomen en notenbomen.
Hierdoor krijg je een stilaan opgaande hoogte in planten waardoor elke soort optimaal kan profiteren van het licht en de warmte, zonder gestoord te worden door zijn buren.
Tussen de fruitstruiken en in de boomcirkels rond de fruitbomen hebben we ook verschillende kruiden, aardappelen, aardbeien, … aangeplant. Hierdoor wordt de diversiteit groter, verschillende bloeiende soorten trekken bestuivers aan, …
Doordat we het geheel hebben aangelegd in een boomstructuur is ook de toegankelijkheid heel goed en gemakkelijk.
Meer informatie over de openingsuren en het beschikbare fruit vindt u hier: Zelfpluktuin Yggdrasil
Foto’s
Volgende Stap?
Schrijf u in voor email updates, zo wordt u automatisch op de hoogte gehouden van elk nieuw bericht!
Guy says
Frank,
snoei jij je kleinfruit?
Ik lees meermaals in boeken over bio-dynamisch tuinieren dat je niet mag-moet snoeien.
Greetz
Guy
Frank Anrijs says
Dag Guy,
wij snoeien ons kleinfruit jaarlijks in het vroege voorjaar. Zo hebben wij elk jaar overladen struiken en gaan onze struiken 20+ jaar mee.
Groeten,
Frank